Άνω του ενός δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό που προβλέπουν οι θεσμοί
Οι κινήσεις για την αντιμετώπισή του στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των θεσμών. “Όχι” των Βρυξελλών σε κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από την επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
- 07 Οκτωβρίου 2019 09:15
Η διαπίστωση δημοσιονομικού κενού για το 2020, άνω μάλιστα του ενός δισ. ευρώ, από την πλευρά των θεσμών είναι δεδομένη και παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς και τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να αλλάξουν άποψη, η ηγεσία των δανειστών δεν φαίνεται να πείθεται.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες είναι αρνητικές, τουλάχιστον προς το παρόν, ως προς τη χρήση των ANFAS και SMP (από τα κέρδη δηλαδή των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που θα επιστραφούν στη χώρα μας) για το δημοσιονομικό κενό- αντιθέτως, εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο οι επιστροφές αυτές να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακό σκοπό.
Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, μεταξύ αυτών -όπως αποκάλυψε η “Καθημερινή” της Κυριακής- και την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το 2013 και μετά. Εφόσον το μέτρο δεν γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι ήδη εκφράζουν αντιρρήσεις ότι ένα τέτοιο μέτρο πλήττει την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί ενώπιον είτε της επιβολής κάποιων νέων μέτρων ή- το πιθανότερο- ψαλιδίσματος των υποσχέσεων που έχει δώσει. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, υπουργεία, όπως πχ το υπουργείο Εργασίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής κάποιων επιδομάτων ή μείωση του αριθμού αυτών που τα δικαιούνται. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, το οποίο ενδεχομένως, με την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καταστεί “δώρον άδωρον” για την πλειοψηφία των φορολογουμένων.
Τις τελικές αποφάσεις, πάντως, της κυβέρνησης, δεν τις βλέπουμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Δευτέρας, αλλά στο σχέδιο που θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, κυρίως, στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, στις αρχές Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός, άλλωστε, θα κρίνει πολλές και από τις πολιτικές εξελίξεις…