“Η διεύρυνση της ΕΕ στη Δυτική Βαλκανική είναι υπόθεση γεωπολιτικής σημασίας”
Τι αποφασίστηκε στα Τίρανα, παρουσία της Μογκερίνι και του Προέδρου της Πολωνίας. Θετικά σχόλια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Σλοβενία
- 10 Μαΐου 2019 08:06
Στη Σλοβενία και στο τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Πέμπτη στα Τίρανα. Η Διαδικασία του Μπρντο-Μπριούνι ξεκίνησε από τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo κοντά στην πόλη Κράνι της Σλοβενίας, στις 20 Μαρτίου 2010, ως περιφερειακή πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε η ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή να συμβάλει στην ταχύτερη πρόοδό της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και συμμετέχουν σε αυτήν οι ηγέτες των χωρών αυτών.
Η απόφαση της συνεδρίασης της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι στα Τίρανα απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει τη διεύρυνσή της προς τη Δυτική Βαλκανική, καθώς μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται:
«Επαναλάβαμε τη σημασία αύξησης των προσπαθειών για την εφαρμογή των κυριότερων μεταρρυθμίσεων.
Υποστηρίζουμε τις θέσεις της Ε. Ένωσης ότι μία από τις προϋποθέσεις ένταξης μιας υποψήφιας χώρας είναι η επίλυση των ήδη ανοικτών διμερών θεμάτων με τους γείτονες. Θα προσπαθήσουμε ενεργά να συνεχίσουμε το διάλογο και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη εντός της περιοχής που εκπροσωπούμε. Όλα τα ανοικτά θέματα θα επιλυθούν ειρηνικά, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.
Επισημαίνουμε τη θετική σημασία της διεύρυνσης της Ε. Ένωσης στη Δυτική Βαλκανική για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την επικράτηση του νόμου και το σεβασμό, την υπεράσπιση και την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή καθώς και την επίλυση των διμερών θεμάτων.
Καλούμε την Ε. Ένωση να λάβει υπόψη τη διεύρυνσή της στη Δυτική Βαλκανική ως υπόθεση γεωπολιτικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλήρης ολοκλήρωση των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, αποτελεί παράγοντα σημαντικό και για την ίδια την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Αυτό δεν εξαιρεί την υποχρέωση των υποψηφίων χωρών να εφαρμόσουν τα πρότυπα που έχει επιβάλει η Ε. Ένωση προς τις χώρες που ζητούν να γίνουν πλήρη μέλη της. Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίως σημαντικό για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Δυτικής Βαλκανικής και των κρατών-μελών της Ε. Ένωσης, τα πρότυπα να γίνουν σεβαστά και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να γίνει πιο ευέλικτη και πιο γρήγορη.
Τονίσαμε για μία ακόμα φορά ότι οι διασυνδέσεις εντός της Δυτικής Βαλκανικής καθώς και μεταξύ Ε. Ένωσης και Δυτικής Βαλκανικής, με αυξανόμενες πρωτοβουλίες στις μεταφορές, την ενέργεια και την ψηφιακή υποδομή, παρουσιάζουν στρατηγικό συμφέρον για όλους και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό και την πλήρη οικονομική ενσωμάτωση εντός της περιοχής, καθώς και της περιοχή με την Ε.Ε.
Συμφωνήσαμε επί της ανάγκης να ενισχύσουμε τις διαδικασίες διαλόγου και συμβιβασμού στην περιοχή, με βάση την αλήθεια, την εμπιστοσύνη και την προσχώρηση σε όλες τις μέχρι τώρα Συμφωνίες και λαμβάνοντας υπόψη την περιφρούρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενιές».
Στην απόφαση, μάλιστα, υπάρχει και ειδική παράγραφος για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεχθήκαμε ευμενώς την Συμφωνία των Πρεσπών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το παράδειγμα ανοίγει το δρόμο στην σύσφιγξη των ευρωπαϊκών και ευρω-ατλαντικών δεσμών με τη Δυτική Βαλκανική. Αποδεχτήκαμε ότι η θετική αυτή στιγμή, έφερε νέα αισιοδοξία συνεργασίας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές του προοπτικές, ως στρατηγικοί στόχοι – κλειδιά».