Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει να ξεκινήσει τη διαδοχή του
Κινδυνεύουν να εκτεθούν και να προκαλέσουν την οργή του όσοι επίδοξοι μνηστήρες κάνουν το λάθος και εμφανιστούν. Ποιοι είναι οι “δελφίνοι” όταν ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής, ποιον θέλει για διάδοχο ο Αρχιεπίσκοπος και γιατί ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις.
- 26 Νοεμβρίου 2019 06:28
Μάλλον …στραβά διάβασαν τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος από τα Καλάβρυτα, κατά την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, διαδόχου του κ. Αμβρόσιου.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει καν κατά νου την παραίτηση και μάλλον οι φιλόδοξοι “δελφίνοι” θα πρέπει να προσέξουν πολύ και να μην πατήσουν την “πεπονόφλουδα” που έριξε, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εκθέσει τα διάφορα υποσυστήματα που λειτουργούν στην Εκκλησία και να αποκαλύψει δημοσίως τους μητροπολίτες-δελφίνους. Ο Μακαριότατος , αν και 81 ετών, χαίρει- για την ηλικία του πάντα- άκρας υγείας, ενώ διαθέτει απόλυτη πνευματική επάρκεια, γεγονός που φαίνεται και από τον τρόπο που διοικεί την Εκκλησία, όπου και είναι απόλυτος κυρίαρχος.
Ο κ. Ιερώνυμος, μάλιστα, μπορεί να μην μιλούσε για τον εαυτό του όταν έλεγε ότι θέλει να μιμηθεί την κίνηση του πρώην Καλαβρύτων και να παραιτηθεί του επισκοπικού θρόνου την κατάλληλη, έστελνε όμως μήνυμα προς πέντε ιεράρχες που δεν μπορούν να τελέσουν τα καθήκοντά τους να το πράξουν.
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, αφορούσε τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο (85 ετών), Παραμυθίας Τίτο (88 ετών), Θήρας Επιφάνειο (85 ετών), Μυτιλήνης Ιάκωβο (77 ετών) και Μηθύμνης Χρυσόστομο (89 ετών). Και οι πέντε, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και τους υποδεικνύεται ως λύση η άμεση παραίτηση.
Παρότι ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει επιτρέψει την ύπαρξη οργανωμένης αντιπολίτευσης στην Εκκλησία, οι δελφίνοι-μητροπολίτες αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεχωρίζουν.
Πρώτος- πρώτος ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος δείχνει να είναι η προτίμηση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου και του μεγαλύτερου μέρους του περιβάλλοντός του, εν αντιθέσει με έναν άλλο μνηστήρα του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Μεσογαίας Νικόλαος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι επίσης διάδοχοι, όπως και ο νεοεκλεγείς (!) Φθιώτιδος Συμεών, αλλά και ο Λαρίσης Ιερώνυμος.
Σε περίπτωση, πάντως, που η ώρα της διαδοχής αργήσει ή εάν προτιμηθεί η νεότερη γενιά, ο Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, είναι αν όχι το απόλυτο φαβορί, αυτός που ήδη ξεχωρίζει.