Υπερθεματιστής σημαίνει πλειοδότης

Υπερθεματιστής σημαίνει πλειοδότης
Άνδρας με βαλίτσα SOOC

Η δημοσιογραφική ορολογία, οι τηλεοπτικές άδειες και οι επίδοξοι καναλάρχες

Το κοινό, εμείς όλοι οι καταναλωτές πληροφορίας, μαθαίνουμε κατά καιρούς διάφορες εντυπωσιακές λέξεις, όταν στην επικαιρότητα έχει ανέβει ένα θέμα, η διαχείριση του οποίου από τους δημοσιογράφους που το καλύπτουν απαιτεί τη γνώση κάποιας ορολογίας. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι επί ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλάμε για την εποχή που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Χέρτφιλντ, το μακρινό 1988, οι δημοσιογράφοι είχαν γίνει ψευδογιατροί, χρησιμοποιώντας με προσποιητή άνεση την ιατρική ορολογία.

Όχι πάντα με επιτυχία, να παρατηρήσω, καθώς η ανάταξη ενός οργάνου μάλλον δεν έχει μεγάλη σχέση με την ανάσταση, του Ανδρέα, του Ιησού Χριστού ή του όποιου άλλου, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σήμερα λοιπόν, η λέξη-κλειδί είναι «υπερθεματιστής». Λοιπόν, υπερθεματιστής είναι εκείνος ο καναλάρχης, ο επίδοξος ή ο βετεράνος, που πλειοδοτεί στην απόκτηση μιας τηλεοπτικής αδείας. Τώρα, θα μου πείτε γιατί δεν τους ονόμασαν, απλά, πλειοδότες, που είναι μια ευρέως γνωστή, απολύτως συνώνυμη λέξη. Δεν ξέρω, είναι η απάντηση.

Ίσως επειδή “υπερθεματίζω”, εκτός από “δίνω την υψηλότερη τιμή σε πλειστηριασμό, πλειοδοτώ”, σημαίνει και “τονίζω κάτι ακόμα περισσότερο, υπερβάλλω τους άλλους σε θετικές ή αρνητικές κρίσεις”. Να, ας πούμε, τώρα με τις τηλεοπτικές άδειες: τα φερέφωνα των Καναλαρχών υπερθεμάτισαν σε θετικές κρίσεις για τα αφεντικά τους, ενώ υπερέβαλλαν σε κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, η οποία είχε το θράσος να τους ζητήσει λεφτά για την συχνότητα, δηλαδή το δημόσιο αγαθό που (κάποιοι από αυτούς) νέμονταν τσάμπα εδώ και 30 χρόνια.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα