TEDxAthens, μέρα δεύτερη, μέσα από τα λόγια του Ε. Τριβιζά: “Η φαντασία χαρτογραφεί τα αχαρτογράφητα νερά”
Δείτε μέρος της εμβληματικής ομιλίας του Ευγένιου Τριβιζά στο TEDxAthens αλλά και τις σημαντικότερες στιγμές της δεύτερης μέρας (Pics + Vids)
- 01 Δεκεμβρίου 2013 07:28
“Όπως έλεγε o Αϊνστάιν, if you want your children to be intelligent, read them fairy tales”. Ευγένιος Τριβιζάς, 30 Νοεμβρίου 2013, από τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και το TEDxAthens.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ομιλία του θρυλικού εγκληματολόγου και εθνικού μας παραμυθά, του Ευγένιου Τριβιζά. Η αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ήταν κατάμεστη και το κοινό δεν δίστασε να αποτίσει φόρο τιμής χειροκροτώντας όρθιο τον Ε. Τριβιζά που νωρίτερα μας είχε ταξιδέψει στον κόσμο των παιδιών και της “Φρουτοπίας”.
Η ομιλία του ήταν αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες της ημέρας. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για το πώς η φαντασία πρέπει να χρησιμοποιείται σαν όπλο στην ανάπτυξη της επιστήμης αλλά και να απολαμβάνει κεντρικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
“Το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Μεγαλώνοντας,χάνουμε τη φαντασία μας. Τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν 145 χρήσεις του συνδετήρα. Οι ενήλικες, μόλις 10-15. Το σχολείο θα έπρεπε να καλλιεργεί τη φαντασία, τα παιδιά μας αποφοιτούν αγχωμένα, σαν ρομπότ”, είπε μεταξύ άλλων.
“Για να εφευρέσεις, χρειάζεσαι φαντασία και μερικά σκουπίδια. Στην επιστήμη πρέπει να φανταζόμαστε όλο και περισσότερα. Η φαντασία είναι αυτή που χαρτογραφεί τα αχαρτογράφητα νερά”, συνέχισε για να καταλήξει ως εξής:
“Ο μύθος προηγείται. Η πραγματικότητα έπεται”.
Θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη μέρα του TEDxAthens
Νωρίτερα, η 19χρονη Olivia Bee, που φωτογραφίζει καμπάνιες διάσημων brands με χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα, μίλησε για τον κόσμο της φωτογραφίας.
“Κανείς δεν μου έδινε σημασία λόγω της ηλικίας μου”, είπε η ίδια. “Έχω όμως να συμβουλεύσω τα παιδιά που κυνηγάνε τα όνειρα τους, να βάζουν πάθος στο έργο τους και να προσπαθούν να είναι αυθεντικοί”.
Στα 19 της άλλωστε, μετράει δεκάδες συνεργασίες με εταιρείες, αλλά και περιοδικά μόδας, ενώ η τελευταία της μεγάλη δουλειά ήταν για τον οίκο Hermès.
Ξεχωριστή σημασία απέκτησαν οι ομιλίες του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά, ο οποίος απέσπασε το βραβείο του Αργυρού Λέοντα για την ταινία “Miss Violence”, του επιστήμονα Luca Turin, του Δημήτρη Λειβαδά, Restaurant Manager του διάσημου Fat Duck, αλλά και της Özlem Denizmen, που είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος της Dogus Group και μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στην Τουρκία.
Η Ö.Denizmen παρουσίασε το 2010 το Para Durumu, μια δική της διαδικτυακή πλατφόρμα, θέλοντας να αυξήσει τις γνώσεις των οικονομικών στην Τουρκία.
Ακόμα μια γυναίκα που κέντρισε το ενδιαφέρον, ήταν το μοντέλο και ακτιβίστρια Gloria Mika. Η ομιλία της επικεντρώθηκσε στον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όχι μόνο όσον αφορά τη χώρα καταγωγή της, την Gabon) αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών όλου του κόσμου. Η ίδια πλέον ζει στην Αθήνα μετά από διεθνή καριέρα στο modeling, όταν και ζούσε στη Γαλλία.
Είναι, επίσης, μέλος της πλατφόρμας ADYNE η οποία εκπροσωπεί τις φιλοδοξίες της Αφρικανικής Διασποράς που ζει στην Ευρώπη, και προσπαθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και των δυο ηπείρων.
Στα πλαίσια των ομιλιών, παρουσιάστηκε και η πλατφόρμα Human Grid. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του TEDxAthens για τη ‘χαρτογράφηση’ των εθελοντικών οργανώσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών.
Το TEDxAthens είχε όμως και πάλι μουσική. Ο Lee Burton, το Pad Trio, η Κατερίνα Πολέμη, οι αδερφές Βουγιουκλή, ο Σπύρος Παν, αλλά και η πολυτάλαντη Iyeoka Ivie Okoawo, χάρισαν τις μουσικές τους νότες στο κοινό της Στέγης.
