Διαφορά… “αποχρώσεων” μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για τα ΜΟΕ

Διαφορά… “αποχρώσεων” μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για τα ΜΟΕ
Ο Νίκος Δένδιας Eurokinissi

"Θα ήταν μεγάλο λάθος" να διακοπούν οι συνομιλίες, τονίζει ο Νίκος Δένδιας, "δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η Τουρκία να προκαλεί", επισημαίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Την παραδοσιακή συνταγή του “καλού και του κακού” επιλέγουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ή, όντως, υπάρχουν διαφορές; Διαφορές που εκφράστηκαν και την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο όταν “πηγές” του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων το “πάγωμα” των συνομιλιών για να αναγκαστεί το Μαξίμου δυο ώρες αργότερα να διαψεύσει με δική του διαρροή και να τονίσει ότι οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ συνεχίζονται.

“Δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αρμοδιότητας του υπουργείου Άμυνας. Θα ήταν και λάθος μεγάλο. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι, παρά την κρίση, οφείλουμε να συζητάμε. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης” δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Ν. Δένδιας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διγλωσσία αυτή παρατηρούνταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το υπουργείο Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) και το υπουργείο Άμυνας (Πάνος Καμμένος) δεν επικοινωνούσαν, και χρειαζόταν το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργεί, υπό τον Διπλωματικό του Σύμβουλο (Βαγγέλης Καλπαδάκης), υπό μορφήν πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής”.

Το παραπάνω σύνδρομο, ωστόσο, φαίνεται να αγγίζει και τη σημερινή κυβέρνηση, υπό διαφορετική, ωστόσο, μορφή. “Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολυβική συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”, επεσήμανε με τη σειρά του την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε σαφώς διαφορετική “χροιά” από αυτή του υπουργού Εξωτερικών.

Όπως, άλλωστε, συνέβαινε και επί ηγεσίας Ευάγγελου Αποστολάκη, οι στρατιωτικοί “αντιδρούν” στα ΜΟΕ, καθώς οργίζονται με τις τουρκικές προκλήσεις. Γι’ αυτό και ο Ν. Παναγιωτόπουλος έσπευσε να προσθέσει, για να “μαζέψει το κλίμα”, πως “σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν πιο επιθετική γλώσσα”. “Το  ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ¨γεράκια¨, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθετεί τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας” συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι παρά τις αντιδράσεις, οι αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία θα εφαρμόζονται κατά γράμμα- και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε. Υπ’ αυτό όμως το πρίσμα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να διερευνηθεί το ποιοι ακριβώς έλαβαν την … “απόφαση”, να ανακοινώσουν το πάγωμα των συζητήσεων για τα ΜΟΕ μια ημέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, με το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ να είναι αντίθετο.

Τα ΜΟΕ δεν είναι μόνο στρατιωτικά

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι μόνο στρατιωτικά, όπως κάποιοι πιστεύουν με αφορμή την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Είναι και στρατιωτικά, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο πλαίσιο (πχ οικονομικά, πολιτιστικά, μορφωτικά κοκ), το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Γενικό του Γραμματέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα