Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τη διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Κορυφαία στιγμή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, η συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου και οι υπογραφές στο Ζάππειο για τον αγωγό EastMed στο Ζάππειο την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Οι πρωτοβουλίες του Νίκου Δένδια.

Με διπλωματική αντεπίθεση απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να προλάβει και τυχόν θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Μεταξύ των άλλων τον πρώτο μήνα του χρόνου ξεχωρίζουν:

-Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις 7 Απριλίου στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τα αποτελέσματα της συνάντησης εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά θα επιδράσουν στις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

-Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιουλίου και η συνάντησή του με τον γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όπου τα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι από τα πρώτα θέματα της ατζέντας, καθώς η Γαλλία ενδιαφέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, αλλά και να προωθήσει τα οπλικά της συστήματα.

-Η υπογραφή στην Αθήνα της διακρατικής Συμφωνίας για τον ενεργειακό  αγωγό EastMed στο Ζάππειο Μέγαρο από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απομένει να καθοριστεί πώς θα συμμετάσχει η Ιταλία, η υπογραφή της οποίας υπολείπεται.

Μεταξύ των άλλων ακόμα έχουν προγραμματιστεί:

-Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Κάιρο συνεδρίαση του σχήματος «3+1», με τη  συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και  με τη συμμετοχή και υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.

-Στις 8 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στο Κάιρο οι τεχνικές επιτροπές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δυο χωρών. Θα έχει προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ Ελλάδας- Ιταλίας στις 30 Δεκεμβρίου.

-Στα μέσα Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Η συνάντηση Ερντογάν –Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου

Ως ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται και η συνάντηση που θα έχουν στις 8 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα