Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει την Τετάρτη την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Οι “προειδοποιήσεις” του Σωτήρη Βαλντέν, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της επιτροπής προγράμματος της Κουμουνδούρου και η “μετα-Κοτζιά” εποχή.
- 10 Δεκεμβρίου 2019 08:48
Ένα άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν στην “Εφημερίδα των Συντακτών” τη Δευτέρα, όσο και αν πέρασε απαρατήρητο από πολλούς αναλυτές και δημοσιολογούντες, φέρεται να προκάλεσε συζητήσεις στα αρμόδια ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου.
Ο Σωτήρης Βαλντέν, άλλωστε, όσο και αν δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Υψηλόβαθμο στέλεχος επί χρόνια στη Κομισιόν, συγγραφέας πολλών βιβλίων κυρίως για τα Βαλκάνια, την εξωτερική πολιτική και τη διεύρυνση της ΕΕ, τοποθετημένος στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο 2000-2003, για πολλούς “εκσυγχρονιστής”, με συγκεκριμένο στίγμα στην εξωτερική πολιτική. Ο Σ. Βαλντέν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, συγκρουόμενος γι’ αυτή με πρώην συντρόφους του και εν συνεχεία στήριξε το εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και την επιτροπή για το νέο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με το άρθρο του, ο Σ. Βαλντέν εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές πως αυτή ασκείται από “εθνικιστική σκοπιά”, κάτι που, όπως αναφέρει, “είναι σφάλμα”. Μάλιστα, αφού υπενθυμίζει ότι ιστορικά στη χώρα υπήρχαν “δυο ΠΑΣΟΚ”, αυτό του “Βυθίσατε το Χόρα” και του εμπάργκο κατά της Βορείου Μακεδονίας (σ.σ. κυρίως το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, δηλαδή) και αυτό του Ελσίνκι, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, της άρσης “εμπολέμου” με την Αλβανία, της Βαλκανικής Θεσσαλονίκης (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, του Σημίτη και του Γιώργου, δηλαδή), καταλήγει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις Πρέσπες, έδειξε πως συνέχισε και ανάπτυξε τη γραμμή του “δεύτερου” ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα την εγκαταλείψει, γιατί βέβαια μια “πατριωτική πασοκοποίηση” θα ήταν πράγματι αρνητική”.
Για κάποιους στην Κουμουνδούρου το άρθρο του Σ. Βαλντέν σήμανε συναγερμό, καθώς θεωρούν ότι εκφράζει και άλλα στελέχη που προσχώρησαν πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ ο Νίκος Μπίστης. Κυρίως, όμως, χτύπησε καμπανάκι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα “κενό” μετά την εποχή Κοτζιά, όσο και αν αναγκάζεται πολλές φορές να ασχοληθεί με αυτό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την πολύτιμη συνδρομή του -ικανότατου- διπλωματικού του συμβούλου Βαγγέλη Καλπαδάκη, αλλά και την ενασχόληση του αρμόδιου Τομεάρχη Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν προτίθεται να αφήσει αμφιβολίες για το θέμα. Μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, θα ξεκαθαρίσει τη στρατηγική και τις θέσεις του κόμματός του για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης.