Ο Ερντογάν βάζει στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, μετά την Αν. Μεσόγειο, και το Αιγαίο
Η Άγκυρα επιδιώκει έναν εφ΄ όλης της ύλης διάλογο, "φορτώνοντας" το τραπέζι με όλα τα θέματα, για να... υποχωρήσει μετά σε κάποια από αυτά. Η δήλωση Ερντογάν για τα Ίμια και άλλα ελληνικά νησιά.
- 06 Φεβρουαρίου 2020 06:13
Μόνο ευοίωνες εξελίξεις δεν προοιωνίζει η τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στην προβοκάτσια του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λαγού με το κάψιμο της σημαίας στο Ευρωκοινοβούλιο, θέτει θέμα για τα ελληνικά νησιά και απευθύνει σοβαρές κατηγορίες για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες!
Το πιο επικίνδυνο, ίσως, είναι ότι με τη δήλωσή του ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει πλέον ο ίδιος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της χώρας του, μετά την αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, θέμα για τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο. Και όταν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας γίνεται μέρος του εσωτερικού πολιτικού της παιχνιδιού, οι πιθανότητες απεμπλοκής και συνετών διπλωματικών λύσεων περιορίζεται αισθητά έως κάποιες φορές και δραματικά. Πολύ περισσότερο, που είναι πολύ πιθανόν, ο Ταγίπ Ερντογάν να επισπεύσει τις προγραμματισμένες για το 2023 εκλογές στη χώρα του, ακόμα και για φέτος ή το πολύ, το 2021.
Είναι σαφές, πάντως, πως η Άγκυρα ακολουθεί μια πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θυμίζει την …καλύβα του Χότζα! Βάζει συνεχώς θέματα στο τραπέζι, με σκοπό όταν φτάσει η ώρα μιας διαπραγμάτευσης να επιδιώξει διάλογο εφ’ όλης της ύλης και να …υποχωρήσει σε κάποια από αυτά!
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, όφειλε από την πρώτη στιγμή να απαντήσει σε όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος για τη στάση της Αθήνας σε εκβιασμούς της Άγκυρας για τα Ίμια και για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος του τούρκου υπουργού Άμυνας στον Νίκο Παναγιωτόπουλου- το να απαντά, απλώς και μόνο, σε ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, δεν είναι (για να το πούμε κομψά) και το πλέον ενδεδειγμένο!
Τι έγραφαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» για το στεφάνι στα Ίμια στις 3 Φεβρουαρίου
Το θέμα είχαν θίξει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 3 Φεβρουαρίου, γράφοντας με πολύ προσεκτικό τρόπο (κυρίως για το λόγο εισόδου του τουρκικού πλοίου στα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) και υπό τον τίτλο «Γιατί η πολιτεία δεν έριξε στεφάνι στα Ίμια προς τιμήν των παλληκαριών», τα εξής:
«Το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν «πληροφορίες» που κυκλοφορούσαν -άγνωστο πώς- στο παρασκήνιο ότι αρμόδιος υφυπουργός θα έριχνε στεφάνι στη θάλασσα των Ιμίων προς τιμήν των νεκρών παλληκαριών της τραγωδίας του 1996, τροφοδότησε πολλά σενάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου.
Πολύ περισσότερο που -μάλλον αυθαίρετα- κάποιοι συνέδεσαν την παρουσία του τούρκικου ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων.
Η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό πλοίο που εκτελούσε παράνομες γεωτρήσεις σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα τεμάχια 4 και 5, βρέθηκε σε διεθνή ύδατα, ενώ εισήλθε στο ανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν συνεχεία όμως παρέμεινε στα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα, ιδίως όταν μετά την αποστολή της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς προκειμένου να παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα απέστειλε δυο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως τελικά δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν για το περιστατικό οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο, καθώς αρκούσε η επικοινωνία μεσαίων στρατιωτικών στελεχών για την απεμπλοκή. Πολύ περισσότερο, καθώς η Αθήνα είχε διαπιστώσει πως η Άγκυρα δεν είχε ενεργοποιήσει κάποια NAVTEX σχετικά με έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ και η καιρική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή προϊδέαζε ότι το πλοίο αντιμετώπιζε πραγματικά δυσκολίες. Επιπλέον, η παρακολούθηση του Oruc Reis από τις ναυτικές και αεροπορικές ελληνικές δυνάμεις έδειχνε ότι το τουρκικό πλοίο δεν θα κλιμάκωνε την κατάσταση.
Εντύπωση, όμως, προκαλεί η παραμονή του Οruc Reis στην περιοχή και μετά την σχετική βελτίωση του καιρού. Αυτή η κωλυσιεργία να αποχωρήσει γρηγορότερα προς τα ανατολικά, επέτρεψε σε κάποιους να υποθέσουν ότι συνέδεσε την παραμονή του με το τουρκικό -πάγιο- αίτημα να μην ρίξει η ελληνική πολιτεία στεφάνι στα Ίμια για απότιση φόρου τιμής στους τρεις Έλληνες στρατιωτικούς που έπεσαν νεκροί στην κρίση του 1996. Το υπουργείο Άμυνας, που πρωτίστως χειρίστηκε το περιστατικό με το Orus Reis , δεν επιβεβαιώνει ωστόσο τις παραπάνω υποθέσεις που γίνονται».
Τι δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν
Ολόκληρη η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή και την προβοκάτσια τοτυ χχρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γ. Λαγού στο ευρωκοινοβούλιο, με το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας, έχει ως εξής:
«Το χρώμα της σημαίας μας είναι στο χρώμα του αίματος των μαρτύρων μας.
Αυτό ( σσ: το σχίσιμο της σημαίας) είναι κάτι που δείχνει την αναιμία του (σσ: του Γ.Λαγού). Εμείς δεν σχίζουμε σαν τον πολιτικό τη σημαία ενός κράτους, ενός έθνους. Δεν είμαστε από αυτούς που επιδιώκουν ένα αποτέλεσμα με μια τέτοια ανηθικότητα, τέτοια αγένεια. Εμείς απαντούμε πολύ διαφορετικά. Δίνουμε την απάντηση μέσω πολιτικής, μέσω του στρατιωτικού μας αγώνα, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού. Για παράδειγμα φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ίμια. Γιατί; Λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Ίμια, όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια, θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο Υπουργός Άμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ίμια και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Αλλά είναι μία πολύ σοβαρή ανηθικότητα, ένα ατιμωτικό γεγονός στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν τον βλέπω ως Ελλάδα. Το βλέπω μόνο ως δική του ανηθικότητα. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να δοθεί άλλος χρόνος σε αυτό το γεγονός».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα.
Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά.
Την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της.
Και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!
Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε.
Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με γραπτή του δήλωση τα Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς έως αργά το βράδυ η Αθήνα να έχει απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν:
«Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Θα συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Τομεάρχης εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος προέβη στην εξής δήλωση:
«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κακώς σιωπά στα περί Ιμίων που ξεστόμισε ο Ερντογάν. Μπορεί να έπρεπε να σταματήσουν οι γελοιότητες Καμμένου, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει πως δεν βλέπει την Τουρκική επιθετικότητα. Τούρκικο πλοίο σεργιανίζει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει αναπάντητες τις περί Ιμίων απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν. Αυτή η στάση προκαλεί ανησυχίες για τη στάση μας στις συναντήσεις με την Τούρκικη πλευρά για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».