O άνθρωπος που κατηγορείται άδικα για κάθε τρομοκρατική επίθεση

O άνθρωπος που κατηγορείται άδικα για κάθε τρομοκρατική επίθεση

Μπορείς από μια λάθος selfie να καταλήξεις λανθασμένα φερόμενος ως μακελάρης του Παρισιού, των Βρυξελλών και εσχάτως της Νίκαιας; Ο Simran Jeet Singh εξηγεί στο NEWS247 πώς όλα είναι πιθανά στον σκοτεινό κόσμο των troll και των hoaxes

«Τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου 2015 βρισκόμουν στο σπίτι μου στο Τορόντο του Καναδά. Η ώρα ήταν τρεις ακριβώς, δεν μπορούσα να κοιμηθώ και μπήκα στο twitter να τσεκάρω τα μηνύματά μου. Άρχισα να διαβάζω τις λεπτομέρειες του βάναυσου τρομοκρατικού χτυπήματος που είχε συμβεί λίγες ώρες πριν στο Παρίσι και τότε συνειδητοποίησα ότι το λογαριασμό μου είχαν κατακλύσει ειδοποιήσεις για μια πειραγμένη φωτογραφία μου, που με έκανε να φαίνομαι σαν τρομοκράτης… Κρατούσα ένα Κοράνι, χαμογελούσα και η λεζάντα έγραφε πως είμαι ένας από τους τρομοκράτες του Παρισιού».

Η φωτογραφία έγινε viral και η ζωή του νεαρού Σιχ, Veerender Jubbal, δεν έγινε ποτέ ξανά όπως πριν. Παρόλο που ο ίδιος βρισκόταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, παρόλο που εύκολα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι η φωτογραφία ήταν προϊόν (κακού) photoshop, πολλά μίντια την αναπαρήγαγαν ως είδηση, ενώ έγινε πρωτοσέλιδο στην ισπανική εφημερίδα La Razón.

 

Ο Veerender φυσικά έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια και η La Razon δημοσίευσε ένα απολογητικό μήνυμα στο Twitter αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ακολούθησαν απειλητικά και υβριστικά μηνύματα από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η αστυνομία του συνέστησε να αρχίσει να γράφει με ψευδώνυμο (είναι δημοσιογράφος) αλλά δεν ακολούθησε τη συμβουλή διότι θεώρησε πως αυτό θα κάνει κακό στην καριέρα του ως freelancer. Η φωτογραφία έκανε ξανά την εμφάνισή της μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλες καθώς και μετά την τραγωδία της περασμένης Πέμπτης στη Νίκαια.

«Πληροφορίες ότι ο Γάλλος Μουσουλμάνος Veerender Jubbal εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, πόσταρε φωτογραφίες πριν διαπράξει την επίθεση» έγραφε ο απενεργοποιημένος πλέον χρήστης του Twitter @OfficialSamHyde. Το ποστ ανέφερε αμέσως ο Simran Jeet Singh, καθηγητής στο θρησκευτικό τμήμα του πανεπιστημίου Trinity, φοβούμενος μήπως προλάβει να αναπαραχθεί εκ νέου από τα μίντια πλήττοντας ξανά την υγεία και τη ζωή του φίλου του Veerender. «Ο φίλος μου κατηγορείται άδικα ως υπεύθυνος για την επίθεση στη Νίκαια. Σας παρακαλώ βοηθείστε να βάλουμε τέλος στις φήμες» έγραψε.


«Ο Veerender είναι δεινός υπερασπιστής της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων στην online κοινότητα και δυστυχώς άνθρωποι που διαφωνούν με τις απόψεις του, του επιτίθενται κατ’ αυτό τον τόπο» εξήγησε κατόπιν ο Simran Jeet Singh μιλώντας στο NEWS247. «Τέτοιες ψευδείς κατηγορίες βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων, εκμεταλλεύονται τον φόβο, αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα και ενισχύουν το ρατσισμό. Θεωρώ επίσης πως όλα αυτά είναι σύμπτωμα μιας μεγάλης κρίσης στον ιστό της κοινωνίας μας: Οι άνθρωποι που άγονται και φέρονται από τον φόβο και το μίσος προς ανθρώπους διαφορετικούς από τους ίδιους, πιστεύουν ότι τέτοιες απερίσκεπτες πράξεις βίας και κυβερνο-τρομοκρατίας είναι δικαιολογημένες και δίκαιες».

Μέσα σε λίγες μέρες το tweet του Simran προς αποκατάσταση της αλήθειας για τον φίλο του Veerender αναμεταδόθηκε από δεκάδες χιλιάδες χρήστες. «Εν προκειμένω, είδαμε μια γρήγορη καταδίκη της φήμης στη σφαίρα του Twitter, καθώς άνθρωποι από όλο τον πλανήτη έσπευσαν να υπερασπιστούν έναν συνάνθρωπό τους απέναντι στο μίσος. Αυτό μου δίνει μια ελπίδα για το μέλλον, αν όμως θέλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων, ένα μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η εκπαίδευση και ένα άλλο είναι να μην ανεχόμαστε τη μισαλλοδοξία» επισημαίνει ο Simran και τονίζει τις επιπτώσεις που είχε όλο αυτό στη ζωή του φίλου του.

«Η κατηγορία για τρομοκρατία έβαλε τη ζωή του Veerender σε άμεσο κίνδυνο και πλέον πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι λέει και κάνει. Φανταστείτε να συνέβαινε σε εσάς και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Θα έκανε άνω κάτω τη ζωή σας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια συμπεριφορά σας».

Ο ίδιος ο Veerender αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εκ νέου στοχοποίησή του. Στις 8 Ιουλίου είχε περιγράψει την εμπειρία του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες στην εφημερίδα Guardian. Λίγες μέρες μετά, ένας Γαλλο-Τυνήσιος οδηγός φορτηγού θα σκόρπιζε το θάνατο στη Νίκαια και o Veerender θα βρισκόταν ξανά στο στόχαστρο διαφόρων troll και hoaxes.

 

«Είχα πάντα προβλήματα αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης αλλά οι απειλές εναντίον της ζωής μου έκαναν τα προβλήματα αυτά ακόμα χειρότερα. Δίσταζα να βγω από το σπίτι μόνος μου. Προσκλήθηκα σε ένα πάρτι του κυβερνήτη του Τορόντο αλλά δεν πήγα. Ήμουν ευγνώμων για την πρόσκληση αλλά αυτή ήταν προβληματική καθώς προσκλήθηκα ως κάποιος που δεν προκάλεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το Μάρτιο άρχισα να βγαίνω ξανά έξω μόνος μου. Αλλά τον ίδιο μήνα συνέβησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Άνθρωποι άρχισαν να τουιτάρουν ξανά τη φωτογραφία γράφοντας πράγματα όπως: “Δεν σε έπιασε η αστυνομία; Ακόμα βομβαρδίζεις μέρη;” Ανέφερα πολλά από αυτά τα tweet στην ομάδα υποστήριξης του twitter αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καμία διαφορά. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά γιατί οι άνθρωποι που με απειλούν είναι από όλο τον κόσμο.

Έκανα μερικούς φανταστικούς φίλους μέσω του twitter και είναι γεγονός ότι ως μέσο έχει δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένους ανθρώπους – το #BlackLivesMatter δεν θα είχε υπάρξει χωρίς το twitter. Όμως υπάρχει και πάρα πολύ μίσος. Η τελευταία φορά που χρησιμοποίησα το λογαριασμό μου ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο και παρόλο που θέλω πραγματικά να επιστρέψω δεν ξέρω αν θα το κάνω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα