Το “2+4”, η απλή αναλογική και οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Το “2+4”, η απλή αναλογική και οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Άποψη από το εσωτερικό της Βουλής Eurokinissi

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται για το Μέγαρο Μαξίμου το "κόψιμο" της απλής αναλογικής, με τη Φώφη Γεννηματά, πάντως, να προβληματίζεται αν και πώς θα συναινέσει σε τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Και ξαφνικά, ενώ δεν έχει περάσει ούτε καν μήνας από τις εκλογές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, άρχισαν να συζητούν στο παρασκήνιο το θέμα του … “2+4”! Αν, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον δεν μπορέσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να προχωρήσει-εφόσον αισθάνεται πολιτικά δυνατός και δημοσκοπικά η ΝΔ εμφανίζεται τότε πρώτο κόμμα- σε πρόωρες εκλογές πάνω στη διετία. Με τις πρώτες εκλογές θα “καεί” η απλή αναλογική ως το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, αφού δεν θα σχηματίζεται κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη νέα προσφυγή στις κάλπες με τον εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει νωρίτερα το Μαξίμου. Στα δυο χρόνια, δηλαδή, να εξασφαλιστεί μια νέα τετραετία!

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το σχέδιο “2+4” έχει ήδη απασχολήσει στελέχη της νέας κυβέρνησης, ακόμα και ως σκέψη, όσο νωρίς και αν είναι βέβαια για τέτοιους προβληματισμούς και πολύ περισσότερο για τέτοιους σχεδιασμούς. Όπως δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γεγονός που δημιουργεί “νευρική κρίση” στην αντιπολίτευση, που, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και ζει σχεδόν κάθε στιγμή με τον κίνδυνο του αιφνιδιασμού. Το παραπάνω, βεβαίως, δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση και την παρούσα αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί αξίωμα στην πολιτική, ιδίως στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία και νωπή λαϊκή εντολή.

Προκειμένου, όμως, να τεθεί το ερώτημα για το “2+4” στο τραπέζι, προϋπόθεση είναι να μην έχει πολιτικό κόστος στα δυο πρώτα χρόνια η εμπροσθοβαρής πολιτική που επιλέγει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το πολιτικό τοπίο δεν θα είναι το ίδιο ειδυλλιακό με το σημερινό για τη Νέα Δημοκρατία μετά από ένα εξάμηνο. Ρόλο σε αυτό θα παίξει ασφαλώς το διεθνές περιβάλλον, αν δηλαδή θα επέλθει ύφεση στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί ή όχι, αλλά και εάν επέλθει, πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί από την Ένωση- με σφίξιμο εκ νέου των λουριών ή με μια νέα, “χαλαρή” πολιτική. Ρόλο επίσης θα παίξει εάν “θα σκάσει” ‘η όχι το ασφαλιστικό, τι θα γίνει στο Αιγαίο, πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον σε θέματα ήθους η κυβέρνηση, σε τι βαθμό θα μετασχηματιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση και πολλά άλλα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τυχόν απρόοπτο, είτε σε θετική, είτε σε αρνητική κατεύθυνση.

Ούτως ή άλλως, η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής στον εκλογικό νόμο που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, καθώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”- η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζεται πολύ για το τι θα πράξει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα