Εκλογές στα Σκόπια στις 12 Απριλίου αλλά δεν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών

Εκλογές στα Σκόπια στις 12 Απριλίου αλλά δεν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών
Στιγμιότυπο με τον Ζόραν Ζάεφ να ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, Αρχείο AP

Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος και φαβορί για την επικράτηση δηλώνει πως αν πάρει τα 2/3 της Βουλής θα παλέψει για να ανατρέψει τα όσα προκάλεσε έως τώρα η συμφωνία με την Αθήνα.

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί η προσυμφωνημένη και προγραμματισμένη παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, με τις εκλογές α διεξάγονται στις 12 Απριλίου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, δεν δείχνει να κινδυνεύει ακόμα και αν επικρατήσει το εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι, το VMRO-DPMNE. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που επανεκλέχτηκε αρχηγός στο κόμμα του, φρόντισε να δείξει πως θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί τη στρατηγική της ΝΔ στην Ελλάδα. Δήλωσε συγκεκριμένα πως εφόσον κερδίσει τα 2/3 της Βουλής θα παλέψει για να ανατρέψει όσα προκάλεσε η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποστέλλοντας προφανώς μήνυμα προς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Δεν χωρά, βεβαίως, αμφιβολία πως οι τόνοι ενόψει των εκλογών της 12ης απριλίου θα ανεβούν, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται στο στόχαστρο εθνικιστικών κύκλων, που οφείλουν εν πολλοίς την ύπαρξή τους στην αδιαλλαξία με τη χώρα μας, αλλά όπως όλα δείχνουν η Συμφωνία δεν θα ανατραπεί ακόμα και αν στη Βόρεια Μακεδονία επικρατήσει το κόμμα Γκρουέφσκι.( Ποιος θα το έλεγε την περίοδο των συλλαλητηρίων και δεν θα τον έπαιρναν με τις …πέτρες).

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Αλί Αχμέτι, που επανεξελέγη αρχηγός του αλβανόφωνου μειονοτικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύει πως θα συνεργαστεί μόνο με κόμματα και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που ασφαλώς καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αμφισβήτησή της…

Νεότερα, όμως, επί του θέματος, προσεχώς, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την παραίτηση Ζάεφ και την τοποθέτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα