Γιατί ο Νίκος Δένδιας αναγκάζεται να δηλώσει πως “δεν αριστεύσαμε στην επικοινωνία” με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis
Οι χειρισμοί που απαιτούν ακόμα απαντήσεις. Το μπέρδεμα με το υπουργείο Άμυνας. Στις 18 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το συμβούλιο εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)
- 07 Φεβρουαρίου 2020 08:40
«Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» παραδέχθηκε» το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και την Όλγα Τρέμη και Αντώνη Δελλατόλα.
Όταν αυτό το λέει ο υπουργός Εξωτερικών δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, τα οποία τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορεί παρά αν το επισημαίνουν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στο κρίσιμο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς είχε προηγηθεί το επικοινωνιακό στραπάτσο με τη συνάντηση Τραμπ στο Λευκό Οίκο, οι χειρισμοί με τη συμμετοχή ή όχι στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κοκ. Κάποιες πληροφορίες, άλλωστε, επέμεναν πως η καλή συνάδελφος Αριστοτελία Πελώνη,που κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας στην Καθημερινή, ως έμπειρη και στο διπλωματικό ρεπορτάζ, ανέλαβε αναπληρώτρια εκπρόσωπος, ακριβώς για να καλυφθεί αυτό το επικοινωνιακό έλλειμμα (πέραν των θεμάτων ουσίας), που διαπιστώθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο χειρισμός της υπόθεσης του τουρκικού πλοίου Oruc Reis ασφαλώς και γεννά πολλά ερωτηματικά για τους χειρισμούς και το επίπεδο σχέσεων συναρμοδίων υπουργείων.
Αρχικά ειπώθηκε ότι το τουρκικό πλοίο εισήλθε στα ανατολικά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγω των ανέμων, έως ότου παρατηρηθεί ότι οι άνεμοι ανέρχονταν απλά στα πέντε μποφόρ- αφήστε που το «επιχείρημα» συνδυάστηκε με τη σημαία στα Ίμια το 1996, που «την πήρε ο αέρας». Εν συνεχεία ειπώθηκε ότι το Oruc Reis επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας, άποψη, όμως, με την οποία διαφώνησε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας, «αδειάζοντας» τον υπουργό Άμυνας που τη στήριξε.
Επιπλέον, η κυβέρνηση απέφυγε –πάλι έως ότου ο Νίκος Δένδιας τοποθετηθεί τηλεοπτικά- ν απαντήσει στα όσα αδιανόητα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τα Ίμια και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και άφησε επί δυο ημέρες τον ελληνικό λαό και την διεθνή γνώμη, να φαντάζονται ότι θέλουν, τη δε Τουρκία να αισθάνεται ότι μπορεί να βάζει στην ατζέντα ότι θέλει χωρίς αντίδραση! Ενδιαμέσως, μάλιστα, είχε φροντίσει αντί να απαντήσει στο Ερντογάν, να απαντήσει στην αντιπολίτευση και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας, να απαντήσει σε ακριβές ρεπορτάζ συναδέλφου δημοσιογράφου. Κατά τη γνώμη μας, μάλιστα, το πιο σημαντικό από όσα ανέφερε το ρεπορτάζ που διαψεύστηκε, ήταν ότι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τέτοιες συζητήσεις να έχουν γίνει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, γεγονός που προκάλεσε και την οργή –και τα σχετικά τηλεφωνήματα- του Μεγάρου Μαξίμου.
Πώς μετά από αυτά να μην εκφράζει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του ο υπουργός Εξωτερικών για τους «επικοινωνιακούς» χειρισμούς της υπόθεσης;
Είναι ελπιδοφόρο, πάντως, που ο Νίκος Δένδιας συγκαλεί εκ νέου το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στις 18 Φεβρουαρίου, καθώς η ενημέρωση της αντιπολίτευσης και η συνεννόηση μαζί της, πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Κατά τη γνώμη μας, μάλιστα, πρέπει να βρεθεί τρόπος αν όχι να συμμετάσχει και το ΚΚΕ στο ΕΣΕΠ, τουλάχιστον να ενημερώνεται εξ ίσου με τα άλλα κόμματα.