Κυκλοφορεί η πρώτη εφημερίδα ανήλικων προσφύγων
Σε ρόλο δημοσιογράφων και αρθρογράφων έφηβες από το Αφγανιστάν μας μιλούν για τις δύσκολες εμπειρίες που βίωσαν, και μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και όνειρα για το μέλλον
- 13 Απριλίου 2017 12:41
Μια νεαρή φοιτήτρια δημοσιογραφίας, η Αριστέα, εθελόντρια στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, μέσω του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έριξε την ιδέα της δημιουργίας μιας εφημερίδας από τους ίδιους τους πρόσφυγες και σχεδόν ένα χρόνο μετά, μέσα από πολλές συζητήσεις και την ανταπόκριση εφήβων και μάλιστα κοριτσιών από το Αφγανιστάν, το εγχείρημα γίνεται πραγματικότητα.
Πως κοιτάζουν οι άνθρωποι ένα κορίτσι με μαντίλα; Τι βίωσαν στο ταξίδι τους προς την ελπίδα; Ποια είναι η θέση των μουσουλμάνων και δει των γυναικών στη σημερινή Ευρώπη; Γιατί σε άλλες χώρες γίνονται δεκτοί οι πρόσφυγες με θέρμη και αλληλεγγύη και γιατί άλλες χώρες υψώνουν τείχη; Τι όνειρα κάνουν για το μέλλον οι ίδιοι οι πρόσφυγες; Όλα αυτά θα μας πουν μέσα από τη δική τους ματιά κορίτσια από 16 έως 22 ετών από το Αφγανιστάν, που διαμένουν στο καμπ του Σχιστού, που σε μια πρωτοφανή για εκείνες κίνηση ελευθερίας, πήραν την πρωτοβουλία μετά από την ενθάρρυνση των εθελοντών, να μας γράψουν για τα προβλήματά τους, για πρώτη φορά μέσα από τα δικά τους μάτια, χωρίς κανέναν διαμεσολαβητή.
Δημιούργησαν λοιπόν τα “Αποδημητικά πουλιά” την πρώτη οκτασέλιδη εφημερίδα των προσφύγων που θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί) τη Μεγάλη Παρασκευή μαζί με την εφημερίδα των Συντακτών.
Η έκδοση της εφημερίδας εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» με τίτλο «Σημεία Επαφής», που έχει ως στόχο την επικοινωνία των προσφύγων με την ελληνική πραγματικότητα και ευαισθητοποιημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να καλλιεργήσει τη γνωριμία, την κατανόηση και τη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ της ζωής εντός των στρατοπέδων με την εκτός αυτών πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα συνίσταται: α) στην ενίσχυση και το διάλογο στο εσωτερικό της κοινότητας του στρατοπέδου και στην προετοιμασία της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο β) στην ενημέρωση και πληροφόρηση των ανηλίκων σχετικά με την κοινωνική και πολιτισμική ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα γ) στην κοινωνικοποίησή τους και στην ελεύθερη έκφραση μέσα από τη συμμετοχή σε συναντήσεις, συζητήσεις και επισκέψεις κοινωνικού, πολιτισμικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή Ελλήνων δ) στην έναρξη διαδικασιών ενσωμάτωσης μέσα από την επικοινωνία και τη γνωριμία τους με Έλληνες συνομήλικους και ομάδες κοινών ενδιαφερόντων όπως πχ αθλητικές διοργανώσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, μαθήματα γλώσσας, έκδοση εφημερίδας, κλπ.
“Ως εθελόντρια, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια έκδοσης μια μικρής εφημερίδας η οποία αρχικά θα κυκλοφορούσε εντός του καμπ, το οποίο πριν ένα χρόνο αριθμούσε 3000 άτομα. Ξεκίνησα αρχικά κάποια μαθήματα δημοσιογραφικού λόγου και κάποιες αναφορές για την ελευθερία του Τύπου. Στην πορεία όμως το εγχείρημα μεγάλωσε, υπήρξε ανταπόκριση, έγινε πιο “σοβαρό”, και σήμερα μετά την υποστήριξη της Εφημερίδας των Συντακτών, γιγαντώνεται” λέει η Αριστέα που ήδη μαζί με την ομάδα της εργάζεται σκληρά για το επόμενο φύλλο.
Η 13χρονη Φατιμέ Σενταγάτ είναι και αυτή μέλος της ομάδας από το Αφγανιστάν. “Είμαι κι εγώ ένα από τα μέλη της ομάδας που δημιούργησαν την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά». Έγραψα ένα άρθρο για την ζωή μέσα στο καμπ πριν από μερικούς μήνες, όταν ακόμη υπήρχαν σκηνές και πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ότι σήμερα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και σίγουρα θα το ξανα έκανα!” μας λέει.
O στόχος της έκδοσης αυτής της εφημερίδας είναι βέβαια πολλαπλός καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα των ανθρώπων στα καμπ -πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης- είναι πως έχουν χάσει τον κοινωνικό ρόλο που είχαν, δεν έχουν εργασία, ασχολίες και δεν αισθάνονται πια χρήσιμοι για τίποτα.
Να κρατήσουμε ζωντανό το διάλογο
“Οι άνθρωποι νιώθουν παραπεταμένοι, έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να ακουστεί η φωνή τους και να καταλάβουν πως υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για εκείνους. Τα κορίτσια αυτά είναι από το Αφγανιστάν και έχουν ζήσει στο Ιράν όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα και μετά βίας πήγαιναν σχολείο. Για αυτές είναι ένα μεγάλο άλμα. Εμείς προσπαθούμε μέσα από συζητήσεις να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και να τις κάνουμε να εκφραστούν πιο ελεύθερα. Είναι ένας άγνωστος κόσμος που τους προκαλεί να τον ανακαλύψουν να τον διερευνήσουν. Θέλουμε να προβληματιστούν να μην αγνοήσουν τα στοιχεία του πολιτισμού μας και να υπάρξει μια ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία. Από την άλλη θέλουμε να προβληματιστεί και μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Να έρθει έστω και με αυτό τον τρόπο κάποιος σε επαφή με έναν πρόσφυγα, να τον γνωρίσει. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το διάλογο” δηλώνει η Μυρσίνη Ζορμπά, επικεφαλής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Χρέος μας να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή
“Τα κορίτσια στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνουν σε διάφορους χώρους επισκέφτηκα και τα γραφεία της εφημερίδας μας και ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα και θεωρήσαμε ως υποχρέωση μας να τυος δώσουμε και χώρο μέσα στις σελίδες μας και την υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και σε επίπεδο επιμέλειας κειμένων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για την Εφημερίδα των Συντακτών, έχουμε κάνει και παλαιότερα δράσεις σχετικά με το προσφυγικό. Έχει να κάνει με εμάς γιατί είμαστε μια συλλογικότητα δημοσιογράφων, που γεννήθηκε μέσα από την κρίση, και προσπαθεί να είναι η φωνή των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση, και αυτό ανεξάρτητα από το αν είναι Έλληνες ή πρόσφυγες. Το περιεχόμενο είναι καθαρά δική τους επιλογή. Για πρώτη φορά ακούγεται η φωνή των προσφύγων αδιαμεσόλάβητα και βάζουν την ατζέντα οι ίδιοι. Και μιλάμε για κορίτσια που έρχονται από μια “ζόρικη” χώρα και η κίνησή τους αυτή είναι χειραφετική και απελευθερωτική. Στόχος είναι να δοθεί φωνή στους ανθρώπους να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια Ευρώπη που μας αξίζει.” υπογραμμίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών.