Το μήνυμα της εκδήλωσης του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 στην 88η ΔΕΘ: «Μένουμε στον τόπο μας. Περνάμε σε νέα εποχή»

Διαβάζεται σε 3'
Το μήνυμα της εκδήλωσης του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 στην 88η ΔΕΘ: «Μένουμε στον τόπο μας. Περνάμε σε νέα εποχή»

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση  η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9/2024, στο Περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Οι νέες ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται στις περιοχές που αφήνουν πίσω τους τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., κα Δέσποινα Γκαράνη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΑΜ στοχεύουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Κεντρικός μας στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε οι συμπολίτες μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να επενδύσουν σε αυτόν.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά η πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΔΑΜ, τους τελευταίους 22 μήνες, μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας».
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ), κ. Πελοπίδας Καλλίρης, σε ρόλο συντονιστή κατά την έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε: «Η πολιτική και στρατηγική μας επιδίωξη είναι, μέσα από τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, να διασφαλίσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους».

Με τη σειρά τους οι κκ. Περιφερειάρχες τόνισαν την εξαιρετική συνεργασία και συναντίληψη που έχει εδραιωθεί με το Υπουργείο και την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία για τα έργα που ήδη υλοποιούνται αλλά και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται στο στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος για τους κατοίκους των περιοχών.

Υπογράμμισαν δε, ότι το Πρόγραμμα ΔΑΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για μια ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά πράσινη και κοινωνικά δίκαιη στις περιοχές που πλήττονται.

Η κα Γκαράνη, ανέδειξε το ρόλο της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των εδαφών τα οποία περιλαμβάνονται στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στα Κέντρα Δεξιοτήτων και Επιχειρηματικότητας, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές παρέμβασης.

Η κα Παπακυρίλλου δήλωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποιεί την ευκαιρία που προσφέρει το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, για να στηρίξει με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Σκοπός μας είναι η αναγέννηση της τοπικής οικονομίας και η εξασφάλιση θέσεων εργασίας καθώς και η δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού των περιοχών».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο κανάλι του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 στο YouTube, ΕΔΩ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα