Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Έξι μήνες μετά και ο φόβος παραμένει
Έξι μήνες μετά τη "Θάλεια" και ο κόσμος της περιοχής μετρά ακόμα πληγές, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου - Κάτοικοι της Καστέλλας (Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων) μιλούν στο News24/7.
- 07 Φεβρουαρίου 2021 07:30
Τα ξημερώματα της Κυριακής, 9 Αυγούστου, η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου και απόλυτης καταστροφής, με ολόκληρες περιοχές να “εξαφανίζονται” κάτω από τα νερά.
Η κακοκαιρία ”Θάλεια” όπως ονομάστηκε, προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων (μεταξύ αυτών και ενός βρέφους), καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά.
Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, αλλά και φθορές στις γέφυρες Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων, κατά μήκος του Λήλαντα.
Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών, με το ύψος του νερού σε διάφορα σημεία να φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στο κέντρο των Ψαχνών το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τρεις μέρες νωρίτερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανεπαρκής, ενώ ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112” δεν λειτούργησε ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Χαλκιδέων είχε προειδοποιήσει από το 2013 για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς οι κάτοικοι που ζούσαν στις όχθες του ποταμού είχαν χάσει τις περιουσίες τους και από τη νεροποντή του 2009, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν καταγγείλει πως δεν ήταν μόνο τα ρέματα, αλλά και οι φωτιές που “βοήθησαν” τις πλημμύρες.
Το News24/7 βρέθηκε στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Καστέλλα, Πολιτικά και Ψαχνά για να μιλήσει με κατοίκους της περιοχής 6 μήνες μετά τις πλημμύρες.
«Οι υποσχέσεις τον Αύγουστο ότι γρήγορα θα δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς έπεσαν στο κενό. Η πραγματικότητα που ακόμα βιώνουν αρκετοί πληγέντες είναι πολύ διαφορετική», τονίζει ο Δημήτρης Μπαζιώτης, κάτοικος Καστέλλας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα της περιοχής.
Εκατοντάδες, σημειώνει, «είναι οι περιπτώσεις σπιτιών, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Οικογένειες έχουν μείνει άστεγες καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα. Λίγοι πήραν τα επιδόματα μέσω των δήμων, συγκεκριμένα το 1/4 των πληγεισών κατοικιών. Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν».
”Από τις 1.600 αιτήσεις το πρώτο ειδικό βοήθημα το πήραν περίπου 400 νοικοκυριά περίπου. Το 90% των περιπτώσεων έχουν αποζημιωθεί από το υπουργείο σύμφωνα πάντα με τους όρους που έβαζε το ίδιο. Υπήρχαν ζημιές που δεν αποκαταστάθηκαν στο 100%.
Αντίθετα, στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων μόνο το 25% των κατοίκων έχει αποζημιωθεί”, αναφέρει ο Παναγιώτης Πριόνας, κάτοικος Καστέλλας.
”Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αγώνα Καστέλλας προσπαθεί να αποζημιωθούν όλοι οι άνθρωποι στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο δρόμο, μάντρες που έπεσαν).
”Μπαλάκι” οι ευθύνες
Μετά από φωτιές 2 χρόνων, είμαστε τελείως απροστάτευτοι. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Πολλές φορές ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον. Από τον Δήμο και την Περιφέρεια, μέχρι και το Δασαρχείο. Οι υπηρεσίες μεταξύ τους βρίσκουν συνεχώς προβλήματα. Αξίζει να τονιστεί ότι ενώ υπήρχαν λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα, το έργο κόλλησε από την ένσταση ενός εργολάβου”, τονίζει η Χριστίνα Αβραμίδου, επίσης κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής.
Όσο αναφορά το ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας δηλώνουν πως ”με την προηγούμενη βροχή ήμασταν στο όριο να θρηνήσουμε και πάλι θύματα. Ζούμε με το άγχος μην τυχόν ξαναβρέξει. Τα έχουν αποδώσει όλα στις καιρικές συνθήκες, ενώ η αιτία των προβλημάτων είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Πριν από ένα μήνα τη γλιτώσαμε κατά τύχη. Αν έβρεχε λίγο ακόμα θα υπήρχαν και πάλι τεράστια προβλήματα”.
”Υπάρχει κόσμος που ακόμα δεν έχει επισκευάσει τα σπίτια του. Και ξέρετε γιατί; Γιατί σου λέει ότι σε ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας το σπίτι μου θα ξαναπλημμυρίσει”, αναφέρει ο κ. Μπαζιώτης.
Η πλημμύρα στις 9 Αυγούστου και γενικότερα οι τραγικές συνέπειες με θύματα ολόκληρα χωριά και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς επίσης, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Η πολιτεία έχει αφήσει αθωράκιστη την Εύβοια (όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας) και αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει είναι ότι έβαλαν στις κοίτες των ποταμών σακιά με άμμο. Αυτή είναι η θωράκιση και τα μέτρα που πήραν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν καθαριστεί ούτε οι κοίτες των ποταμών, σημειώνουν κάτοικοι από τα Ψαχνά και τη Καστέλλα.
Ο ρόλος της Επιτροπής Αγώνα
Αυτός είναι και ο βασικός ρόλος που δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής. ”Σαν επιτροπή προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα, καθώς ο κόσμος βλέπουμε ότι έχει όρεξη. Μαζέψαμε υπογραφές, ενημερώσαμε τον κόσμο. Σίγουρα η πανδημία μας δυσκόλεψε σε αυτήν την προσπάθεια. Ο κόσμος προσπαθεί μόνος του να βρει τις λύσεις και ζει με τον φόβο”, τονίζει η κ. Αβραμίδου.
”Η Επιτροπή Αγώνα είναι εδώ για να ασκεί πίεση προς την κυβέρνηση, τον δήμο και την Περιφέρεια. Προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής.
Μάλιστα ήρθαμε σε επαφή και με την επιτροπή αγώνα Καρδίτσας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα”.
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα χωριά του Ληλάντιου Πεδίου και των Διρφύων- Μεσσαπίων είναι τεράστιες και η άμεση αποκατάσταση αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων, καθώς κι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα
”Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα, υπάρχει ανάληψη ατομικής ευθύνης. Μπαλώματα γίνονται ως αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πήγαν καν στον κόπο να μεταφέρουν τα φερτά υλικά. Δεν έχει υπάρχει καμία μέριμνα στον καθαρισμό των ποταμών”, αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής.
Μάλιστα ο κ. Πριόνας τονίζει πως: Καστέλλα, Ψαχνά και Πολιτικά αποτελούν κόκκινες ζώνες. Η Πολιτική Προστασία το μόνο που έκανε στην προηγούμενη κακοκαιρία ήταν να στείλει ένα sms, στο οποίο καλούσε τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση. Αυτά ήταν τα μέτρα που πήραν… Και τον Αύγουστο ήμασταν ”τυχεροί” ως ένα σημείο που η βροχή ξέσπασε ξημερώματα. Έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν τα σχολεία της περιοχής ήταν ανοιχτά;
”Για 2 μήνες δεν είχαμε πόσιμο νερό στην Καστέλλα. Επίσης να σημειωθεί ότι η περιοχή μας είναι από τις περιοχές με υψηλά κρούσματα κορονοϊού και αυτό το αναφέρουμε γιατί πλημμύρισε και το κέντρο Υγείας των Ψαχνών”, καταλήγει.
Επιπλέον, οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν κατοίκους από λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και να αναστείλουν τα χρέη των κατοίκων προς τον δήμο, στέλνουν και από πάνω φουσκωμένους λογαριασμούς νερού.
Αυτή είναι η πραγματικότητα 6 μήνες μετά στην Εύβοια…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr