ΜΑΤ εναντίον νησιωτών του Βορείου Αιγαίου, με τις προκλήσεις της Τουρκίας να χτυπάνε κόκκινο;
Το προσφυγικό αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης, που επιλέγει τον αυταρχισμό έναντι αυτών που υποφέρουν περισσότερο από το πρόβλημα. Ποιες οι επιπτώσεις της κίνησης
- 25 Φεβρουαρίου 2020 08:09
Σε μείζον πρόβλημα μετατρέπεται για την κυβέρνηση το προσφυγικό, ιδίως μετά τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με κατοίκους σε Λέσβο και Χίο.
Οι εικόνες των ΜΑΤ να συγκρούονται με τους κατοίκους των δυο νησιών, σε μια περίοδο όπου η ένταση με την Τουρκία χτυπάει κόκκινο, είναι μάλλον απογοητευτική και δίνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα σε μια περιοχή που πρωτίστως πρέπει να καλλιεργείται η εθνική ενότητα και να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
Η κυβέρνηση δείχνει να απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Στη Μόρια, για παράδειγμα, οι 5500 πρόσφυγες που υπήρχαν όταν ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο, έχουν πλέον ξεπεράσει τις 20.000, ενώ το σύνολο όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν περίπου τριπλασιαστεί! Η προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος και η επιχειρηματολογία ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η ανεκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζει πλέον μπούμερανγκ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη πως “ότι κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι”. Οι δε μετεκλογικές κινήσεις, όπως η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, η συχνή αλλαγή υπευθύνων για το πρόβλημα κλπ, συνέβαλε στην έντασή του. Η επίδειξη “αποφασιστικότητας” με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μάλλον φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αν κρίνουμε από τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με τους κατοίκους, που έχουν τα δίκια τους ακόμα και αν υπερβάλλουν, αφού το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις δικές τους ζωές και τη δική τους καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ενώ τα ΜΑΤ “καταλαμβάνουν” τα νησιά, η Ευρώπη-χωρίς καμία αποτελεσματική πίεση από την Αθήνα- “νίπτει τας χείρας της” για το πρόβλημα, αρνούμενη (χωρίς συνέπειες) να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί. Πολύ περισσότερο που το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα οφείλεται και σε δικές τους επιλογές-άλλωστε δεν είναι η Ελλάδα που ξεκινά πολέμους στη Μέση Ανατολή και βομβαρδίζει χώρες στην περιοχή!
Όλα δείχνουν πως οι κινήσεις με την “απόβαση” των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο:
-Ενισχύουν την ένταση με τις τοπικές κοινωνίες, ρίχνοντας “λάδι στη φωτιά”.
-Θα οδηγήσουν σε “σκλήρυνση” της ακολουθούμενης πολιτικής έναντι των προσφύγων, προκειμένου να … “εξισορροπηθεί” η κατάσταση!
-Θα ενισχύσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στα συγκεκριμένα νησιά.
-Ακόμα και με τη δημιουργία των κλειστών δομών, το πρόβλημα θα επανέλθει, καθώς οι ροές θεωρείται βέβαιον ότι με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν, με υπαρκτό τον κίνδυνο να υπάρξουν ξανά εκτός από τις “κλειστές” και …ανοιχτές δομές!
-Μπροστά στην ανάγκη της κεντρικής εξουσίας να δείξει αποτελέσματα, ενδέχεται να υπάρξουν επικοινωνιακές κινήσεις εκ μέρους της Ευρώπης, χωρίς οι χώρες της να αναλαμβάνουν στην πράξη το μερίδιο που τους αναλογεί σε φιλοξενία προσώπων.
-Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση ότι συγκρούεται με τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί δεν έχει την αποφασιστικότητα να επιβάλλει τις μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα, φοβούμενη το προσωπικό κόστος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλούνται από στελέχη και οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, που έχουν ποτιστεί με τη μισαλλοδοξία κηρυγμάτων της προεκλογικής περιόδου. Η ΝΔ, άλλωστε, ελέγχει όλες-πλην Κρήτης- τις Περιφέρειες της χώρας και τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και συνεπώς, το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό της.
ΥΓ 1:Μιας και είναι -δυστυχώς- η εποχή του κορονοϊού, θυμίζουμε την προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τον κίνδυνο πανδημίας στη Μόρια.
ΥΓ 2:Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές της και χρειάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις είναι αυτονόητο πως για τους κατοίκους των νησιών θα χρειαστούν τα ΜΑΤ.
ΥΓ: Αν δεν γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, για ποιο πρόβλημα θα γίνει;