Με εξαΰλωση απειλούνται τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες
Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ΚΟ. Τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη. Ποιοι οι λόγοι της ρευστοποίησης .
- 26 Σεπτεμβρίου 2018 07:15
Χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα ή αργότερα η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς ενδέχεται να μείνουν στις τάξεις τους κάτω από πέντε βουλευτές, αριθμός που δεν επιτρέπει αναγνώριση ΚΟ.
Η Ένωση Κεντρώων έχει μείνει πλέον με πέντε βουλευτές και εφόσον ο Βασίλης Λεβέντης διαγράψει τον Σαρίδη το κόμμα δεν θα διαθέτει αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Έτσι ο Β. Λεβέντης δεν θα καλείται σε συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα λαμβάνει το λόγο σε συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και γενικώς η Ένωση Κεντρώων δεν θα διαθέτει κανένα από τα δικαιώματα μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, με ότι αυτό σημαίνει για την προσπάθεια εισόδου στη Βουλή κατά τις προσεχείς εκλογές.
Άμεσο κίνδυνο διατρέχει και το Ποτάμι ενόψει μάλιστα και του Συνεδρίου του αρχές Νοεμβρίου. Δυο βουλευτές του, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς φέρονται ήδη να έχουν συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να είναι στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας και άρα θα πρέπει σύντομα να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ και ο Σπύρος Δανέλλης δεν θα συναινέσει σε πτώση της κυβέρνησης λόγω του μακεδονικού.
Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όμως, σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, αναμένεται να χάσουν τρεις τουλάχιστον βουλευτές και να μείνουν χωρίς ΚΟ, καθώς σήμερα διαθέτουν μόλις επτά βουλευτές, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρχουν διαρροές και νωρίτερα.
Με την έξοδο από τα μνημόνια το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται στην παραδοσιακή γραμμή δεξιά-αριστερά και «εκβράζει» όποια κόμματα δεν κατορθώνουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ή έχουν δημιουργηθεί πάνω σε σαθρές βάσεις, με καιροσκοπικό πολιτικό προσωπικό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το Σκοπιανό.
Η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, άλλωστε, δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα και θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς μετά τις εκλογές, ενώ ο «μικρός δικομματισμός» αναμένεται να ενισχυθεί.