Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ζώντας από κοντά την αυτοχειρία

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ζώντας από κοντά την αυτοχειρία

Συγγενείς αυτόχειρων μιλάνε στο NEWS 247 περιγράφοντας μέσα από την δική τους προσωπική ματιά την ιστορία τους. Ποικίλα συναισθήματα και διαφορετικές καταστάσεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο αγαπημένα τους πρόσωπα

Το να χάνεις κάποιον δικό σου άνθρωπο είναι πάντοτε αβάσταχτο αλλά να τον χάνεις με  δική του απόφαση απλά δεν το χωνεύεις ποτέ. Ο πόνος δίνει τη θέση του στην οργή και ένα τεράστιο «γιατί» στροβιλίζεται συνέχεια στο μυαλό σου. Γιατί το έκανε; Γιατί δεν μίλησε; Γιατί δεν κατάφερες εσύ να το προλάβεις; Γιατί;..

Το NEWS 247 ήρθε σε επαφή με συγγενείς αυτόχειρων, οι οποίοι μας περιέγραψαν πως βίωσαν από κοντά την αυτοχειρία, τι τους οδήγησε στο να προτιμήσουν τον θάνατο από τη ζωή και τα ανάμικτα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν.

Οικονομικά προβλήματα, ψυχολογικά, έρωτας,  μπορεί να διαλύσουν κάποιον άνθρωπο, να τον κάνουν ευάλωτο, να τον πανικοβάλλουν και να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.

“Βουτιά στο κενό με το τσιγάρο στο στόμα”

“Ήταν με τη μάνα του σπίτι, είχαν μια καθημερινή συζήτηση, βγήκε στο μπαλκόνι να κάνει ένα τσιγάρο και έτσι απλά πήδηξε στο κενό”, μας λέει ο 34χρονος Α.Κ. για τον 31χρονο ξάδερφό του ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από ένα χρόνο.

Ο 31χρονος ήταν ένας ταλαντούχος μουσικός ο οποίος πριν από επτά χρόνια πήγε να σπουδάσει κιθάρα στην Καλών Τεχνών σε κάποια χώρα στο εξωτερικό με υποτροφία.

“Εκεί, πήγε Σεπτέμβριο και μετά από δύο μήνες μας παίρνουν τηλέφωνο από το Πανεπιστήμιο και μας λένε ότι πήδηξε από την ταράτσα του ιδρύματος”, λέει ο Α.Κ.

“Ο ξάδερφος μου είχε πάρει LSD και πίστεψε ότι είχε βγάλει φτερά στη πλάτη και ότι μπορεί να πετάξει”, λέει και σπεύδει να συμπληρώσει πως “σίγουρα δεν έφταιγε μόνο το LSD καθώς και η μητέρα του  έπαιρνε αντικαταθλιπτικά, οπότε υπήρχε ένα ιστορικό στην οικογένεια”, όπως μας είπαν αργότερα.

“Ο ξάδερφός μου νοσηλεύτηκε 6 μήνες στο νοσοκομείο, είχε σπάσει τα πάντα και ως εκ θαύματος είχε επιβιώσει. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, από τη πτώση έμεινε κουτσός και περπατούσε πάντα με μαγκούρα, ενώ η χρήση LSD του άφησε όπως είπαν οι γιατροί ένα είδος βαριάς ψυχασθένειας, διαγνώστηκε με αυτοκτονική μανιοκατάθλιψη, είχε κρίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και νοσηλευόταν με εισαγγελική παρέμβαση σε ψυχιατρείο”, αναφέρει, και συνεχίζει:

“Το τραγικότερο όλων ήταν πως από την πτώση και το LSD ξέχασε να παίζει κιθάρα, ξέχασε να κάνει αυτό που λάτρευε περισσότερο σε αυτή τη ζωή. Έτσι, έπεσε σε κατάθλιψη, τον εγκατέλειψαν όλοι κυρίως της ψυχασθένειας, η οικογένειά του διαλύθηκε, οι γονείς του χώρισαν. Μόνο ο πατέρας του τον στήριζε όσο μπορούσε”.

“Μέχρι και εγώ φοβόμουν να βγω μαζί του για καφέ, την τελευταία φορά είχε σπάσει όλο το μαγαζί”, εξομολογείται.

“Ήταν πριν από 3 χρόνια όταν έκανε την πρώτη απόπειρα αυτοκτονία, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες του με ξυράφι. Μέχρι την τελική πτώση έκανε 7-8 απόπειρες αυτοκτονίας. Οι γιατροί είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και πώς να περιμένουμε πως κάποτε θα καταφέρει να αυτοκτονήσει”, λέει.

“Ναι μεν η αυτοκτονία από μόνη της είναι κάτι το σοκαριστικό αλλά ο ξάδερφός μου δεν θα μπορούσε να είχε άλλο τέλος, μετά από όλα αυτά”, αναφέρει και προσθέτει πως “και εγώ αν ήμουν στη θέση του το ίδιο θα έκανα όσο λυπηρό και αν ακούγεται”.

“Σε τέτοιες περιπτώσεις ψυχασθένειας και τη ζωή σου να δώσεις για τον άλλο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Πιστεύω ότι δρα ανεξάρτητα από την υποστήριξη του οποιουδήποτε”.

“Στην κηδεία του ήταν ελάχιστοι όπως άλλωστε και στη ζωή του”, καταλήγει, κάτι που ήταν λυπηρό.

Μια παράλληλη ζωή που κανείς δεν ήξερε

“Η ζωή του 46χρονου τότε θείου μου έμοιαζε φυσιολογική ώσπου μια μέρα τον βρήκαμε κρεμασμένο στο μαγαζί του”, αναφέρει ο 22χρονος Χ.Β. ανιψιός του αυτόχειρα.

Ο 46χρονος αυτοκτόνησε πριν από τρία χρόνια μην μπορώντας να αντέξει άλλο τα οικονομικά προβλήματα που έκρυβε από όλους όλα αυτά τα χρόνια.

“Κάθε πρωί ο θείος μου πήγαινε στο μαγαζί που διατηρούσε, και το μεσημέρι γύριζε σπίτι ώσπου μια μέρα δε γύρισε ποτέ. Η γυναίκα του ανησύχησε, έψαχνε παντού ώσπου αποφάσισε να περάσει να δει τι γίνεται στο μαγαζί όπου τον βρήκε κρεμασμένο”.

“Σας ζητώ συγγνώμη για ό,τι έκανα, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σας σώσω”, ήταν το σημείωμα που άφησε πίσω μην εξηγώντας κάτι παραπάνω.

“Όπως μάθαμε, τον θείο μου τον κυνηγούσαν οι τοκογλύφοι. Κάθε πρωί δεν πήγαινε στο μαγαζί όπως νομίζαμε αλλά έπαιζε χαρτιά στα οποία τον είχε μυήσει η μάνα του”, λέει συγκλονισμένος ο Χ.Β.

“Είχε να πατήσει στο μαγαζί δυο μήνες. Η οικογένειά του ζούσε από δανεικά που είχε πάρει από γείτονες. Ζούσε μια παράλληλη ζωή και κανείς δεν ήξερε το παραμικρό”, εξηγεί.

Οι απειλές μάλιστα που δεχόταν από τους τοκογλύφους ήταν τέτοιες που σχεδόν κάθε μέρα πέρναγε από το σχολείο των δύο ανήλικων παιδιών του να δει αν είναι καλά.

Μάλιστα είχε δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα και η γυναίκα του αλλά την είχε πείσει πως κάποιος κάνει πλάκα.

“Δεν το περίμενε κανείς, δεν είχε δείξει το παραμικρό ότι κάτι πήγαινε στραβά, όλοι πέσαμε από τα σύννεφα. Η αποκάλυψη της παράλληλης ζωής του μας γέμισε με οργή και θυμό”, λέει.

“Γιατί να γίνουν όλα αυτά, γιατί να μας υποβάλει σε αυτό το μαρτύριο; Αυτή τη γυναίκα δεν τη σκέφτηκε;”, διερωτάται.

“Μια κουβέντα να είχε πει θα τρέχαμε όλοι να τον βοηθήσουμε, είχε άτομα γύρω του. Η περηφάνια του δεν τον άφησε να μιλήσει σε κανένα δυστυχώς”, προσθέτει.

“Η κηδεία ήταν κάτι το συγκλονιστικό, ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Φυσικά υπήρχε λύπη αλλά η οργή, ο θυμός είχε πλημμυρίσει το χώρο. Η γυναίκα του ήταν πάνω από το φέρετρο και τον έβριζε, ενώ έκανε να πάει στο νεκροταφείο ένα χρόνο”, αναφέρει.

“Όποια προβλήματα και αν έχει κάποιος πρέπει να μιλάει, πρέπει να ξεπεράσει την όποια ντροπή έχει, όλα γίνονται”, μας λέει, θέλοντας να το φωνάξει.

“Δεν είμαστε σε μέρες ευημερίας, είμαστε σε μέρες κρίσης, το λυπηρό είναι πως δεν είναι ότι δεν είχε κανένα ίσα ίσα όλοι τον αγαπούσανε αλλά το έκρυβε όλο τόσο καλά, δυστυχώς”

“Χωρίς την αγάπη μου δεν αξίζει να ζω”

“Το Μαράκι μας έφυγε στα 25 της μην μπορώντας να αντέξει τον χαμό της αγάπης” της, μας λέει ο 67χρονος Η.Χ. θείος της.

Ήταν πριν από δέκα χρόνια που η Μαρία και ο σύντροφός της, τρελά ερωτευμένοι αποφάσιζαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας όταν εκείνος ξαφνικά σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Η Μαρία, έχοντας χάσει μικρή τον πρώτο άνδρα που αγάπησε πολύ, τον πατέρα της δεν μπόρεσε να αντέξει και αυτό το χτύπημα της μοίρας.

“Το τελευταίο διάστημα πριν αυτοκτονήσει ήταν χαμένη σε έναν δικό της κόσμο, δεν άκουγε κανένα, μετά βίας έτρωγε. Δεν ήθελε να αποδεχτεί ότι ο σύντροφός της δεν ήταν πια κοντά της”, αναφέρει.

Μια μέρα πήγε στην κολλητή της, συζητάγανε, εκείνη για λίγο την άφησε μόνη και την βρήκε να έχει καταναλώσει χάπια.

Αυτό που της είχε πει ήταν πως ήθελε να βρει και πάλι την αγάπη της και πως δεν άντεχε άλλο την απουσία του.

“Ήταν ευαίσθητη η Μαρία μας”, λέει ο θείος της και συχνά πάθαινε κρίσεις πανικού μετά τον χαμό του συντρόφου της. “Δεν μπορούσε πια να σκεφτεί λογικά, δεν υπήρχε λογική σε τίποτα πια”, σημειώνει.

Τον έπνιξαν τα χρέη

“Ο αδερφός μου είχε απελπιστεί, το μαγαζί που διατηρούσε δεν πήγαινε καλά”, μας λέει η 55χρονη Λ.Κ.

Ο 46χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του πριν από 5 χρόνια, πίνοντας δηλητήριο.

‘Ήταν μια τυπική μέρα στο μαγαζί όταν ξαφνικά ήπιε το δηλητήριο. Βγήκε έξω από το μαγαζί και άρχισε να ζητά βοήθεια”, κάτι που δείχνει πως δεν ήθελε να πεθάνει αλλά να ζητήσει βοήθεια.

“Πάντα ήμασταν δίπλα του και του λέγαμε πως όλα θα στρώσουν. Σιγά σιγά θα τακτοποιηθούν όλα του λέγαμε και του ξαναλέγαμε αλλά δεν μας άκουγε. Απελπιζόταν, δεν πίστευε κανένα”.

“Ένιωθε να τρελαίνεται και να πιστεύει πως δεν υπάρχει λύση και πως τα χρέη θα τον οδηγήσουν στη φυλακή. Τελικά τον οδήγησαν στο θάνατο”, λέει και την πιάνουν τα κλάματα.

*Τα στοιχεία των συνεντευξιαζόμενων βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 247, απλά λόγω της λεπτότητας του ζητήματος οι ίδιοι δε θέλησαν να δημοσιοποιηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα