Η διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων και η ένταση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης
Από τη διαμάχη (αντί της συνεργασίας) για την παραγωγή του εμβολίου, έως τις προβλέψεις για νέο οικονομικό πόλεμο, με την πανδημία να απειλεί την ανθρωπότητα!
- 23 Μαρτίου 2020 08:49
Ακόμα και σε έναν κόσμο που ίσως οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς (να σκοτώνονται δηλαδή άνθρωποι) προσεγγίζουν τις δαπάνες για την υγεία (να σώζονται δηλαδή άνθρωποι), θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα υπήρχε μια πανδημία που θα απειλούσε την ανθρωπότητα και οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων όχι απλώς δεν θα συνεργαζόταν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα αύξαναν και την ένταση μεταξύ τους!
Και όμως συμβαίνει στις μέρες μας, με την εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού!
-Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων δεν συνεργάστηκαν, ούτε καν συνομίλησαν-όπως πχ έκαναν για το Συριακό ή το Λιβυκό-τα οποία βεβαίως σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι δημιούργησαν- για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής στην αντιμετώπισή του!
-Αντί αυτών, παρατηρήσαμε έναν πόλεμο για το ποια χώρα θα ανακαλύψει και θα παράγει πρώτη το εμβόλιο κατά του φονικού ιού, αντί να συνεργαστούν για αυτό! Φτάσαμε στο σημείο, μάλιστα, το Βερολίνο να καταφέρεται κατά της Ουάσιγκτον, γιατί ο Τραμπ επεχείρησε, λέει, να εξαγοράσει τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία του προέδρου της Χοφενχάιμ (θυμάστε τα πανό των οπαδών της Μπάγερν και άλλων ομάδων της Μπουντεσλίγκα), ώστε το εμβόλιο να είναι για αποκλειστική χρήση στη χώρα του!
-Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία (που τελικά κάτω από την κατακραυγή άλλαξαν στάση) απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικών και φαρμακευτικών υλικών στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έκαναν, όμως, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τσεχία!
-Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται ο πόλεμος της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, με αφορμή τον κορονοϊό, ενώ ο Τραμπ εκμεταλλεύεται την κατάσταση προκειμένου να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον του παγκόσμιου εμπορίου!
Το χειρότερο, μάλιστα, για την ανθρωπότητα είναι, όπως όλα προϊδεάζουν, πως ο ανταγωνισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κυρίως μετά από αυτή, θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, σκληρότατος! Πολύ περισσότερο που κομβικοί οργανισμοί που είχαν συγκροτηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι σήμερα από ανεπαρκείς και «γραφειοκρατικοποιημένοι» έως και ανύπαρκτοι!
Τα πλήγματα που θα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία (που ούτως ή άλλως εμφάνιζε ήδη σημάδια αναιμικής ανάπτυξης) από την κρίση του κορονοϊού, η ενίσχυση του προστατευτισμού των εθνικών οικονομιών (βλέπε τις ενισχύσεις που δίνονται από την κάθε χώρα χωριστά), η όξυνση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων για τα μερίδια στις αγορές, αναμένεται να δημιουργήσουν μια πολύ ζοφερή εικόνα την επόμενη ημέρα της πανδημία, με σημαντικούς κινδύνους και για την ίδια την ειρήνη! Και, πιστέψτε μας, δεν κινδυνολογούμε!