Το NEWS 247 με απορριμματοφόρο στην καρδιά της Αθήνας

Το NEWS 247 με απορριμματοφόρο στην καρδιά της Αθήνας

Πώς είναι άραγε το να μαζεύεις τα απορρίμματα των άλλων μέσα στην πόλη; Ποια είναι η αίσθηση της συγκεκριμένης δουλειάς όταν οι άλλοι γύρω σου διασκεδάζουν; Το News 247με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ακολούθησε απορριμματοφόρο του δήμου και κατέγραψε τις δυσκολίες την ώρα της εργασίας (vids)

Είναι απόλυτη πραγματικότητα και λέγεται χωρίς ίχνος υπερβολής. Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας νιώθει ακόμα την έντονη δυσωδία από τα σκουπίδια, αν και έχουν περάσει ώρες. Μία απλή ερώτηση έχει παραμείνει. Πώς αντέχουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά κυρίως πώς τα βγάζουν πέρα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; 

Είθισται στα ρεπορτάζ να γράφεται ένα ενιαίο κείμενο με τις απόψεις κάποιοι εμπλεκομένων και την εικόνα. Προτιμήσαμε να το σπάσουμε σε δύο μέρη, ώστε, σήμερα ημέρα του περιβάλλοντος, να δοθεί καλύτερα η εικόνα των συμπολιτών μας οι οποίοι μάχονται καθημερινά να βάλουν σε κάποια τάξη το χάος της Αθήνας.

Η εικόνα που έχει περάσει σε αρκετούς είναι πως η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ένα σχετικά απλό πράγμα. Παίρνουν οι εργαζόμενοι το όχημά τους και μαζεύουν τα σκουπίδια.

Πιθανότατα σε μία άλλη πόλη του κόσμου και δη ευρωπαϊκή ή των ΗΠΑ όντως να ήταν έτσι τα πράγματα. Στην Ελλάδα του 2013 όμως αυτό δεν ισχύει. Πήγαμε με τους εργαζόμενους σε ένα από τα πλέον δύσκολα σημεία. Στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Εκεί που ακόμα και μία ήσυχη νύχτα τα προβλήματα δεν λείπουν.

Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τι συμβαίνει όχι μόνο στο συγκεκριμένο δρόμο αλλά και γενικότερα στην περιοχή αυτή που ανήκει στο πρώτο διαμέρισμα, το πιο πολυπληθές της Αθήνας μάλλον και το πλέον δύσκολο, καθώς περιλαμβάνει ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Σύνταγμα, ήτοι όλες τις πολυσύχναστες και τουριστικές περιοχές. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν φραγμένους κάδους, παρκαρισμένα παράνομα αυτοκίνητα πάνω σε στροφές ή ακόμα και κλειστά στενά λόγω παράνομης στάθμευσης οχημάτων.

Λίγη ώρα μετά βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο σημείο στα Τουρκοβούνια. Μία περιοχή γεμάτη ανηφόρες και στενά, όπου ακόμα και αυτοκίνητα δυσκολεύονται. Πόσο μάλλον ένα όχημα – απορριμματοφόρο το οποίο χωρά πέντε κυβικά σκουπίδια. Είναι ενδεικτικό πως σε “συναντήσεις” ακόμα και με δίκυκλα ο οδηγός του απορριμματοφόρου αναγκαζόταν να ξεκινήσει μανούβρες.

Εντούτοις οι εργαζόμενοι τα καταφέρνουν πολύ καλά και το επιβεβαιώνουμε αυτό ως αυτόπτες μάρτυρες. Κυρίως όμως το αποδεικνύει ο φακός της κάμερας. Σε χρόνο μηδέν τα σκουπίδια μαζεύονται ώστε να μην καθυστερήσει η γενικότερη αποκομιδή αλλά και να μην ταλαιπωρηθούν οδηγοί και κάτοικοι.

Όσο όμως και να επιτελούν το έργο τους οι άνθρωποι αυτοί όσο καλύτερα μπορούν υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Ξεκινάνε λοιπόν οι όπισθεν, τα μπρος – πίσω αλλά και οι δύσκολοι ελιγμοί ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Ευτυχώς μάλιστα που είναι καλοκαίρι και ο καιρός καλός. Διότι, όπως είπαν στο News 247 οι εργαζόμενοι, “που να δείτε τι γίνεται όταν βρέχει. Να είναι όλος ο κόσμος στα σπίτια του, ο καιρός χάλια και να μην είναι και τα λάστιχα στην καλύτερη κατάσταση”.

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλο σημείο της αποκομιδής. Εδώ μάλιστα οι συνθήκες είναι χειρότερες γιατί υπάρχει και αδιέξοδο. Το μεγάλο όχημα του δήμου δεν μπορεί να μπει και να βγει κανονικά, αντίθετα πρέπει να στριμωχτεί ανάμεσα σε οχήματα, να περάσει με όπισθεν και να ξαναβγεί με τη μούρη.

Για το τέλος αφήσαμε μία φωτογραφία, καθώς μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία δείχνει έναν αθηναϊκό δρόμο όπου ένα δένδρο έχει πάρει περίεργη κλίση. Τι συμβαίνει εκεί λοιπόν; Το δένδρο εμποδίζει και δεν επιτρέπει στο απορριμματοφόρο να φτάσει μέχρι εκεί που είναι ο κάδος. Όσο για πιθανή κοπή του, παρά τις οχλήσεις ακόμα δεν έχει γίνει κάτι.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα