O διαχρονικός θρύλος του Ζορμπά: Ένα μπαλέτο για έναν ευγενή σκοπό στη σκιά της Ακρόπολης

Διαβάζεται σε 6'
O διαχρονικός θρύλος του Ζορμπά: Ένα μπαλέτο για έναν ευγενή σκοπό στη σκιά της Ακρόπολης

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
9 Οκτωβρίου 2024

Η ιστορία του Αλέξη Ζορμπά είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες στην ελληνική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», κυκλοφόρησε το 1946 και αφηγείται την ιστορία μιας μοναδικής φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν μορφωμένο και συγκρατημένο συγγραφέα και έναν απερίσκεπτο, ελεύθερο και γεμάτο πάθος Έλληνα εργάτη, τον Αλέξη Ζορμπά.

Το έργο αυτό έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από τη θεατρική και κινηματογραφική του μεταφορά, με αποκορύφωμα την ταινία “Zorba the Greek” του 1964 με τον Άντονι Κουίν στον ομώνυμο ρόλο.

Ο ρόλος του Κουίν ως Αλέξης Ζορμπάς παραμένει αξεπέραστος, και η ερμηνεία του στο Zorba the Greek έχει μείνει ως σύμβολο της ελευθερίας και της αυθεντικότητας, εμπνέοντας γενιές θεατών παγκοσμίως. Στην ίδια ταινία το δικό της στίγμα άφησε η Ειρήνη Παπά στον ρόλο της Μαρίνας.

Ποιος είναι όμως ο Αλέξης Ζορμπάς;

Σε ένα ανώνυμο μέρος της Ελλάδας φτάνει ο Τζον, ένας καλλιεργημένος Αμερικανός τουρίστας που γοητεύεται από τις ελληνικές παραδόσεις.

Ο Τζον προσπαθεί να ενσωματωθεί ως Γιάννης πλέον στην κοινότητα, αλλά οι άνθρωποι, που τον βλέπουν ως «ο ξένος», είναι εχθρικοί μαζί του. Μόνο ο Ζορμπάς, ένας Έλληνας με φοβερό αίσθημα φιλίας και πνεύμα απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, πλησιάζει τον Γιάννη και ένας βαθύς δεσμός γεννιέται μεταξύ των δύο.

Ο Ζορμπάς γίνεται ο δάσκαλος του Γιάννη και του διδάσκει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για να ζει πάντα στο απόγειο της ζωής. Ο Γιάννης ερωτεύεται τη Μαρίνα, μια νεαρή χήρα με την οποία όμως είναι ερωτευμένος και ο Μανωλιός.

Η Μαρίνα επιλέγει τον Γιάννη και ο κόσμος, ερμηνεύοντας την επιλογή της ως προδοσία, διατάσσει την καταδίκη του σε θάνατο. Ο Γιάννης, πληγωμένος, δεν έχει τη δύναμη να αντιδράσει στον πόνο.

Στη συνέχεια επεμβαίνει ο Ζορμπάς και τον προσκαλεί σε έναν απελευθερωτικό χορό, που τόσο γιορτάζει όσο και ξεπερνά τον πόνο με τη συνείδηση ότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βιωθεί. Λίγο αργότερα πεθαίνει και η Madame Hortense, μια πρώην ντίβα με την οποία αγαπήθηκε βαθιά ο Ζορμπάς.

Αυτός ο θάνατος βυθίζει σε θλίψη τον Ζορμπά και αυτή τη φορά είναι ο Γιάννης, που τον προτρέπει, με τον ίδιο χορό, να επιστρέψει στη ζωή.

Η ενέργεια και η φιλοσοφία του χορού του Ζορμπά και του Τζον αιχμαλωτίζουν τους ανθρώπους που μαζί τους γιορτάζουν τη φιλία και την ελευθερία διαγράφοντας το δράμα που μόλις βίωσαν.

Μέσα από τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν, ο Ζορμπάς αποκαλύπτει την αλήθεια για την ανθρώπινη φύση και την ομορφιά της απλότητας.

Zorba the Greek Ballet
Το “Zorba the Greek Ballet” είναι μια διάσημη χορευτική προσαρμογή της ιστορίας του Αλέξη Ζορμπά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1988 στο Ρωμαϊκό θέατρο Αρένα της Βερόνα από τον Μίκη Θεοδωράκη μεταφέροντας στη σκηνή τη ζωντάνια, το πάθος και τη φιλοσοφία ζωής του Αλέξη Ζορμπά.

Η μουσική του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη για το “Zorba the Greek Ballet” – ήδη γνωστή από την ταινία “Zorba the Greek- ενσωματώνει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, μεταφέρει τη ζωντάνια και τη φιλοσοφία της ελληνικής ψυχής και επιτρέπει στο κοινό να βιώσει την ιστορία με έναν νέο, δυναμικό τρόπο.


Η χορογραφία του μπαλέτου από τον Lorca Massine, συνδυάζει κλασικά και σύγχρονα στοιχεία μπαλέτου με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ο Ζορμπάς και οι υπόλοιποι χαρακτήρες ζωντανεύουν στη σκηνή μέσα από έντονες κινήσεις και συγκινητικές εκφράσεις που αναδεικνύουν τα συναισθήματα και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του έργου.

Το μπαλέτο “Zorba the Greek” μετρά περίπου 5000 παραστάσεις, έχει παρουσιαστεί σε πολλά μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές για τον τρόπο που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Η παράσταση καταφέρνει να αποδώσει τη φιλοσοφία ζωής του Ζορμπά και να επαναφέρει το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη και του Μίκη Θεοδωράκη στη σύγχρονη εποχή, με τρόπο που αντηχεί με το κοινό κάθε ηλικίας και πολιτισμικού υπόβαθρου.

Α’ ΧΟΡΕΥΤΕΣ: Joshua Legge, Eleana Andreoudi, Ilhan Durgut, Davide Buffone, Evgenija Koskina
ΜΠΑΛΕΤΟ: Slovene National Theatre Maribor
ΣΟΛΙΣΤ: Ειρήνη Καράγιαννη mezzo soprano

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)
Συμμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων
και άλλοι 150 συντελεστές επί σκηνής

Συντελεστές:

  • Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  • Χορογραφία: Lorca Massine
  • A’ Χορευτές: Joshua Legge, Eleana Andreoudi, Ilhan Durgut, Davide Buffone, Evgenija Koskina
  • Μπαλέτο: Slovene National Theatre Maribor
  • Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
  • Ορχήστρα: Φιλαρμόνια Αθηνών
  • Xορωδία: Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)
  • Τραγούδι: Ειρήνη Καράγιαννη
  • Συμμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων
  • Φωτισμοί: Δημήτρης Κούτας
  • Εκτέλεση Παραγωγής: Arietta Productions
  • Διοργανωτής: Σύλλογος Θυάτειρα
  • Συν-διοργανωτής: Ambrosia Capital
  • Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
  • Φωτογραφία: Massimo Radicchi

Trailer: https://youtu.be/xdSNxtxEPUk?si=ljc9Q5zWYirrzkRA

Η παράσταση «Ζορμπάς» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η προπώληση ξεκίνησε!
Κλείστε τα εισιτήριά σας μέσω της ticket services στο ακόλουθο link: https://www.ticketservices.gr/event/herodeion-zorba-the-greek-ballet/?lang=el

Για χορηγίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ambrosia Capital:
[email protected]

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα