Η είδηση υπό διωγμό: Η έκθεση των Ελλήνων φωτορεπόρτερ στο Ευρωκοινοβούλιο

Η είδηση υπό διωγμό: Η έκθεση των Ελλήνων φωτορεπόρτερ στο Ευρωκοινοβούλιο
ӕÊōԑٓǠĉLQԕщS ӔϠӕ͔Ć ōMԉ`Ӕ`̅ԑ`ωʏ͏̉ʇӠˉԏԇԁӮ̉ʑυЅɓτɁ.n͉ʏˏЏՋϓ/EUROKINISSI Eurokinissi

Τα πολλαπλά περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων και φωτογράφων, σε έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ στο Ευρωκοινοβούλιο (vids+pics)

Από τις τρεις μέχρι και τις επτά Ιουνίου η έκθεση με τίτλο “Η είδηση υπό διωγμό” θα είναι στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως ειπώθηκε σωστά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα, είναι ουσιαστικά το μόνο μέσο πίεσης που έχουν οι φωτορεπόρτερ απέναντι στους αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι στρέφονται εναντίον τους και βιαιοπραγούν.

Τα περιστατικά κάθε άλλο παρά λίγα είναι ειδικά το τελευταίο διάστημα. Μία σειρά από φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, όπως ο Μανώλης Κυπραίος , ο Μάριος Λώλος , η Τατιάνα Μπόλαρη και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Γιακουμίδης έχουν βρεθεί από το αστυνομικό τμήμα ως προσαγωγή, στην καλύτερη, μέχρι στο νοσοκομείο σοβαρά χτυπημένοι, όπως η κ. Μπόλαρη και ο κ. Λώλος.

Όσο για τους ένοχους είτε ακόμα δεν έχουν βρεθεί είτε κάποιοι περιμένουν τη δίκη τους χωρίς φυσικά καμία επίπτωση για αυτούς.

Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο, τη Δευτέρα το μεσημέρι η Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ διοργάνωσε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ ημερίδα – συζήτηση για το φαινόμενο αυτό. Παρόντες πρόεδροι δημοσιογραφικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργάνων, βουλευτές κομμάτων αλλά και δημοσιογράφοι οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εικόνα, τη δημοσιογραφική πραγματικότητα. Ο Άρης Χατζηστεφάνου, γνωστός δημοσιογράφος, εξηγεί πως οι φωτορεπόρτερ έχουν επιλέξει να είναι στη μέση και να καλύπτουν όσο μπορούν πιο σφαιρικά ένα γεγονός.

Ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος, θύμα ο ίδιος αστυνομικής βίας , μιλά για το αυτονόητο: το δικαίωμα στην εργασία χωρίς αυτή να εμποδίζεται, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.

“Εχθρός δεν είναι η καταγραφή”, λέει στο News 247 μία γνωστή φωτορεπόρτερ η οποία είχε χτυπηθεί από άνδρα των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας.

Από τη δική του μεριά, ο προεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμης, έβαλε στο κάδρο της συζήτησης ένα παρεμφερές πρόβλημα για την ελληνική δημοσιογραφία σήμερα. Αυτό της λογοκρισίας το οποίο υφίστανται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και δη οι ρεπόρτερ από τα ίδια τα μέσα.

Αντιμετωπίζοντας όλη αυτή την εχθρότητα εκ μέρους κάποιων αστυνομικών οι φωτορεπόρτερ και δη όσοι έχουν χτυπηθεί από ένστολους κάνοντας απλώς τη δουλειά τους, υποστηρίζουν πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια για να “σπάσουν το ηθικό” των δημοσιογράφων. Έρχονται αντιμέτωποι δε με τον φόβο, τον οποίον όμως πολεμάνε.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει ευθύνες απέναντι στο φαινόμενο; Η ΕΦΕ λέει ναι.

Πώς λοιπόν θα μπορέσει ο χώρος των ΜΜΕ και δη του ρεπορτάζ να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο; Μόνο με την άσκηση πίεσης και δη τη διεθνοποίηση του προβλήματος το οποίο φαίνεται και από τις εκθέσεις για την κατάσταση της Ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει κατρακυλήσει και έχει απωλέσει θέσεις ως προς την ελευθερία του Τύπου. Είναι ευτύχημα που στην Ευρώπη όμως το μήνυμα φτάνει και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ εκεί στηρίζουν τον ελληνικό κλάδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα