Η συνταγματική αναθεώρηση σημείο-κλειδί για την θέσπιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού;
Ανοιχτό αφήνει η Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ, σε περίπτωση που κατοχυρωθεί συνταγματικά η λήψη περιορισμών στη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών. Καθοριστικές οι συναντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών και οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
- 15 Οκτωβρίου 2019 09:08
Καθοριστική αναμένεται να είναι η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ως προς την θέσπιση της ψήφου των ομογενών.
Μετά και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στον Αντέννα και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την επιστολική ψήφο και οι απόδημοι να ψηφίζουν στα προξενεία (σσ και σε άλλα σημεία της χώρας που κατοικούν, επιμένουν οι πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνταγματική αναθεώρηση.
Το ΚΚΕ, που δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις αναμένοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης, εκτιμά πως εάν υπάρξει πραγματική πρόθεση από το Μαξίμου και δεν γίνουν πολιτικά παιχνίδια, υπάρχει η δυνατότητα συμφωνίας ώστε να ψηφίζουν και οι έλληνες του εξωτερικού. Ο Περισσός, άλλωστε, είχε ως πάγιο αίτημα την ψήφο των ομογενών, πολύ περισσότερο καθώς -όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών- διαθέτει μεγάλα ποσοστά σε χώρες πχ όπως η Γερμανία.
Η αναθεώρηση του άρθρου 54, όμως, ενδέχεται να οδηγήσει και σε τροποποίηση της έως τώρα στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος οι περιορισμοί που συζητούνται (πχ σύνδεση ψήφου με ύπαρξη ΑΦΜ στην Ελλάδα, δικαίωμα όσων έχουν φύγει τα 30 τελευταία χρόνια κλπ) να εκπέσουν στα δικαστήρια.
Καθοριστικές δε για την επίτευξη συμφωνίας ή όχι είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τους εκπροσώπους των κομμάτων και οι προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μιας σημαντικής νίκης στο συγκεκριμένο θέμα.