Κάποιες επισημάνσεις για πρόσωπα και καταστάσεις με αφορμή τα όσα πρωτοφανή έγιναν στο Βόρειο Αιγαίο
Αλήθειες που πονάνε, χωρίς σκοπιμότητες. Την πραγματικότητα, άλλωστε, δεν μπορείς να την αλλάξεις, παρά μόνο εάν την κατανοήσεις και εάν την παραδεχτείς.
- 28 Φεβρουαρίου 2020 08:45
Η στήλη, σήμερα, θα επιδιώξει να επιχειρήσει μια πρώτη προσέγγιση των όσων θλιβερών συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο για το μεταναστευτικό αυτές τις ημέρες και τις προεκτάσεις που έχουν. Χωρίς σκοπιμότητες, αλλά με οδηγό τη ρήση του ποιητή πως πρέπει να ακούμε πέρα από τα λεγόμενα και να βλέπουμε πέρα από τα φαινόμενα.
Ας προσεγγίσουμε, λοιπόν, κάποια πράγματα και καταστάσεις:
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για τα κλειστά κέντρα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», έλεγε και ξανάλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «στέλνοντας μηνύματα» στους κατοίκους των νησιών που αντιδρούσαν. Και όταν ο Νότης Μηταράκης (που ως γνωστόν εκλέγεται στη Χίο και δύσκολα το επόμενο διάστημα θα ξαναεπισκεφτεί το νησί) θέλησε να δώσει περιθώριο μιας εβδομάδας διαλόγου με την τοπική κοινωνία, το Μαξίμου διέρρευσε πως τον κάλεσε και του έκανε σφοδρές παρατηρήσεις! Συμπέρασμα; Ο διάλογος δεν μπορεί ποτέ να λείπει από τέτοιου μεγέθους κινήσεις. Και όποιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει …Θάτσερ και να μακροημερεύσει δια της επιβολής και των συγκρούσεων, καλό είναι να θυμάται πως πολλοί το επιχείρησαν ελάχιστοι έως κανένας όμως το κατάφερε!
«ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ»: Είναι σαφές πως κάποιοι από την τοπική εξουσία επεχείρησαν παρασκηνιακά να τα βρουν με την κεντρική εξουσία, ώστε να καμφθούν από μέσα οι αντιδράσεις των νησιωτών. Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε και η μιας εβδομάδας «ανακωχή» που επιχειρήθηκε μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του «γαλάζιου περιφερειάρχη» Βορείου Αιγαίου, με τους δυο άνδρες να έχουν (τουλάχιστον έως τώρα) άριστες προσωπικές σχέσεις, καθώς ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης δεν θα εκλεγόταν εάν δεν είχε τη στήριξη του Νότη Μηταράκη στη Χίο. Η αντίδραση των κατοίκων, ωστόσο, ήταν τόσο σφοδρή και πάνδημα, με αποτέλεσμα οι όποιοι ταλαντευόμενοι τοπικοί άρχοντες να συνταχτούν με τους νησιώτες. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα νησιά, πάντως, που έλαμψαν με την απουσία τους από τις κινητοποιήσεις –ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτοστατούσαν- είναι έκθετοι. Και ειδικά ο πρώην υπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που θεωρείται από πολλούς και ως ο «καθοδηγητής» του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Είναι φανερό πως ο χάρτης της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας στα νησιά –αναλόγως και των εξελίξεων στο προσφυγικό- θα αλλάξει αισθητά τα επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο καθώς και ο Νότης Μηταράκης δύσκολα θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Χίο.
Η …ΕΠΙΤΑΞΗ: Η αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι φανερό πως παγώνει και τις επιτάξεις στα δυο νησιά. Και πως ο σχεδιασμός που είχε έως τώρα το Μαξίμου ανατρέπεται οριστικά, ανεξαρτήτως τι θα λέγεται δημοσίως
Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ …ΑΛΛΟΙ! Σε αυτές τις αντιδράσεις η ακροδεξιά δεν έπαιξε μόνη της, αφού ο Περισσός διεκδίκησε σημαντικότερο ρόλο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να εμφανίζει την αμηχανία που είχε όπως όταν υπήρξε κυβερνών κόμμα. Η αποφασιστικότερη συμμετοχή δυνάμεων της αριστεράς στις κινητοποιήσεις μετρίασε την επιρροή της ακροδεξιάς, ωστόσο το αντιπροσφυγικό κλίμα είναι μεγάλο στα νησιά και αυτό δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Τα μέσα των Αθηνών, στην πλειοψηφία τους, όχι απλώς δεν ανέδειξαν το πρόβλημα (το Νews24/7 δεν είναι, προς τιμήν του, μια από αυτές τις περιπτώσεις), αν και ως αντικείμενο (πρωτοφανή βία και ξύλο) είναι …βούτυρο στο ψωμί της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας και όταν δεν υπάρχει πολλές φορές το …ανακαλύπτουν! Εδώ τα τρικάκια του Ρουβίκωνα γίνονται πρώτο θέμα! Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε συστημικά μέσα ενημέρωσης (εξαίρεση σε μεγάλο βαθμό και το Mega) να μην ασχοληθούν με το θέμα, σχεδόν να το …αγνοήσουν; Και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει και το διαδίκτυο; Και συνεπώς «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά (αφού) έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»; Η δε –έμμεση, έστω- λογοκρισία της δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι καλό δείγμα γραφής, αν και αναμένουμε τις εξηγήσεις από τη διοίκησή της.
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»- ABERT ALERT: Εντυπωσιάζει, πάντως, η αφωνία των «φιλελεύθερων» φωνών που διαθέτει η χώρα σε πολιτική, διανόηση και δημοσιογραφία. Η απουσία τους από τη δημόσια σφαίρα …κραυγάζει και τείνουν να καταγραφούν απλώς ως νεοφιλελεύθεροι στην οικονομική σφαίρα και συντηρητικότατοι στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτικού φιλελευθερισμού διεθνώς. Πού είναι, λοιπόν, οι «φιλελεύθεροι»; Οέο;
Τα συμπεράσματα, πάντως, δεν εξαντλούνται εδώ, θα επανέλθουμε…