Ένας ακόμη ομιλητής που μοιράστηκε την ιστορία του από τη σκηνή του TEDxAthens ήταν ο Ricky Vega Nierva, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Σχεδιαστής Παραγωγής των Pixar Animation Studios. Και με μεγάλη ευκολία, κατάφερε να κερδίσει το κοινό. O Ricky εργάζεται στην Pixar από το 1997, έχει δουλέψει για τα Toy Story 2, Monsters Inc, Finding Nemo, Up, Monsters University. Ποιο είναι το κελιδί της επιτυχίας του; “Ποτέ δεν φοβήθηκα μην κάνω λάθη. Το μόνο που φοβάμαι είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Τα παιδιά, δεν φοβούνται να κάνουν λάθη”.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ομιλία της Μαρίας Καρρά, της Emfasis Foundation, μιας ομάδας που προσπαθεί να αλλάξει τις ζωές των άπορων συμπολιτών μας με εθελοντική δράση στους δρόμους.
Standing ovation και για τον Γιάννη Μπεχράκη
Συγκλονιστική ήταν όμως και η ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη, chief photographer στο Reuters. Ο ίδιος αφηγήθηκε μια προσωπική του εμπειρία από το 2000 και τη Σιέρα Λεόνε. “Το RUF παίρνει ανθρώπους και τους κόβει τα χέρια και τα πόδια”, είπε ο ίδιος ενώ η παράλληλη προβολή φωτογραφιών του στο video wall ήταν αποκαλυπτική. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης έχει κερδίσει 7 φορές τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα φωτορεπόρτερ.
“Ελπίζω να φάω μία σφαίρα στο κεφάλι για να μην υποφέρω. Πώς θα ζήσω ενώ θα έχω γίνει ρεζίλι στον εαυτό μου;”, ανέφερε μεταξύ άλλων μεταφέροντας εκπληκτικές εικόνες από την προσωπική του ιστορία επιβίωσης μέσα στη ζούγκλα.
Η αποχώρηση του από τη σκηνή έγινε μπροστά σε ένα δακρυσμένο κοινό.
Το ενδιαφέρον του κοινού κέρδισε όμως και η ομιλία του Δρ. Αθ. Μουλάκη, Επίτιμου Προέδρου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιράκ στο Sulaimani αλλά και του Dawa Steven Sherpa που έχει κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου δύο φορές.
Από τη φετινή διοργάνωση δεν έλειψαν και οι σύγχρονες μορφές τέχνης.
Οι ομιλητές που εκπροσώπησαν αυτό το χώρο ήταν ο Ολλανδός graffiti designer DOES και ο Florian Schmitt, Executive Creative Director της Hi-ReS, ενώ η Iwona Blazwick, Κριτικός Τέχνης, εκροσώπησε τη Μοντέρνα Τέχνη. Η ίδια άλλωστε είναι επικεφαλής οργάνωσης των υπαίθριων εκθέσεων που θα λάβουν χώρο από το καλοκαίρι του 2014 στον Εθνικό Κήπο.
Ο Yohannes Gebregeorgis, Ιδρυτής του Ethiopia Reads, μίλησε για την μετάδοση της γνώσης και της λογοτεχνίας στις φτωχές χώρες όπως η Αιθιπία.
Λίγη ώρα πριν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και ο λόγος του Δημήτρη Κατσαχνιά. Ο ίδιος είναι συνιδιοκτήτης και strategic Director της AIR Paris, ενός full service διαφημιστικού γραφείου και ενός από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
“Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος δημιουργός, όχι ο άνθρωπος καταναλωτής. Ο δημιουργός θα μας βγάλει από την κρίση”, δήλωσε εκ μέρους του. “Το οικουμενικό έλκει, το παγκόσμιο όχι”, συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας μας να επενδύσει και πάλι στη φιλοσοφία και στην κουλτούρα της.
Ο Steve Fisher, προτεινόμενος για “Adventurer of the year” από το National Geographic, έχοντας “δαμάσει” τα πιο άγρια νερά στον κόσμο με το καγιάκ του, και ο Dawa Steven Sherpa που έχει κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου δύο φορές, μίλησαν για το πώς είναι να φτάνει κανείς στα όρια των αντοχών του για να επιτύχει τον στόχο και τα όνειρα του.
“Τα προβλήματα, είναι οι ευκαιρίες για να αλλάξουμε τη ζωή μας”, είπε ο Dawa στο κλείσιμο του. Και αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Dawa Steven Sherpa στο NEWS 247
Σε ότι αφορά τον λόγο του Αστροφυσικού, Σταμάτη Κριμιζή, η παρουσία του στην φετεινή διοργάνωση ήταν αρκετή για να της προσδώσει λίγη περισσότερη αίγλη. Ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του επέβλεψε τη προσγείωση στον αστεροειδή “Έρως” το 2001, την πρώτη προσγείωση σε αστεροειδή στην ιστορία. Δεν το λες και λίγο. Προς τιμή του Σταμάτη Κριμιζή η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.) ονόμασε με το επίθετό του έναν αστεροειδή.
Κλείνοντας, παραθέτουμε το βίντεο που έφτιαξαν οι άνθρωποι του TEDxAthens για τα 5 χρόνια λειτουργίας του.
Και μερικά φωτογραφικά Tweets για το τέλος: