Ή έως αύριο το τηλεφώνημα ή η λύση πάει στις καλένδες
Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ισχυρό το ενδεχόμενο Τσίπρας και Ζάεφ να μιλήσουν την Κυριακή, μετά το απόγευμα. Ο οδικός χάρτης σε τυχόν συμφωνία Η κλεψύδρα για τη λύση στο Μακεδονικό αδειάζει πλέον.
- 10 Ιουνίου 2018 09:44
Αν δεν υπάρξει θετικό τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα, το πολύ αύριο δεν υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής και ως εκ τούτου η λύση θα παραπεμφθεί στις καλλένδες.
Κανείς βεβαίως δεν θα παραδεχθεί αδιέξοδο, ωστόσο θα έχει χαθεί η ιστορικότερη ευκαιρία για λύση του προβλήματος.
Ο πιθανότερος χρόνος πραγματοποίησης του τηλεφωνήματος Ζάεφ στον έλληνα πρωθυπουργό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” είναι η Κυριακή – και, μάλιστα, από το απόγευμα και μετά.
Από την απάντηση στο τηλεφώνημαθα φανεί εάν ο Ζάεφ προχώρησε στη λύση παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ή εάν ο -φιλόδοξος- Ντιμιτρόφ έβαλε ταφόπλακα στην προσπάθεια που και ο ίδιος συμμετείχε. Τη συμφωνία μάλιστα με τον Νίκο Κοτζιά – συμφωνία στην οπία, σημειωτέον, έγιναν κάποιες αλλαγές τις τελευταίες ημέρες- τη συνέγραψε ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα ιια τη στάση του ΥΠΕΞ της FYROM.
Εφόσον ο Ζάεφ, πάντως, συμφωνήσει, η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες θα πραγματοποιηθεί ακόμα και το επόμενο διήμερο. Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα πρέπει να περάσει με απλή συμφωνία από τη βουλή της FYROM.
Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιον ότι ο Πρόεδρος Ιβανόφ θα επιστρέψει τη συμφωνία στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να την ξαναψηφίσει. Η όποια διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 25 Ιουνίου, οπότε και θα συνέλθει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα εισηγηθεί για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 28 και 29 Ιουνίου.
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο-πάντα εφόσον υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών-και η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία δυο τρίτων και εν συνεχεία, στο τέλος του έτους, θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή.