Οι ειδικοί στο NEWS 247: Τα μυστικά των σεισμών, οι φήμες και πώς να κάνουμε τα σπίτια μας πιο ασφαλή

Οι ειδικοί στο NEWS 247: Τα μυστικά των σεισμών, οι φήμες και πώς να κάνουμε τα σπίτια μας πιο ασφαλή
Eurokinissi

Ο σεισμός στην Κεφαλονιά δημιούργησε, εκτός από τις ζημιές, μεγάλη ανησυχία, φήμες και εικασίες οι οποίες έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης στα ΜΜΕ. Το News 247 απευθύνθηκε στους ειδικούς επιστήμονες για να απαντήσουν τα βασικά ερωτήματα αλλά και για να ενημερωθούμε πραγματικά για τη φύση, τη δύναμη αλλά και το πως αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς

Ένα πολύ ισχυρό φυσικό φαινόμενο πάντα είχε διπλή επίδραση στον άνθρωπο. Από τη μία τρόμαζε, αντιλαμβανόμενος τη δύναμη της φύσης και την ανικανότητα του να το εμποδίσει. Από την άλλη μαγευόταν από αυτή την έκλυση δύναμης. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι ο σεισμός.

Η Κεφαλονιά χτυπήθηκε βάναυσα και από τις δονήσεις που ακολούθησαν – ακολουθούν πιο σωστά, αφού ακόμα το έδαφος τραντάζεται φοβίζοντας τους κατοίκους.

Πρέπει όμως να φοβόμαστε ότι θα χτυπηθούμε από έναν καταστροφικό σεισμό; Είναι σωστό να έχουμε κατά νου ότι κάποια στιγμή ίσως μία ολόκληρη περιοχή ισοπεδωθεί από την ισχύ των δονήσεων; Θα αντέξουν τα κτίσματα ενός αστικού περιβάλλοντος;

Με αυτές τις ερωτήσεις, όπως και πολλές άλλες στο μυαλό, οι δημοσιογράφοι του News 247 προσέγγισαν και συζήτησαν με σεισμολόγους και καθηγητές όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. 

Νέος σεισμός τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά 5,7 ρίχτερ με το ίδιο εστιακό επίκεντρο.Καταστροφές στο λιμάνι του Ληξουρίου αλλά και μέσα στην πόλη,Δευτερα 3 Φεβρουαρίου 2014 (EUROKINISSI // ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ) Eurokinissi

 

Η πραγματικότητα, για να ξεκινήσουμε από ένα σημείο – αφετηρία δεν αλλάζει. Ζούμε σε μία άκρως σεισμογενή χώρα όπου και στο παρελθόν είχαμε τις δυναμικές επισκέψεις του Εγκέλαδου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, τα Γρεβενά, την Καλαμάτα, το Αίγιο και την Αθήνα.

 

Αυτό όμως σημαίνει οπωσδήποτε μεγάλες καταστροφές και νεκρούς;

Όχι απαραίτητα. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εξηγεί πως στατιστικά σκοτώνονται στην Ελλάδα, μία άκρως σεισμογενή χώρα, λιγότεροι από σεισμούς παρά σε τροχαία.  

Ο Κοσμάς Στυλιανίδης είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.  Του θέσαμε το ερώτημα τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ένας τέτοιος σεισμός όπως αυτός της Κεφαλονιάς γινόταν στην Αθήνα και εάν η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.  Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΣΠ δίνει ένα καταπληκτικό παράδειγμα.

Μία ισχυρή σεισμική δόνηση όμως ακολουθείται πάντοτε από κάτι χειρότερο. Τις φήμες! Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να έχει πληγεί μία περιοχή και να φουντώνει η διασπορά υποτιθέμενων ειδήσεων οι οποίες απλώς πανικοβάλλουν τον πολίτη. Αυτό το σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΣΠ, Κοσμάς Στυλιανίδης.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται είτε στη χειρότερη σκοτώνονται από πτώσεις αντικειμένων. Είτε γιατί δεν είναι καλά στερεωμένα στον χώρο είτε διότι πάνω στον πανικό τους τρέχουν να φύγουν και λαμβάνουν την πιο “κακή” θέση σε ένα δωμάτιο, με θλιβερό αποτέλεσμα να καταπλακώνονται ή να δέχονται στο κεφάλι διάφορα πράγματα και υλικά του σπιτιού. Επομένως, γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση σεισμού;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΣΚΗΣΗ "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ-ΣΕΙΣΜΟΙ" - ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) MotionTeam

 

Να σημειωθεί πως η διασπορά φημών δεν προέρχεται πάντα από κάποιον – κάποιους “κακόβουλους” οι οποίοι διασκεδάζουν με τον φόβο των άλλων. Τις περισσότερες φορές η πραγματική αιτία είναι η άγνοια και τούτο είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμηθεί. Άλλωστε η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει πολύ πριν την εποχή μας, τουλάχιστον πριν δέκα εκατ. χρόνια, όπως λέει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος. Και όπως υπογραμμίζει, “σεισμοί γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται”, τόσο απλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ CREDIT // ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ (EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ) Eurokinissi

 

Με τη δεδομένη γνώση που υπάρχει λοιπόν, ότι οι σεισμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, ο κ. Παπαζάχος “ανοίγει” τη συζήτηση. Βάζει στο τραπέζι το τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία κατά τη διάρκεια μίας σεισμικής ακολουθίας, τονίζοντας συγχρόνως και καθιστώντας σαφές πως είναι εντελώς λάθος να έχουμε καταστροφές και να λέμε “μην χαλάσει ο τουρισμός.” “Πρέπει πάση θυσία να μην έχουμε νεκρούς”, σε ένα σεισμό, σημειώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα