Η αλλαγή θέσης του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού προκαλεί σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ
Με δεδομένη την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην θέση της κυβέρνησης να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πλειοψηφία για αλλαγή θέσης. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποδεχθεί τη νέα θέση του ΚΙΝΑΛ
- 27 Σεπτεμβρίου 2019 07:42
Η αλλαγή της πάγιας θέσης που είχε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ να μην προσμετράται τυχόν ψήφος της ομογένειας στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα υπερψηφίσει ή όχι την σχετική πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Είναι δε χαρακτηριστικό πως λόγω αυτής της θέσης του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει έρθει τέτοια πρόταση στη Βουλή, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν ακόμα και …250 βουλευτές στη Βουλή. Και αυτό, καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτεί την ύπαρξη 200 ψήφων στο Κοινοβούλιο διαφορετικά απορρίπτεται.
Για την αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ στο θέμα υπήρξε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος η εξής αντιπαράθεση μεταξύ του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χαριλάου Τρικούπη Ανδρέα Λοβέρδου:
Γ.Ραγκούσης: Θα ήθελα, επειδή βλέπω τον αγαπητό Ανδρέα Λοβέρδο για δεύτερη φορά να επιχειρηματολογεί, να θέσω την εξής ερώτηση: Τότε, γιατί από το 2001 που έχει προσδιοριστεί η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος και μέχρι τουλάχιστον το 2012, που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαμε πάνω από διακόσιες ψήφους, δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;
Αν.Λοβέρδος: Αγαπητέ φίλε Γιάννη, εγώ μιλάω με ειλικρίνεια, γιατί και εγώ ήμουν ένας από εκείνους του κόμματός μου που είχαν αποκρούσει τη λύση αυτή και είχαμε κάνει λάθος. Εγώ κάνω αυτοκριτική.
Γ.Ραγκούσης: Άρα, υπάρχει αλλαγή θέσης, σε σχέση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ τη διαχρονική.
Αν.Λοβέρδος: Οι θέσεις που υποστηρίζουμε είναι θέσεις σωστές, συνταγματικά δόκιμες και αν υπάρχει λόγος αυτοκριτικής, εγώ την κάνω την αυτοκριτική μου.
Θα έλεγα ότι για τη θεματολογική ενότητα που συζητάμε σήμερα, η παράταξή σας, Γιάννη μου, χρωστάει αυτοκριτική σε δέκα σημεία. Αυτή η ειλικρίνεια βοηθάει στην περίπτωση αυτή.
Γ.Ραγκούσης: Αν επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, η ειλικρίνεια είναι απολύτως σεβαστή και με χαρά την υποδέχομαι, απλώς εγώ επισημαίνω, αγαπητέ Ανδρέα, ότι αυτό είναι ριζική αλλαγή θέσης της ιστορικής θέσης που είχε το ΠΑΣΟΚ.
Αν.Λοβέρδος: Προς την κατεύθυνση της απόλυτα σωστής θέσης.
Στελέχη που γνωρίζουν αναρωτιούνται τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου (κάποιοι λένε τι θα πράξει και ο Χάρης Καστανίδης) σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ ψηφίσει στην Βουλή την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Και αυτό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να μην έχει συμφωνήσει σε πρόταση παρόμοια με την σημερινή της Νέας Δημοκρατίας, όταν η πρόταση είχε έρθει στην κυβέρνησή του- υπενθυμίζεται ότι υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, στον οποίο χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε την αλλαγή θέσης του ΚΙΝΑΛ.
Όπως έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 101 ψήφους, πρόταση για την ψήφο των ομογενών στην κατεύθυνση που συζητάει η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές πως τα δυο αυτά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστούν μεγάλη πίεση για την άρνηση της πρότασης, η οποία, σημειωτέον, αλλάζει πλήρως το εκλογικό σώμα της χώρας-σχεδόν το διπλασιάζει. Υπ’ αυτή την έννοια η Κουμουνδούρου, μεταξύ άλλων, δεν θα ήθελε το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτεί με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, πως παρά την πρόταση που κατέθεσε για την επιστολική ψήφο των ομογενών, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση της για υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης, αφήνοντας ανοιχτό για το τι θα πράξει τη συγκεκριμένη ώρα.