Γκρεμίζοντας τα νέα τείχη της πόλης: Πρόσφυγες γίνονται “τουριστικοί οδηγοί” στην Αθήνα
Η ομάδα νέων του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο "Ανακαλύπτοντας την Αθήνα" αναλαμβάνει ρόλο οδηγών τουριστικών ομάδων, μαθαίνοντας την Αθήνα σε εθελοντές αλλά και... στους εαυτούς τους. Ένα ευφάνταστο πρόγραμμα πραγματικής ένταξης στην καθημερινή ζωή της χώρας μας.
- 14 Ιουλίου 2019 09:41
Μετάβαση σημαίνει μετακίνηση από έναν τόπο σε έναν άλλο αλλά και εξέλιξη ή αλλαγή. Εν προκειμένω, “Μετάβασις”, εκτός από αλλαγή τόπου διαμονής, σημαίνει και πλήρη ένταξη σε μια νέα πατρίδα.
Το Πρόγραμμα “ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα” υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που αλληλοσυνδέονται. Από θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, μέχρι ξεναγήσεις από πρόσφυγες, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές της. Στόχος, η εκπαιδευτική ενδυνάμωση των προσφύγων που μετέχουν στο πρόγραμμα με απώτερο σκοπό την προετοιμασία τους για την είσοδό τους στο εργασιακό περιβάλλον της χώρας.
Μια ομαλότητα δηλαδή που πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης εδώ και χρόνια, όπως στο Βερολίνο με τα Refugee Voices Tours.
Πριν λίγους μήνες, η ομάδα νέων του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο “Ανακαλύπτοντας την Αθήνα”, πραγματοποίησε την πρώτη της ξενάγηση, στις 23 Οκτωβρίου του 2018. Τότε, δύο νέοι ανέλαβαν τον ρόλο των οδηγών τουριστικών ομάδων με την υποστήριξη των υπεύθυνων της οργάνωσης, και προετοίμασαν και υλοποίησαν μια ξενάγηση σε δέκα έφηβους εθελοντές από τη Γενεύη οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Κέντρο.
Όπως είπαν οι άνθρωποι της Κάριτας Ελλάς στο News 24/7 κατά την επίσκεψή μας στον πολύ όμορφο χώρο τους, οι νέοι οδηγοί των τουριστικών ομάδων, εκπαιδεύονται στην ουσία έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τα τουριστικά επαγγέλματα του τόπου μας τα οποία βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα του “Discover Athens” αποτελεί στην ουσία ένα σεμινάριο που φέρνει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα της χώρας μας, κάνοντάς τους κοινωνούς τόσο του αστικού τοπίου στο οποίο πλέον ζουν, όσο και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας που τους φιλοξενεί.
Οι νέοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας και δη για το Δωδεκάθεο. Έτσι, η βόλτα στην Πλάκα, το Θησείο, το Μοναστηράκι, συνδέεται με αγάλματα και μνημεία τα οποία ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από τις αναφορές στις μυθικές φιγούρες που απεικονίζονται σε αυτά.
Σταδιακά, οι εκπαιδευόμενοι πρόσφυγες μπορούν πλέον και εκείνοι να αφηγούνται την ιστορία της πλατείας στο Μοναστηράκι, την ιστορία της Ρωμαϊκής Αγοράς, της Αρχαίας Αγοράς, της Στοάς του Αττάλου, του Παρθενώνα.
Για τον Sayed από το Αφγανιστάν ο οποίος μετείχε στις πρώτες ξεναγήσεις, το πρόγραμμα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να έρθει σε επαφή με τις ιστορίες και τις παραδόσεις της χώρας μας. Γνωρίζοντας αγγλικά, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην εν λόγω δράση, μπόρεσε να εξηγήσει και σε άλλους όσα έμαθε εδώ.
Όπως είπε στο News 24/7, μέσα από το Discover Athens μπόρεσε να γνωρίσει τον Παρθενώνα, ο οποίος και του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Στοχεύει να μάθει καλύτερα ελληνικά σε σχέση με όσα ξέρει τα δύο χρόνια που ζει εδώ, και μέσα από τα σεμινάρια της Κάριτας Ελλάς να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στον εργασιακό τομέα. Άλλωστε, όπως μας είπε, πρόθεσή του είναι να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα μιας και στο Αφγανιστάν δεν έχει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να κάνει όσα θέλει για το μέλλον του.
Να φωτογραφίζει, να παίζει θέατρο, να οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο.
Τον Sayed τον απολαύσαμε άλλωστε μαζί με άλλους πρόσφυγες και στην “Οδύσσεια” που ανέβασε η θεατρική ομάδα της Κάριτας Ελλάς στο θέατρο ΠΚ πριν από έναν μήνα.
Τώρα, η Κάριτας Ελλάς υλοποιεί πλήρως το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ξεναγήσεων “Discover Athens” με είκοσι πρόσφυγες που προέρχονται από camps του λεκανοπεδίου. Αν το πρόγραμμα πάει καλά, τότε από τον χειμώνα ίσως το δούμε και σε άλλες πόλεις.
Για την υπεύθυνη των Προγραμμάτων, Αναστασία Σπηλιοπούλου, η εν λόγω δράση είναι πολύ σημαντική καθώς βγάζει τους πρόσφυγες από τα camps όπου διαβιούν. “Είναι πολύ σημαντικό, πέραν από τα μαθήματα και τα σεμινάρια που κάνουν εντός των camps, να μπορούν να βγαίνουν και από αυτά έχοντας κάτι το τόσο ωραίο να κάνουν”, μας λέει.
“Αυτό που θέλουμε είναι όλες οι δράσεις μας να έρχονται ως μια συνέχεια η μία της άλλης”, προσθέτει. “Ο σκοπός ήταν αρχικά οι συμμετέχοντες να μάθουν την πόλη μέσα από το πρόγραμμα ξεναγήσεων και οι δράσεις αυτές συνδυάζονται με επισκέψεις σε μουσεία, με εκθέσεις φωτογραφίας, με άλλες πολιτιστικές δράσεις, με πράγματα που συμβαίνουν εδώ, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλότερα και ίσως και να βρουν σταδιακά και δουλειά μέσα από όλο αυτό, αν ενδιαφερθούν περαιτέρω για να μπουν στον χώρο του τουρισμού”.
Η Κατερίνα Παπαπάνου, υπεύθυνη πολιτιστικών δράσεων της Κάριτας Ελλάς μας λέει από τη δική της μεριά:
“Η ιδέα ξεκίνησε όταν κάναμε μια ξενάγηση με επαγγελματία ξεναγό και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον μπροστά στο άγαλμα του Θησέα και ήθελαν να μάθουν για τον μύθο. Έτσι αρχίσαμε να συνδέουμε τον μύθο με τα μνημεία. Τα ίδια τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για τη μυθολογία και όταν άρχισαν να κάνουν τις ξεναγήσεις σε εθελοντές, έκαναν τη δική τους έρευνα, έμαθαν για τη σημαία στην Ακρόπολη και την ιστορία της, έφτασαν σε σημείο να διορθώνουν και εμάς”.
“Κάποιοι δουλεύουν πλέον, ειδικά τα παιδιά που μιλάνε καλά αγγλικά. Ένα παιδί που πήρε μέρος στο πρόγραμμα, τώρα δουλεύει σαν διερμηνέας”, προσθέτει.
Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια της αποφοίτησης για τους συμμετέχοντες σε μια άλλη ομάδα, στο σεμινάριο κατάρτισης στον τομέα της μαγειρικής που έγινε πριν λίγες ημέρες, μέσα από το οποίο κάποιοι κατάφεραν να βρουν τις πρώτες τους δουλειές στον επαγγελματικό χώρο της εστίασης.
Παρακάτω σας παραθέτουμε καρέ από τις φωτογραφίες που τράβηξε η Ομάδα Φωτογραφίας του Κοινωνικού Κέντρου του Νέου Κόσμου και κυκλοφόρησαν σε φωτογραφικό λεύκωμα της Κάριτας Ελλάς. Οι φωτογραφίες έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο ΜΕΤΑpolis στο Μοναστηράκι και στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και στα Χανιά. Επίσης, “ταξίδεψαν” μέχρι το μακρινό Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Το καλοκαίρι αναμένεται να “ταξιδέψουν” και σε άλλα μέρη της χώρας μας.
Συνολικά από την Κάριτας Ελλάς την περασμένη σεζόν πραγματοποιήθηκαν τα εξής σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης:
-Σεμινάριο Μαγειρικής
-Σεμινάριο Social Media Marketing
-Σεμινάριο Διαχείρισης Αποθήκης
-Σεμινάριο κατάρτισης στον τομέα της επισκευής η/υ, τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων.
Από τα 77 άτομα που τα παρακολούθησαν το 20% έχει βρει πια μόνιμη εργασία. Τα προγράμματα εμπλουτίζονται και συνεχίζονται.
Λίγα Λόγια για την Κάριτας Ελλάς
Η Κάριτας Ελλάς είναι Φιλανθρωπική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, μέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis. Ιδρύθηκε το 1980 και εδρεύει στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρέχοντας με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της προς κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση.
Στόχος των δράσεων της είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και οικονομικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2012 υλοποιεί προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης ελληνικών οικογενειών και ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, από το 2015 ανταποκρίνεται δυναμικά στην κάλυψη των εκτάκτων και ιδιαίτερων αναγκών που έχουν προκύψει από τις συνεχείς και αυξημένες ροές προσφύγων στη χώρα μας.
Οι ενδιαφερόμενοι για τα σεμινάρια και τις δράσεις μπορούν να απευθυνθούν στα:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΡΕΝΕ ΠΥΩ 2Α, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΛ.: 213 0909940 [email protected]
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 42, ΚΥΨΕΛΗ
(ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ) ΤΗΛ.: 210 5225659 [email protected]