Πραξικόπημα στην Τουρκία: Έλληνες της Άγκυρας περιγράφουν όσα δραματικά έζησαν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας και της διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα αφηγούνται στο NEWS247 το βράδυ του πραξικοπήματος και εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα στην Τουρκία
- 17 Ιουλίου 2016 09:26
Σκηνικό πολέμου έζησαν οι κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όταν μερίδα των ενόπλων δυνάμεων επιχείρησε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στην Τουρκία. Εκρήξεις, πυροβολισμοί και άρματα μάχης στους δρόμους κράτησαν ξάγρυπνους τους πολίτες, ανάμεσά τους και 30 περίπου Έλληνες που διαμένουν στην Άγκυρα και βίωσαν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του πραξικοπήματος, που πνίγηκε μέσα σε λίγες ώρες στο αίμα, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα περισσότερους.
“Ευτυχώς όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Άγκυρα είναι ασφαλή και δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο” σημειώνει στο NEWS247 η Χριστίνα Φιορέντη, αναπληρώτρια προϊσταμένη του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Η ίδια βρισκόταν σε μια εκδήλωση όταν γύρω στις 10 το βράδυ είδε τουρκικά μαχητικά να πετούν πολύ χαμηλά πάνω από την πόλη. “Αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά και έτρεξα στη πρεσβεία όπου και παρέμεινα όλο το βράδυ” περιγράφει. “Ήταν μια πολύ έντονη βραδιά. Ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις ενώ σε όλη την πόλη αναπτύσσονταν στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης. Επτά τανκς είδαμε να περνάνε μόνο μπροστά από την ελληνική πρεσβεία. Είμαστε σε αρκετά κεντρικό σημείο και ακούσαμε πολύ έντονα το βομβαρδισμό στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης”.
Επτά τανκς είδαμε να περνάνε μόνο μπροστά από την ελληνική πρεσβεία.
Η Αδελάιδα Μερσενιέ, καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της, όταν ξεκίνησαν όλα. “Η πολυκατοικία που μένω είναι κοντά στο Κοινοβούλιο και την κατοικία του Πρωθυπουργού. Καθόμουν με τους γείτονές μου στο μπαλκόνι, όταν ξαφνικά, γύρω στις 10 το βράδυ, είδαμε τα F16 να πετούν χαμηλά, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Επικράτησε πανικός. Μετά μάθαμε ότι είχαν κλείσει τις δύο γέφυρες, είχε εγκατασταθεί ο στρατός και ανοίγοντας την τηλεόραση συνειδητοποιήσαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά”.
Ξαφνικά, γύρω στις 10 το βράδυ, είδαμε τα F16 να πετούν χαμηλά, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Επικράτησε πανικός.
Νύχτα τρόμου
Μέχρι τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε, μια “νύχτα τρόμου” όπως μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μερσενιέ. “Πραγματικά ήταν νύχτα τρόμου διότι πετούσαν τα αεροπλάνα και μετά από λίγο έπεφτε μια βόμβα… Και δεν ξέραμε πού πέφτει, ποιον πυροβολούν, τι γίνεται στους δρόμους, φοβόμασταν να βγούμε έξω. Πήρα τηλέφωνο τους γείτονες που μένουν στον τελευταίο όροφο γιατί έχουν καλή θέα της κατάστασης της Άγκυρας και μου λέγανε ότι πέφτουν βόμβες στο Κοινοβούλιο… Τελικά το Κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε 3-4 φορές, ο θόρυβος ήταν πραγματικά εκκωφαντικός, σπάσανε τζάμια από το ωστικό κύμα”.
Δεν ξέραμε πού πέφτει η βόμβα, ποιον πυροβολούν, τι γίνεται στους δρόμους, φοβόμασταν να βγούμε έξω.
Η στιγμή όμως που η ανησυχία της κυρίας Μερσενιέ κορυφώθηκε ήταν γύρω στις 2:30-3:00 τα ξημερώματα. “Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούσαν και ερχόντουσαν οι πληροφορίες ότι ο κόσμος κατέβαινε στις πλατείες ενάντια στους πραξικοπηματίες. Εκεί ανησύχησα, φοβήθηκα, γιατί ο όχλος και ο φανατισμός συνήθως οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δυστυχώς είχαμε πολλά θύματα… Ευτυχώς φίλοι, γνωστοί και οι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας είναι όλοι καλά.Έχουμε μια μικρή κοινότητα Ελλήνων εδώ, πολλά νέα παιδιά στα Πανεπιστήμια, άλλοι διδάσκουν και άλλοι σπουδάζουν…”
Η επόμενη μέρα
Πλέον τα πράγματα στην τουρκική πρωτεύουσα έχουν ηρεμήσει πολύ, όπως μας λέει η Χριστίνα Φιορέντη από την ελληνική πρεσβεία. “Τα καταστήματα έχουν ανοίξει, τα ATM λειτουργούν κανονικά, βέβαια ο κόσμος είναι μαγκωμένος” σημειώνει. “Άλλωστε, ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ δήλωσε πως ο κίνδυνος πραξικοπήματος δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, συνεπώς είμαστε σε μια κατάσταση αναμονής”.
Βγήκα έξω και είδα τα σημεία που πέρασαν τα τανκς, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τις κατεστραμμένες πινακίδες… Όλα ήταν διαλυμένα.
“Βγήκα έξω και είδα τα σημεία που πέρασαν τα τανκς, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τις κατεστραμμένες πινακίδες… Όλα ήταν διαλυμένα” περιγράφει η Αδελάιδα Μερσενιέ, η οποία θεωρεί πως τα γεονότα θα πλήξουν την τουρκική οικονομία και τον ήδη πληγωμένο τουρισμός. “Οικονομικά δεν ξέρω πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Σίγουρα ο στρατιωτικός μηχανισμός θα ταρακουνηθεί, δεν ξέρω κατά πόσο θα αποδυναμωθεί… Το θετικό είναι ότι όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις υπέγραψαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν φήμες που λένε πως όλο αυτό ήταν στημένο από τον Ερντογάν που θέλει να φέρει το προεδρικό σύστημα κλπ. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί αυτό να επιβεβαιωθεί αλλά ήταν ένα πραξικόπημα πολύ light, πολύ ανοργάνωτο… Από την άλλη, έχασαν τη ζωή τους 161 άτομα, ούτε στον πόλεμο δεν χάνεις σε μια μέρα τόσο κόσμο, αυτό είναι το πιο λυπηρό…”
Έχασαν τη ζωή τους 161 άτομα, ούτε στον πόλεμο δεν χάνεις σε μια μέρα τόσο κόσμο.
Ρωτάμε την κυρία Μερσενιέ αν θεωρεί πως ο φόβος θα παραμείνει ή θα ξεπεραστεί γρήγορα και η ζωή θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς; “Ξέρετε κάτι; Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας ο κόσμος ήταν πάρα πολύ μουδιασμένος. Δεν έβγαινε στους δρόμους, δεν κυκλοφορούσε, δεν διασκέδαζε κλπ. Μετά τη δεύτερη, τρίτη φορά ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα κι αυτό ίσως είναι μια άλλη μορφή τρομοκρατικής ενέργειας. Βέβαια το βράδυ της 15ης Ιουλίου το ζήσαμε πολύ έντονα όλοι στην Άκυρα, δεν υπήρχε γειτονιά που δεν επηρεάστηκε. Ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος. Αλλά νομίζω ότι από τη Δευτέρα η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν μπορείς να ζεις με το φόβο, συνηθίζεις, τι να κάνεις; Όχι ότι κι αυτό είναι καλό…”
Τέλος η κυρία Μερσενιέ εκφράζει την ευχή τα πράγματα να πάνε καλά για τη χώρα και να μην επκρατήσει ο διχασμός. “Μακάρι αλλά ειναι δύσκολο γιατί αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν σχέση μόνο με τα εσωτερικά προβλήματα. Ξαφνικά, εκεί που ήμασταν εχθροί με τους Ρώσους και τους Ισραηλινούς, γίναμε φίλοι. Με την Αμερική έχουμε άλλα ζητήματα… Σε πολλά ταμπλό παιζεται το παιχνίδι… Εγώ μπορώ να κάνω απλές σκέψεις, δεν είμαι ειδικός, δεν μπορώ να εμβαθύνω, αλλά δεν μπορώ να μην σκέφτομαι κι αυτά τα δεδομένα”.