Οι μεγαλύτερες δυτικές χώρες στηρίζουν Ράμα
Ακόμα και εάν η κυβέρνηση βρει τις 94 ψήφους που απαιτούνται για την καθαίρεση Μέτα, δεν λειτουργεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για να την επικυρώσει, όπως απαιτείται. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Προέδρου! Ο ρόλος της Μόνικα Κριεμάδι, αρχηγού του τρίτου κόμματος στην Αλβανία και συζύγου του Μέτα.
- 12 Ιουνίου 2019 07:43
83 ψήφους από τους 94 που χρειάζονται, προκειμένου η αλβανική Βουλή να αποφασίσει την καθαίρεση Μέτα, διαθέτει η κυβέρνηση Ράμα.
Παράλληλα υπάρχουν οκτώ ακόμα βουλευτές, σε σύνολο 120, που ψηφίζουν συστηματικά μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πράξουν και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία η κυβέρνηση Ράμα αναζητεί ακόμα 3 ψήφους για να πετύχει την καθαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για να γίνει αυτή πράξη απαιτείται η επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο όμως εδώ και δυο χρόνια υπολειτουργεί και συνεπώς ο Πρόεδρος παραμένει (;) στη θέση του!
Είναι φανερό ότι η Αλβανία έχει μπει σε μία χαοτική κατάσταση που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε και αρνήθηκε να εφαρμόσει το Διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναβολή των δημοτικών εκλογών! Ο προεδρεύων της Επιτροπής, μάλιστα, χαρακτήρισε το Διάταγμα ως «διοικητική πράξη απόλυτα άκυρη» και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αρνείται να εφαρμόσει συνταγματική εντολή για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών!
Οι περισσότερες και μεγαλύτερες δυτικές χώρες, πάντως, στηρίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ελλείψει προφανώς και εναλλακτικής λύσης. Μετά τις δηλώσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ που απειλούσε ηγέτες της αντιπολίτευσης ακόμα και με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε περίπτωση που πυροδοτήσουν βίαιες διαδηλώσεις στα Τίρανα και η εκπρόσωπος της Μογκερίνι ζήτησε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας ότι οι Αλβανοί πρέπει να ψηφίσουν. Ούτως ή άλλως η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει Βενεζουέλα, με τη μόνη διαφορά ο ξένος παράγοντας να τάσσεται στην πλειοψηφία του υπέρ της κυβέρνησης.
Τα πράγματα πάντως γίνονται δυσκολότερα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, κόμμα το οποίο είναι κατά των εκλογών, είναι η σύζυγός του Μόνικα Κριεμάδι. Και πολλοί ήδη στην Αλβανία κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι στην απόφασή του για αναβολή των εκλογών στις 30 Ιουνίου, τον επηρέασε η σύζυγός του.