Οι προκλήσεις της Φώφης και των εσωκομματικών της αντιπάλων μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις εκλογές μεταφέρονται πλέον στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέλλον της Χαριλάου Τρικούπη, τις απειλές περί διαγραφών και την εσωκομματική σύγκρουση.
- 25 Νοεμβρίου 2019 06:28
1. ΗΤΑΝ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ; Ναι, ήταν μια νίκη, μόνο που είναι …Πύρρειος νίκη! Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και το τυπικό τέλος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σφράγισε θετικά (κυρίως) αλλά και αρνητικά την εποχή της μεταπολίτευσης της χώρας, παύει πλέον να είναι σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Χαριλάου Τρικούπη, με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να ξεπερνά ένα μείζον εμπόδιο, που είχε και νομικές προεκτάσεις, καθώς υπάρχουν και τα χρέη προς τις τράπεζες. Όλα τα προβλήματα, όμως, που γεννούν την εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ είναι μπροστά, όπως και οι προκλήσεις για την ηγεσία και τους -υπαρκτούς ή όχι- “δελφίνους”.
2. Η ΦΩΦΗ ΠΡΟΪΔΕΑΣΕ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ- ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ; Πρόκειται περισσότερο για “προειδοποίηση”, παρά για πρόθεση – αν και το όπλο το βάζεις στο τραπέζι, όχι μόνο για να μπλοφάρεις. Και αν ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένας σχετικά εύκολος στόχος, αν και καμιά φορά αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον υπ’ αριθμόν ένα “δελφίνο” της Χαριλάου Τρικούπη.
3. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ; Ασφαλώς και όχι, αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να έχει ουσιαστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Όμως η εσωστρέφεια δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα, για την ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται πρωτίστως με διοικητικά μέτρα, ενώ η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται παρά μόνο στη βάση πολιτικής πλατφόρμας. Επιπλέον, η εσωστρέφεια δημιουργείται από την ερμαφρόδιτη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη που τις περισσότερες φορές εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ένα “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” κόμμα, στο πλάι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πλέον η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση και η ίδια αντιπολίτευση.
4.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ‘ΣΥΜΦΩΝΙΑ” ΦΩΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ; Από τη στιγμή που Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, τον Νοέμβριο του 2021 οπότε και λήγει η θητεία της νυν Προέδρου, συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει- και αν υπάρξει δεν θα τηρηθεί, όπως και οι δυο πλευρές άριστα γνωρίζουν. Θετικό για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι έως την εκλογή Προέδρου τον Νοέμβριο του 2021, η εσωτερική αντιπαράθεση να γίνεται πάνω σε πολιτικές θέσεις και πάνω σε πολιτική πλατφόρμα και όχι να αφορά “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” για τη “νομή της εσωκομματικής εξουσίας”, κάτι όμως που τελικά βλέπουν όλοι.
5.ΟΙ “ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ; Ασφαλώς όχι. Όταν σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο η σοσιαλδημοκρατία συνεργάζεται με την αριστερά, δύσκολα προοπτικά στην Ελλάδα- και με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση- το ΚΙΝΑΛ θα εξακολουθήσει να επιλέγει πολιτική “ίσων αποστάσεων” – ακόμα και αν, όντως, υπήρχε η δυνατότητα οι αποστάσεις να είναι “ίσες”. Άλλωστε, με τη στρατηγική αυτή διεμβολίζεται τόσο από τη ΝΔ -όλοι γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θελήσει θα πάρει ουκ ολίγα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σε τυχόν “δεύτερη φάση διεύρυνσης” που θα ακολουθήσει- όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει “πασοκογενή στελέχη” στην Κεντρική του Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Το πρόβλημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι ότι μπορεί να απομάκρυνε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά αρκετοί βουλευτές, με πρώτον τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τις απόψεις του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, επιλέγοντας στην παρούσα τουλάχιστον φάση, μια “παραλυτική” ισορροπία.
6.ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΟΙ; Πέραν του μπλοκ της προεδρικής πλειοψηφίας, υπάρχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ άγνωστο είναι πώς και τι θα μπορέσει να εκφράσει ο Παύλος Γερουλάνος μετά το ουσιαστικό και τυπικό τέλος του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ παράλληλα δεν είναι καν μέλος του ΚΙΝΑΛ, μοιάζοντας εν πολλοίς με τον τελευταίο σοβιετικό κοσμοναύτη που ήταν στο διάστημα όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και δεν υπήρχε χώρα για να …κατέβει!
7.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ; Ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά, έχει ασφαλώς το χάντικαπ ότι ως ευρωβουλευτής βρίσκεται στις Βρυξέλλες και όχι στην ελληνική Βουλή, ενώ πολλά και παλαιά στελέχη τον βλέπουν ως απειλή, καθώς το -σχετικά- νεαρό της ηλικίας του, θεωρούν (και σωστά) ότι θα τους οδηγήσει στην έξοδο. Το βασικό μειονέκτημα, ωστόσο, του Ν. Ανδρουλάκη είναι ότι δεν έχει διαμορφώσει μια εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα απέναντι στην πολιτική της Φώφης Γεννηματά, κάτι που θα αναγκαστεί ασφαλώς να πράξει το επόμενο διάστημα. Έχει δε ενδιαφέρον εάν η πλατφόρμα της πρασινο-κόκκινης συμμαχίας που στηρίζει και προωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο θα την υιοθετήσει και για την εσωτερική πολιτική σκηνή…