Έκθεση «FUTURES GARDEN» στα Γιάννενα
Διαβάζεται σε 5'Δεκατέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στην καινοτόμα έκθεση «FUTURES GARDEN», η οποία εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 19:00 στην γκαλερί «3Portes» (Αραβαντινού 5) στα Γιάννενα.
- 02 Ιουλίου 2024 17:59
Την έκθεση επιμελούνται οι Sophie Fardella και ο Τάσος Καλιακάτσος, εικαστικοί και ιδιοκτήτες της γκαλερί, σε συνεργασία με το συνέδριο τεχνολογίας, καινοτομίας και πολιτισμού, TechFuse, και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Research Centre).
Ειδικότερα, στo πλαίσιο του πρώτου Techfuse, που πραγματοποιήθηκε 5-6 Απριλίου στα Γιάννενα, η Erica Bol, σχεδιάστρια του μέλλοντος στο Κέντρο Ερευνών, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πλατφόρμα «FUTURES GARDEN». Πρόκειται για μια μοναδική πλατφόρμα στην οποία ειδικοί του μέλλοντος, καινοτόμοι σχεδιαστές και ενεργοί πολίτες της ΕΕ εξερευνούν από κοινού τις αναδυόμενες τάσεις και τα ζητήματα που είναι κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης.
Ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας είναι τα δυο μικρού μήκους φιλμ, το «SYMBIOTIC» και το «ΙΝWARDS», που παρουσιάστηκαν στο TechFuse. Στο πρώτο οι θεατές είχαν τη δυνατότητα μέσω μιας ειδικής συσκευής που τοποθετήθηκε σε άλλα νοήμονα ζώα, π.χ σε μια φάλαινα, να οραματιστούν νέους τρόπους κατοίκησης, ενσαρκώνοντας τον αισθητηριακό τους κόσμο και την αντίληψη τους. Στο δεύτερο, οι κινούμενες εικόνες προσκαλούσαν το κοινό να εξερευνήσει νέες πρακτικές και τεχνολογίες που ενισχύουν την έκφραση των συναισθημάτων, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη διαμόρφωση των επιλογών του ανθρώπου στη ζωή.
Αυτό το οραματικό ταξίδι, που βασίζεται στη φαντασιακή σχεδίαση, στην ενσυναίσθηση και στην αναλυτική διορατικότητα, αποτέλεσε τη βασική έμπνευση για τον σχεδιασμό της ομώνυμης έκθεσης. Οι ιδιοκτήτες της γκαλερί και συμμετέχοντες στην έκθεση, μετά την προβολή των φιλμ, συζήτησαν με το κοινό κι άλλους ειδικούς τα φανταστικά μέλλοντα της Ευρώπης. Κατόπιν, συγκέντρωσαν τα σχόλια τους και προσκάλεσαν καλλιτέχνες και ειδικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων για να μοιραστούν την εμπειρία τους.
Η συζήτηση τους κατέληξε στον κοινό προβληματισμό του κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο ευαισθητοποίησης για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνική ευημερία σε μια μελλοντική κοινωνία. Ως εκ τούτου, μέσω των 14 εκθεμάτων-φουτουριστικών οραμάτων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναρωτηθούν πώς φαντάζονται τη δική τους ύπαρξη τους στο μέλλον.
«Με την έκθεση «FUTURES GARDEN» διευρύνουμε το πολιτιστικό αποτύπωμα του TechFuse, κρατώντας τη δέσμευση ότι ακολουθούμε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική διαδικασία που βασίζεται στη συνεργασία και στην καινοτομία. Μέσω της επιλογής ενός σύνθετου δημιουργικού συνόλου έργων και Μέσων φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της θέσης του ανθρώπου στη φύση και των διαπροσωπικών σχέσεων», εξηγεί η Sophie Fardella, συν-ιδιοκτήτρια της γκαλερί «3Portes».
Από τη δική του μεριά, ο Τάσος Κούτλας, συν-ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κόμβος Καινοτομίας & Ψηφιακής Οικονομίας», που διοργανώνει το TechFuse, δήλωσε πως «από την πρώτη στιγμή που οραματιστήκαμε το TechFuse θέλαμε να φτιάξουμε μια κοινή πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης που θα ενώνει τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την καινοτομία με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου. Η έκθεση είναι ένα πολύ τολμηρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αφενός ενδυναμώνει την πολιτιστική δημιουργία της πόλης, αφετέρου συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια της».
Ουσιαστικά, ο «κήπος» της έκθεσης είναι ένα ανοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήρι στο οποίο οι εικαστικοί συναρμολογούν, συνθέτουν, καταρρίπτουν τα όρια του μικρόκοσμου τους και μετακινούνται από το ένα σύμπαν στο άλλο. Ταυτόχρονα, το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.
Το ίδιο πρωί στις 10:00, πριν από τα εγκαίνια, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Κάστρο, θα παρουσιαστεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της έκθεσης, η εγκατάσταση «On Disappearing», της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Eva Borner με καταγωγή από την Ελβετία. Ή ίδια θα μιλήσει για το έργο της και το προσωπικό της όραμα ως δημιουργού του αύριο, ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις του κοινού.
Όλα τα έργα της έκθεσης είναι προς πώληση και ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για κοινωνικό σκοπό.
Πληροφορίες
Ωράριο Λειτουργίας 3Portes Gallery (Τ/ 694 580 2673)
Πρωί: Δευτέρα εώς Σάββατο 11:00 πμ – 14:00 μμ, Απόγευμα: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 – 21:00.
Και κατόπιν ραντεβού, για επίσκεψη εκτός ωραρίου.
—
Ωράριο Λειτουργίας Μουσείο Αργυροτεχνίας (Τ / 25610-64065)
Δευτέρα-Κυριακή 10:00 πμ – 6:00 μμ, Τρίτη Κλειστά,
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Eva Borner / Sophie Fardella / Julien Salaud / Ελένη Αρλέτου / Τάνια Γιαννούλη / Τάσος Καλιακάτσος / Κωνσταντίνος Κοϊνός / Γιάννης Κόκκαλης / Άγγελος Κράλλης / Κωνσταντίνος Λαδιανός / Βερενίκη-Άλκηστη Ντόντη / Δήμητρα Σκανδάλη / Γιώτα Σιάπκα / Ναταλία Σταύρου
Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας
Ο Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2023 στα Ιωάννινα. Στόχος της είναι μέσω της υποστήριξης διαφορετικών δράσεων, όπως είναι το συνέδριο ΤechFuse και ο συνεργατικός χώρος C.Ioannina, να συμβάλλει στη διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελλάδας με δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία.
3Portes Gallery
Με τη διοργάνωση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, η Gallery 3Portes έχει ως στόχο να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τη δυναμική σύγχρονη δημιουργία για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ζωής στην περιοχή της Ηπείρου. Από το άνοιγμά μας τον Δεκέμβριο του 2022, επιλέξαμε να εκθέτουμε καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στο κέντρο των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην αποκέντρωση του κόσμου της σύγχρονης τέχνης σε εθνικό επίπεδο. Tο εγχείρημα αυτό έχει ως κίνητρο μια κοινωνική πρόκληση, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στην πρόσβαση στον σύγχρονο πολιτισμό.