Τεστάρει τον Τσίπρα ο Καμμένος

Τεστάρει τον Τσίπρα ο Καμμένος
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος Eurokinissi

Αμφισβητεί ευθέως τον πρωθυπουργό ο υπουργός Άμυνας, καθώς εμφανίζεται στις ΗΠΑ με δική του εξωτερική πολιτική! Προβληματισμός ότι ο Π. Καμμένος επιδιώκει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν τον Μάιο, όπως ουσιαστικά έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό. Σοβαρό το πρόβλημα της κυβερνητικής συνοχής.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι ο υπουργός Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερέβη τα εσκαμμένα. Ο Π. Καμμένος εμφάνισε δικές του προτάσεις για αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ενώ παράλληλα παρουσίασε ένα plan b για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένο, ιδιαίτερα για το δεύτερο, καθώς το θεωρεί-και σωστά- και ως “άδειασμα” του Ζόραν Ζάεφ που δίνει σκληρή μάχη προκειμένου να περάσει από το Κοινοβούλιο του τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει Σύμφωνο Σταθερότητας από όλες τις βαλκανικές χώρες και συνεπώς δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα της FYROM, οι διαφωνούντες δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν υπέρ.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας δείχνει να έχει αυτονομηθεί πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, υποτάσσοντας πλέον τα πάντα στο βωμό -και το στόχο- της πολιτικής του επιβίωσης, με την εκ νέου είσοδο των ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το κλίμα το ερώτημα “πού το πάει ο Καμμένος ;” απασχολεί όλο και περισσότερο κορυφαία και μη κυβερνητικά στελέχη.

Είναι σαφές πως εάν ο πρωθυπουργός τον αντικαταστήσει, τελειώνει και η υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση ή θα πέσει ή θα πρέπει να στηριχτεί από ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να διαθέτει εμπιστοσύνη και μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε η ΝΔ μπορεί να καταθέσει εκ νέου πρόταση μομφής. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, σχεδιάζει εκλογές όχι νωρίτερα από τις 26 Μαΐου (τριπλές κάλπες με ευρωεκλογές και εκλογές για την Αυτοδιοίκηση), ενώ στην πρόσφατη (δημοσιοποιημένη) συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο είχαν συμφωνήσει για συνέχιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έως και τον Μάιο.

Στα …συν του Μαξίμου είναι, πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που αμφισβητείται και βάλλεται ευθέως από τον υπουργό Άμυνας, με ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και προκειμένου προφανώς και να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, κρατά την ψυχραιμία του και δεν αντιδρά στις βολές που δέχεται -και εδώ, ωστόσο, το ερώτημα είναι “ως πότε” θα συνεχίσει να μην εκρήγνυται;

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος με τη στάση του τεστάρει προς το παρόν τις αντοχές του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ άλλοι εκτιμούν πως ήδη ο υπουργός Άμυνας έχει λάβει τις αποφάσεις του να φύγει από την κυβέρνηση πολύ πριν τον Μάιο, επιδιώκοντας την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργό.

Το μήνυμα

Ο πρωθυπουργός, πάντως -που πριν τον ανασχηματισμό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, είχε δεχθεί εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Άμυνας -έχει αποστείλει το δικό του μήνυμα στον Π. Καμμένο. Η κυβέρνησή μου θα παραμείνει και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν ξέρω, θα εξαρτηθεί από τον κυβερνητικό μου εταίρο, είχε δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας προ τριών εβδομάδων σε αμερικάνικη εφημερίδα, αποστέλλοντας το μήνυμα στον Π. Καμμένο πως “μπορώ και χωρίς εσένα”.

Ο Π. Καμμένος, με όσα είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δικό του plan b για την εξωτερική πολιτική, έδωσε τη δική του απάντηση στον πρωθυπουργό, με τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα