Μέρκελ-Μακρόν: Μία Σύνοδος στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Μέρκελ-Μακρόν: Μία Σύνοδος στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Στην ατζέντα το Κόσσοβο, απόντες οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δεν έχει σταλεί πρόσκληση στην Ελλάδα. Πότε θα γίνει η επόμενη Σύνοδος της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η Σύνοδος που συγκαλούν για τα Δυτικά Βαλκάνια τη Δευτέρα 29 Απριλίου η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Το ίδιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις συμμετοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Αυστρία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς λόγω της αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον και Βερολίνου στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ στην Αυστρία επειδή η Γερμανία φέρεται να διαφωνεί με την «διόρθωση συνόρων» στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τουλάχιστον με τον τρόπο που εννοεί τη «διόρθωση» ο αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Προσκλήσεις δεν έχουν αποσταλεί και στους προέδρους και πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, παρότι το Κόσσοβο και η «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Βελιγράδι είναι το βασικό μενού στο τραπέζι της Διάσκεψης.

Στη Διάσκεψη συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, οι επικεφαλής της Κροατίας και της Σλοβενίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βορείου Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου.

Πρόσκληση-όπως γίνεται κάθε φορά που πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Βερολίνου- δεν έχει σταλεί και στην Ελλάδα, παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, με κυρίαρχο θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Σύσκεψη της 29ης Απριλίου στο Βερολίνο εκτιμάται ότι θα προετοιμάσει τη «Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στην Πολωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα