Με βέτο απειλεί ο Χριστοδουλίδης εάν δεν επιταχυνθούν οι κυρώσεις κατά Τουρκίας – Η Αθήνα τι θα πράξει;
Δεν θα πρέπει οι κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών να επεκταθούν και σε όσους συμμετάσχουν στην υλοποίηση των παράνομων Μνημονίων της Άγκυρας με τη Λιβύη;
- 21 Ιανουαρίου 2020 20:59
Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Λευκωσία, εφόσον φυσικά ισχύουν- και μάλλον ισχύουν αν κρίνουμε από το ότι δεν έχουν διαψευστεί.
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Δευτέρα, απείλησε με βέτο, εάν δεν υπάρξει σαφή δήλωση ότι ο διάλογος για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα επιταχυνθεί και θα υπάρξουν άμεσα αποφάσεις. Ο λόγος για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από τις Βρυξέλλες κατά προσώπων και εταιρειών που δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε είναι τουρκικές, όπως συμβαίνει τώρα, είτε και δρουν εκ μέρους της Άγκυρας, όπως συνέβαινε με νορβηγική εταιρεία στο τέλος της περασμένης άνοιξης και η οποία υπό το φόβο της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ.
Και η αλήθεια είναι πως ενώ οι αποφάσεις για τις κυρώσεις έχουν αποφασιστεί στο ανώτατο επίπεδο, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, όταν δηλαδή στη χώρα μας υπήρχε ακόμα η κυβέρνηση Τσίπρα, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πράξει το παραμικρό στην πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πληροφορίες, μάλιστα, των «Παιχνιδιών Εξουσίας» επιμένουν πως το Βερολίνο είναι αυτό που πρωτίστως επιβάλλει την κωλυσιεργία, καθώς δεν επιθυμεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα. Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή, έχει ζητήσει παρασκηνιακά από την Αθήνα να μην επιμείνει στην επιβολή των κυρώσεων, ώστε να διευκολυνθούν και οι χειρισμοί που γίνονται από τις Βρυξέλλες προς την Τουρκία.
Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα πράξει η Αθήνα από τη στιγμή που η Λευκωσία προσανατολίζεται ακόμα και σε βέτο στις Βρυξέλλες για το θέμα των κυρώσεων. Θα επιμείνει, πχ, η ελληνική κυβέρνηση οι κυρώσεις αυτές να επεκταθούν και για όσα πρόσωπα και εταιρείες συμμετέχουν σε τυχόν προσπάθεια υλοποίησης του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης; Εκεί, άλλωστε, θα φανεί στην πράξη ή όχι και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένα κράτος μέλος της που όπως και η ίδια αναγνωρίζει έχει το δίκιο με το μέρος του…