“Καμία σύγκλιση με την κυβέρνηση της ΝΔ – ούτε για τον εκλογικό νόμο”
Πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει το ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε νέο εκλογικό σύστημα, που θα επέτρεπε οι νέες κάλπες να μην διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Πολύ περισσότερο που το Μαξίμου δείχνει να επιθυμεί ένα περισσότερο πλειοψηφικό σύστημα σε σχέση με αυτό που έχει καταθέσει ως πρόταση το Κίνημα Αλλαγής.
- 12 Σεπτεμβρίου 2019 10:34
Αντίθετος όχι μόνο σε μια συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις συγκλίσεις της Χαριλάου Τρικούπη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μείζονα τουλάχιστον θέματα εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.
“Καμία σύγκλιση με την κυβέρνηση της ΝΔ-ούτε για τον εκλογικό νόμο” διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός, γεγονός που αναγκάζει πολλούς να προβληματιστούν αν όντως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 εδρών προκειμένου να συμφωνήσουν για αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του εκλογικού νόμου από την επόμενη Βουλή μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Να συμφωνήσουν, δηλαδή, ότι θα αναθεωρήσουν το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη 200 ψήφων προκειμένου ένας εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση, προβλέποντας πλέον την ύπαρξη 180 ψήφων.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, διαθέτουν 180 ψήφους -και η ψήφος του Γιώργου Παπανδρέου είναι καθοριστική για οποιαδήποτε αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ίσως δε είναι αυτός ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην υιοθετήσει την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου για σύνδεση της συνταγματικής αναθεώρησης με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Είναι δε κοινά αποδεκτό πως η απόφαση που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ για τη στάση του στον εκλογικό νόμο είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του και την πολιτική του φυσιογνωμία στο εξής. Εάν, δηλαδή, θα προχωρήσει σε μια μείζονα “συμμαχία” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή εάν θα περάσει στην άλλη όχθη στο (κορυφαίο) θέμα του εκλογικού νόμου, που θα κρίνει τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργατών του πολιτικού συστήματος. Αν και, όπως όλα δείχνουν, από το δίλημμα αυτό δεν αποκλείεται να βγάλει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας ένα εκλογικό σύστημα περισσότερο πλειοψηφικό από αυτό που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή. Μια κίνηση που και τύποις θα καταδεικνύει πως στρατηγικός στόχος πλέον του πρωθυπουργού είναι ο διεμβολισμός του ΚΙΝΑΛ και όχι η συνεργασία μαζί του, αφού βεβαίως “χρησιμοποιήθηκε” προεκλογικά στο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”, που τελικά μόνο τη ΝΔ ωφέλησε και καθόλου τη Χαριλάου Τρικούπη.
Αν, πάντως, κόντρα στο κλίμα των ημερών Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά “τα βρουν” στο θέμα του εκλογικού νόμου, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν για το τι θα κάνει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου. “Θα είναι απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει. Πολύ περισσότερο που συμφωνία με τον Μητσοτάκη προϋποθέτει η πρόταση της ΝΔ να είναι κοντά στη δική μας πρόταση” τονίζουν στα “Παιχνίδια Εξουσίας” ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Μένει, βεβαίως, να δούμε εάν θα δικαιωθούν σε μια τέτοια περίπτωση…