Bullying: Πως καταλαβαίνουν οι γονείς πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού

Bullying: Πως καταλαβαίνουν οι γονείς πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού

Το News 247 συνεχίζοντας την έρευνα που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες για το σχολικό εκφοβισμό, πιο γνωστό ως bullying, μίλησε με ειδικούς παιδοψυχολόγους και ψυχολόγους για το πως μπορούμε να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε πως τα παιδιά μας έχουν πέσει θύματα αυτού του εκφοβισμού (Vids)

Αν και, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα “πιάσει” τα ανησυχητικά νούμερα άλλων χωρών, ως προς το σχολικό εκφοβισμό, εντούτοις όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για το φαινόμενο αυτό.

Οι συντάκτες του News 247 επισκέφθηκαν παιδοψυχολόγους αλλά και ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές και μίλησαν μαζί τους για το άκρως σημαντικό ζήτημα του πως οι γονείς μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τους έχει υποστεί και είναι θύμα του σχολικού εκφοβισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με την ειδική παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου υπάρχει διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του παιδιού, η οποία όμως δεν οφείλεται σε ένα γεγονός μέσα στην οικογένεια.

Από την πλευρά της, η κ. Κοντοστεργίου, ψυχολόγος/ ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια υποστηρίζει πως ο σχολικός εκφοβισμός γνωρίζει άνθιση στην εποχή μας, εντούτοις αναγνωρίζει πως πράγματι υπάρχουν γνωρίσματα στη συμπεριφορά ενός παιδιού και τα οποία βοηθάνε τους γονείς να αντιληφθούν το πρόβλημα. Βασικό γνώρισμα το έντονο στρες.

Η κ. Καππάτου πάντως προσθέτει μία ακόμα διάσταση. Και αυτή είναι η αλλαγή στην παιδική συμπεριφορά ως προς όμως το σχολικό κομμάτι. Δηλαδή,  σημειώνει η κ. Καππάτου, πως οι γονείς πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όταν το παιδί χάνει βιβλία ή τετράδια του ή σημειώνει απουσίες ή δεν θέλει να πάει στο σχολείο.

Μόνο όμως τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζουν τέτοια “γνωρίσματα”, όπως το στρες; Όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς, με αποτέλεσμα οι γονείς να κινδυνεύουν να μπερδευτούν. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Νόρα Κοντοστεργίου “αγγίζει” τον ίσως πλέον σημαντικό παράγοντα, αυτόν της επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

Οι παιδοψυχολόγοι υπογραμμίζουν επίσης την αντίδραση που πρέπει να έχουν δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία, όπως και τη συνεργασία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Για το τέλος κρατήσαμε μία ακόμα σημαντική επισήμανση η οποία όμως αφορά κυρίως τα παιδιά “θύτες” και δευτερευόντως τα θύματα του bullying. Ποιά είναι αυτή; Πως πολλές φορές ο σχολικός εκφοβισμός είναι “καθρέφτης” της ενδοοικογενειακής βίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα