Ο Αντώνης Σαμαράς “πόλος εξουσίας” και μετά τις κάλπες
Η εκλογή 10-15 προσκείμενων βουλευτών στον πρώην πρωθυπουργό θα του επιτρέπει ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ να ελέγχει τις εξελίξεις. Η “χαλαρή” δήλωση του Κώστα Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμάται πως “σπρώχνει” ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αδιαμφισβήτητο ηγέτη του χώρου) προς τον Αντ. Σαμαρά.
- 26 Ιανουαρίου 2019 09:56
Μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει το ποστάρισμα της φωτογραφίας του Αντώνη Σαμαρά με τον Μάκη Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Κώστα Καραγκούνη, μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η κινητοποίηση μέρους της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής ομάδας για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, που έδειξε και την ισχύ που εξακολουθεί να διατηρεί σε αυτή ο Αντ. Σαμαράς.
Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως στις προσεχείς εκλογές, στόχος του είναι η εκλογή και στην επόμενη Βουλή 10, ίσως και 15, βουλευτών, που θα έχουν “αναφορά” -πέραν της ηγεσίας- και στον Αντώνη Σαμαρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός, (που -σημειωτέον- δεν έχει δημιουργήσει δημοσίως τουλάχιστον προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και στήριξε για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ), θα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις (κυρίως την πολιτική γραμμή στα εθνικά θέματα) και την επομένη των εκλογών, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ. Απαρατήρητη, επίσης, δεν πέρασε και η τοποθέτηση στη Βουλή του Δημήτρη Σταμάτη, πρώην υπουργού Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολλά στελέχη να σημειώνουν τις “ψυχρές” σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Συνολικότερα, άλλωστε, οι πολιτικές διαφορές (κατ’ ορισμένους το “χάσμα”) μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή εξακολουθούν να παραμένουν, ίσως μάλιστα και να εντείνονται, λόγω αφενός του πρωταγωνιστικού ρόλου -όπως ορισμένοι πιστεύουν- “καραμανλικών” στελεχών στο χώρο της δικαιοσύνης (και, συνεπώς, και στην υπόθεση Novartis) και αφετέρου λόγω της “χαλαρής στάσης” του (για να το γράψουμε σωστά) έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η “χαλαρή” -όντως- δήλωση του Κώστα Καραμανλή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμάται ότι “σπρώχνει” ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του χώρου της ΝΔ) προς τον Αντώνη Σαμαρά. Και, άρα, στην παρούσα φάση και σε λιγότερα ανοίγματα προς τον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”.