Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές

Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές

Που βασίζονται οι κάτοικοι που αντιδρούν; Τι πιστεύουν - υποστηρίζουν; Γιατί διαμαρτύρονται έντονα για τη "σιωπή" των ΜΜΕ αλλά και τη στάση της Αστυνομίας (vids+pics)

Η ιστορία με τα μεταλλεία και την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική δεν είναι καινούργια. Αντίθετα με τα όσα πιστεύουμε, πάει πολύ πίσω. Όσοι αντιδρούν το κάνουν – τονίζουν – γιατί έχουν βάσιμους λόγους. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι δεν έγινε ποτέ διαβούλευση, αν και ήρθε κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ μόλις μία φορά στον Πολύγυρο, εντούτοις “κατέλαβαν την αίθουσα εργάτες και δεν άφησαν κανέναν να μπει ή να μιλήσει”.

Το NEWS 247 στις Σκουριές Χαλκιδικής. Διαβάστε τι λένε οι επιστήμονες και οι εκπρόσωποι της εταιρίας.

*Συμφωνείτε με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Απαντήστε στο Poll του NEWS 247 στο τέλος του κειμένου

Επιπλέον, λένε, το σχέδιο του 2002 το οποίο είχε απορριφθεί από το ΣτΕ είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που έχει κατατεθεί σήμερα. Συμπληρώνουν δε πως μία από τις διαφορές δεν είναι για “καλό”, καθώς προβλέπεται η επέκταση της μελέτης και σε άλλες περιοχές. Όταν ολοκληρωθεί το εργοστάσιο θα παίρνει μεταλλεύματα και από άλλες περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και των Βαλκανίων, ισχυρίζονται οι κάτοικοι.

Ένα τρίτο σημείο είναι κάτι το οποίο βρίσκει κάποιος εντός της μελέτης. Προβλέπεται, είναι καταγεγραμμένο αυτό, να αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής από τουριστική σε βιομηχανική.

Ακούστηκε όμως και ο τίτλος open pit. Τι είναι αυτό;

Πρόκειται για ένα είδος εξόρυξης, σημαίνει ανοιχτό πηγάδι, στη θέση Σκουριές όπου υπάρχει αρχαίο δάσος. Αυτό θα έχει 22 μέτρα βάθος και 755 μέτρα διάμετρο, με τις κακές γλώσσες να λένε όμως πως τελικά θα φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, ίσως και κάτω από 700 μέτρα, ώστε να φτάσουν στο κοίτασμα.

Οι επιπτώσεις θα είναι:

– Μόλυνση των υπογείων υδάτων

– Απώλεια νερού μέχρι τελικά να στερέψει εντελώς η περιοχή

– Το μεταλλείο είναι μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την υδροδότηση της περιοχής

– Μόνο από τις Σκουριές εκτιμάται πως θα φεύγουν στον αέρα πάνω από 3.000 τόνοι σκόνης τη μέρα

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή υπάρχουν 800.000 ελαιόδεντρα (στην Ορμήλια) και από εκεί βγαίνει πράσινη ελιά.

Όσο για τα περιβόητα φράγματα αποβλήτων. Υποτίθεται πως περίπου 24.500 τόνοι αποβλήτων τη μέρα θα αποθέτονται σε δύο λίμνες αποβλήτων, με τη μία να έχει 147 μέτρα ύψος και την άλλη πάνω από 190. Το News 247 πήρε την πληροφορία πως σε συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα σε Παναγιά και Στρατώνι υπάρχει “δεξαμενή” απόθεσης στέρεων αποβλήτων. Την ψάξαμε με σκοπό να τη φωτογραφίσουμε αλλά δεν κατέστη δυνατό να τη βρούμε αν και στην ευρύτερη περιοχή, σε συγκεκριμένα σημεία υπήρχε μία έντονη μυρωδιά στον αέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις Σκουριές προβλέπονται να εξαχθούν γύρω στους 360 εκατ. τόνους αποβλήτων, όταν από την αρχαιότητα υπήρξαν μόνο 30 εκατ. τόνοι.

Ως προς τις θέσεις εργασίας, τις οποίες προβάλλει η εταιρεία και όσοι είναι υπέρ της εξόρυξης, ο αντίλογος έγκειται στο ότι η μελέτη της εταιρείας προβλέπει 1.300 θέσεις εργασίας τον όγδοο όμως χρόνο, όταν και το εργοστάσιο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή εργάζονται ήδη 1.200 υπάλληλοι άρα μιλάμε, λένε όσοι αντιτίθενται, για μόλις 100 θέσεις.

 

Βέβαια, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η “Ελληνικός Χρυσός” υποστηρίζει πως θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας, μία άποψη την οποία πολλοί κάτοικοι δεν δέχονται, καθώς, όπως ισχυρίζονται, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα έρχεται από το εξωτερικό και δη τις ΗΠΑ, ενώ η ένδυση θα ναι πιθανότατα από την Κίνα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα σημείο το οποίο προκαλεί ερωτηματικά και είναι ο “εκφοβισμός” όσων λένε όχι στα μεταλλεία, τουλάχιστον όπως τα κατέγραψε η κάμερα του News 247.

Η συγκεκριμένη κάτοικος λαμβάνει ενεργά μέρος στον αγώνα από την Ιερισσό, μαζί με το σύντροφό της. Επισημαίνει πως η ζωή της έχει αλλάξει. Πως πλέον φοβάται και δεν μιλά με πολλούς ανθρώπους που ξέρει. Και όμως, αυτό που επιθυμεί είναι να επιστρέψει στη ζωή που είχε όπως παλιότερα, να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα όπου θέλει και όταν το θέλει.  Αποφεύγει να δείξει στην κάμερα το πρόσωπό της. 

Ο Γιώργος Ζουμπάς επίσης από την Ιερισσό προσθέτει στον ευρύτερο προβληματισμό μία ακόμα παράμετρο. Αυτή της Δημοκρατίας και της λειτουργίας της στη σημερινή Ελλάδα. Με αφορμή το “κλίμα τρομοκρατίας” υπογραμμίζει πως δεν γίνεται αυτό μόνο για να τρομάξουν – καμφθούν όσοι είναι κατά της εξόρυξης αλλά και για να κατασκευασθούν ένοχοι.

Σύμφωνα με άλλους κατοίκους, σε άλλες χώρες όπως η Αργεντινή για παράδειγμα ή η Κολομβία, οι εταιρείες όπως η Eldorado Gold πηγαίνουν, απομυζούν, αφήνουν κρανίου τόπο πίσω τους και φεύγουν.

Με παράπονο γυναίκα της Ιερισσού επισημαίνει:

“Είναι άνισος αγώνας. Απέναντι μας έχουμε εταιρείες με πολλά λεφτά. Μπορούν να εξαγοράσουν τους πάντες και τα πάντα. Δίνουμε έναν αγώνα ζωής – επιβίωσης”, τονίζει.

Η κάμερα του News 247 αποτύπωσε πάντως μία ομολογουμένως περίεργη εικόνα. Στην παραλία του Στρατωνίου τραβήξαμε τις εγκαταστάσεις της “Ελληνικός Χρυσός” οι οποίες βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία. Η εικόνα μιλά από μόνη της. Μία παραλία μεγάλη και ξαφνικά ξεπροβάλλουν οι εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, όταν οι φύλακες αντιλαμβάνονται πως μαγνητοσκοπούμε τις εγκαταστάσεις δημιουργείται σχετική ένταση με συνάδελφο.

Η οποία όμως ένταση “τελειώνει” αμέσως καθώς ήταν θέμα παρεξήγησης και μόνο. Οι φύλακες δεν γνώριζαν πως ήμασταν δημοσιογράφοι και, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, μετά την επίθεση στις Σκουριές και την καύση μηχανημάτων ανησυχούν.

Λιγότερο επιτυχής ήταν η προσέγγιση μας στις Σκουριές. Ο χώρος ελέγχεται με κάμερες, υπάρχει μέχρι και αγκαθωτό συρματόπλεγμα αλλά και μεγάλες πινακίδες και εμπόδια ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κάποιο όχημα.  Δεν μας επετράπη να βγάλουμε κάποια φωτογραφία καθώς δεν είχαμε άδεια μας είπαν. Το μόνο που τραβήξαμε στα γρήγορα ήταν η πρώτη ταμπέλα στη στροφή πριν βγεις στον χώρο εργασιών.

Οι κάτοικοι πάντως εκτός από την Αστυνομία εκφράζουν την αγανάκτησή τους και για τα ΜΜΕ, πιο σωστά συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα και αναφέρουν – καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, τέσσερις Μάρτη, σε ανοιχτή επιστολή του Συντονιστικού Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων – Ακάνθου προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς αλλά και σταθμούς.

Όλη η επιστολή καθώς και πολλά άλλα στοιχεία βρίσκονται εδώ:

soshalkidiki

View poll on GoPollGo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα