Δύο συν ένα “στρατόπεδα” στο κυβερνών κόμμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η πλειοψηφία δείχνει να στηρίζει ευθέως ή εμμέσως τον Προκόπη Παυλόπουλο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται τοποθετήσεις υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ πολλοί βουλευτές αναμένουν την “απόφαση του βουνού”, που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως ο έχει ενημερώσει τη Φώφη Γεννηματά.
- 18 Νοεμβρίου 2019 07:59
Δυο συν ένα “στρατόπεδα” δημιουργούνται στο κυβερνών κόμμα για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο πρωθυπουργός, γεγονός που αρχίζει να ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Η πλειοψηφία των βουλευτών, ευθέως ή εμμέσως, δείχνει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, με κυρίαρχο επιχείρημα πως από τη στιγμή που είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος δικαιούται απολύτως όπως όλοι οι προκάτοχοί του (με τελευταίους Κωστή Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια) μια δεύτερη θητεία, ενώ παράλληλα θα αποφευχθούν εντάσεις στο κυβερνών κόμμα, είτε αυτές εμφανιστούν στην ψηφοφορία, είτε όχι.
Υπέρ της υποψηφιότητας Προκόπη Παυλόπουλου έχει ταχθεί ευθέως ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θετικά έχουν τοποθετηθεί για μια δεύτερη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ένθερμα λόγια για αυτόν, κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και βουλευτές όπως ο Κώστας Τζαβάρας και πολλοί άλλοι. Υπενθυμίζεται ότι εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της δεύτερης θητείας Προκόπη Παυλόπουλου τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη συμπρωτεύουσα στις 27 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται “γαλάζιοι” υπουργοί και ευρωβουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Την αρχή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. “Μακάρι να είναι αυτή η επιλογή της παράταξης” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, που δείχνει να επιδιώκει να είναι ο “άτυπος αρχηγός” των “σαμαρικών” από τη στιγμή που- όπως λένε άσπονδοι φίλοι του- ο Άδωνις Γεωργιάδης “το παίζει …δίπορτο στο εσωτερικό της ΝΔ”. Υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε, επίσης δημοσίως, και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ενώ το επόμενο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ποτέ δημοσιοποιήσει πρόθεση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εν αντιθέσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, που, παρά τα όσα περί του αντιθέτου γράφονται, θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία. Ταυτόχρονα, όμως, μετά το -άκομψο είναι αλήθεια- “άδειασμα” για τη θέση του έλληνα Επιτρόπου, το τελευταίο αξίωμα που απομένει για τον πρώην πρωθυπουργό είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, παρά το ειδικό πολιτικό βάρος που διαθέτει και το οποίο δεν θέμα κανενός τίτλου, οδηγείται (σύμφωνα τουλάχιστον με τους άσπονδους φίλους του) προς την “πολιτική αποστρατεία”.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας, ακόμα και αν έχουν προτιμήσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, (γιατί υπάρχουν υπουργοί και στελέχη που βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα γυναίκας, ει δυνατόν εκτός του χώρου της πολιτικής, που φέρεται να προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), προτιμούν να αφήνουν την απόφαση για το πρόσωπο στον πρωθυπουργό, διευκολύνοντας ως προς τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσει. Και αυτό, καθώς η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι άμεσα συναρτημένη με τις συμμαχίες και τη στρατηγική που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προοπτικές και το μέλλον της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, το χρονικό διάστημα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το πρόσωπο που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την απόφαση, δηλαδή, που θα λάβει “στο βουνό” τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών -αν και για πολλούς ο κύβος έχει ήδη ριχτεί. Και αυτό, καθώς, όσο καθυστερεί ο χρόνος της απόφασης, τόσο ο “πόλεμος των στρατοπέδων” στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα αυξάνεται, με ορατό τον κίνδυνο να “εκτεθεί” κάποιος τόσο πολύ δημόσια, που να μην ψηφίσει τελικά την πρόταση του πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο που υπάρχει “δεδικασμένο” που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απλός βουλευτής, δεν είχε ψηφίσει το 2015 τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπως ήταν τότε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά που ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.