Και τώρα η ώρα της μάχης της πολιτείας στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ
Τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστούν τις επόμενες ημέρες οι απώλειες στις ανθρώπινες ζωές
- 23 Μαρτίου 2020 07:58
Στην πιο κρίσιμη έως τώρα περίοδο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και την προστασία όσων έχουν προσβληθεί από αυτόν εισέρχεται η χώρα τις επόμενες δυο εβδομάδες.
Τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν είναι ακραία (δεν είναι πχ τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην Κίνα με την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας) και οφείλουμε να τα τηρήσουμε με ευλάβεια, παρότι μας περιορίζουν την ελευθερία, ώστε να αποτρέψουμε την –κατά το δυνατόν- παραπέρα μετάδοση της πανδημίας.
Η μάχη, άλλωστε, δεν πρέπει να δοθεί στους δρόμους και στα πάρκα για την εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας, αποφάσεις που ελήφθησαν κατόπιν προφανώς προτάσεων των ειδικών.
Το βάρος πλέον πρέπει να πέσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αλλού. Στα νοσοκομεία και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά που φτάνουν σε αυτά.
Μέχρι τώρα έχουν δεσμευτεί περίπου 2200 κλίνες στα νοσοκομεία για αποκλειστική χρήση για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, όπως έχουν δεσμευτεί και 180 κλίνες σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές έχουν παραχωρήσει 130 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς που με σοβαρά προβλήματα υγείας πέραν του κορονοϊού. Νοσοκομεία στην Αττική, όπως το Σωτηρία, ο Παμμακάριστος, το ΝΙΜΤΣ και άλλα προετοιμάστηκαν ώστε να ασχοληθούν αποκλειστικά με την μάχη με όσους έχουν προσβληθεί σοβαρά από τον ιό.
Ωστόσο, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Οι γιατροί καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στα είδη προσωπικής τους προστασίας, όπως πχ μάσκες, ρόμπες και άλλα, με αποτέλεσμα πολλοί να προσβάλλονται και να μπαίνουν σε καραντίνα χωρίς να υπάρχουν αντικαταστάτες τους, ενώ ζητούν να μην υπερτονίζεται η ατομική ευθύνη προκειμένου να αποκρυφτεί η ευθύνη των αρμοδίων. Η υποβάθμιση επί σειρά ετών (ακόμα και προ Μνημονίων) του ΕΣΥ και γενικότερα του δημοσίου συστήματος υγείας υπέρ του ιδιωτικού, έχει καταστήσει μεταξύ άλλων ουσιαστικά ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζονται άμεσα μέτρα αναβάθμισή της, ώστε να επιτρέψει μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση μαζικών καθετοποιημένων ελέγχων και άλλων ενεργειών για την οριζόντια μέτρα περιορισμού της διασποράς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του οικογενειακού γιατρού όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, καθώς, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, σε περιοχές όπως η Νίκαια υπάρχουν μονάχα δέκα συμβεβλημένοι, στον Πειραιά 15 και στον Κορυδαλλό μόνο ένας!
Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό. Η δημιουργία περισσότερων κλινών στα νοσοκομεία και περισσότερων ΜΕΘ είναι απαραίτητη, όπως πιθανόν και η υιοθέτηση προτάσεων για επίταξη χειρουργείων, κλινών και εργαστηριακών κέντρων ιδιωτικών νοσοκομείων. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρώπη εκτιμά πως τη νόσο θα πληρώσει λιγότερο από όλη τη γηραιά ήπειρο η Γερμανία, καθώς η χώρα αυτή έχει επιδοθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια δημιουργίας πολλών νέων ΜΕΘ, παραγωγής αναπνευστηρίων κοκ! Υπενθυμίζεται ότι η έως τώρα έρευνα έδειξε ότι το 15% όσων νοσήσουν θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομεία και ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5-10% εξ αυτών θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, συνεπώς εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Απαιτείται βέβαια και η επαρκής στελέχωση της «Βοήθειας στο Σπίτι» και πολλά- πολλά άλλα πράγματα. Εξάλλου, μέχρι την εφεύρεση και την παραγωγή του εμβολίου, η μάχη με τον ιό θα είναι συνεχής, έστω και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι το καλοκαίρι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η νόσος θα υποχωρήσει. Συνεπώς η μάχη στον τομέα της υγείας θα είναι διαρκείας- και ιδιαίτερα σκληρή!