Πολιτικές εξελίξεις στη FYROM λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών
Πριν το τέλος της εβδομάδας η κρίσιμη ψηφοφορία για την ύπαρξη ή όχι των 80 βουλευτών που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν βρεθούν προκηρύσσονται εκλογές για τις 2 ή 9 Δεκεμβρίου. Τι γράφουν και τι μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική μας χώρα.
- 15 Οκτωβρίου 2018 16:18
Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στη FYROM -πιθανότατα και στη χώρα μας- είναι η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στα Σκόπια η συζήτηση επί της πρότασης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στη Συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για την λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).
Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και από τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, η κυβερνητική πλειοψηφία στα Σκόπια θα επιδιώξει να μην εξαντληθεί το περιθώριο των 10 ημερών που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής για την συζήτηση στην Ολομέλεια που ξεκινά σήμερα και θα προσπαθήσει η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τα τέλη της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, από αυτήν την ψηφοφορία θα φανεί αν η κυβέρνηση Ζάεφ μπόρεσε να εξασφαλίσει την στήριξη της πρότασής της τουλάχιστον από 8-10 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την τροποποίηση του Συντάγματος. Κατά τα ΜΜΕ, αν αυτό δεν συμβεί, τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει σε διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου – ελπίζοντας ότι από αυτές θα προκύψει μία αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, η οποία θα επιτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από την επόμενη Βουλή.
Ο Τύπος εκτιμά ότι η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ξεκινά μέσα σε κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την διάρκεια και την τελική της έκβαση.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT” διερωτάται αν πρόκειται για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και χαρακτηρίζει την πιθανότητα εμπλοκής στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «απόπειρα δολοφονίας του μέλλοντος της “Μακεδονίας”».
Από την πλευρά της, η εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK” στο πρωτοσέλιδό της διερωτάται αν είναι πιθανό να υπάρξει «μια ξαφνική ανατροπή του σκηνικού». «Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου… ξεκινά με την κατάσταση να είναι εντελώς συγκεχυμένη, δίχως να έχει εξασφαλιστεί πολιτική συναίνεση επί μίας απόφασης που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο της χώρας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και με ελάχιστες ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής στην στάση της αντιπολίτευσης», σημειώνει η εφημερίδα.
Στο ίδιο κλίμα, η ιστοσελίδα “SDK” σημειώνει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πιθανότητες εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων «είναι πολύ μικρές». «Ως κυβερνητική πλειοψηφία θα προσπαθήσουμε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο να διεξαχθεί σε θετική ατμόσφαιρα. Για την στάση του VMRO-DPMNE υπάρχουν διάφορες πιθανές εκδοχές. Η πρώτη είναι οι βουλευτές του να συμμετάσχουν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία. Η δεύτερη είναι να συμμετάσχουν στην συζήτηση αλλά να απέχουν από την ψηφοφορία. Η τρίτη εκδοχή, που είναι ίσως η πιο πιθανή, είναι να υπάρξει μία τοποθέτηση από έναν εκπρόσωπο του VMRO-DPMNE και στη συνέχεια οι βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν από την διαδικασία», δήλωσε η κυβερνητική πηγή στην ιστοσελίδα.
To VMRO-DPMNE επιμένει στην θέση για μη υποστήριξη των συνταγματικών τροπολογιών και ετοιμάζεται για εκλογές
Τα ΜΜΕ σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE συνέχισε να απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα να υποστηρίξουν οι βουλευτές του την διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση Ζάεφ, την οποία κατηγόρησε ότι οδηγεί την χώρα σε «μεγάλη και επικίνδυνη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση» λόγω, όπως είπε, της ανικανότητάς της να διαχειριστεί την κατάσταση και να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
«Η Συμφωνία με την Ελλάδα είναι το παραβάν πίσω από το οποίο διεξάγεται η κλοπή της δεκαετίας», είπε ο Μίτσκοσκι και έκανε αναλυτικά λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς της κυβέρνησης. «Έλεγαν ότι είναι υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης, ωστόσο η κυβέρνηση, πέραν του ότι κάνει πολιτικές διώξεις, αποφεύγει να τοποθετηθεί στην πρότασή μας για ένα νέο εισαγγελικό όργανο που θα αγωνίζεται πραγματικά εναντίον του εγκλήματος και της διαφοράς. Και το αποφεύγει επειδή το έγκλημα βρίσκεται εντός της ίδιας της κυβέρνησης», είπε ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE.
Ακόμα, άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί σε τομείς όπως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι μισθοί και οι συντάξεις, η ενίσχυση των αγροτών κλπ.
«Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, βλέπουμε με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπατήσει την βούληση των πολιτών. Συνεχίζουν την διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, παρά το γεγονός ότι ο λαός τάχθηκε κατά της Συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό ονομάζεται βία. Η διαδικασία, της οποίας ηγήθηκε προσωπικά ο Ζόραν Ζάεφ, χτύπησε σε τοίχο. Και ενώ συμβαίνει αυτό, διαδίδουν και πάλι νέα ψέματα. Έτσι ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να λέει ότι το όνομα “Μακεδονία” προστατεύεται, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η κυβέρνηση προτείνει τροποποίηση με την οποία διαγράφεται 288 φορές το όνομα “Μακεδονία” από το Σύνταγμα και αντικαθίσταται με το νέο όνομα που συμφωνήθηκε με τον νότιο γείτονα. Υπενθυμίζω για μία ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και κάθε βουλευτής χωριστά έχει την ευθύνη να εργάζεται και να ενεργεί σύμφωνα με την βούληση του λαού. Και η βούληση του λαού είναι σαφής και εκφράστηκε ξεκάθαρα στο δημοψήφισμα. Το VMRO-DPMNE είναι κατά αυτής της Συμφωνίας και θα παραμείνει κατά. Η πηγή της κρίσης που έχει ανακύψει δεν είναι η απορριφθείσα Συμφωνία με την Ελλάδα, ούτε το αποτυχημένο δημοψήφισμα. Είναι η ίδια η κυβέρνηση και ο Ζόραν Ζάεφ, που πρέπει να φύγουν για να νικήσει η “Μακεδονία”. Και σας διαβεβαιώνω, με τη δύναμη του λαού, με την κοινή σοφία και αποφασιστικότητα, η “Μακεδονία” θα νικήσει και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για σταθερότητα, ευρωπαϊκό μέλλον και διατήρηση της αξιοπρέπειας», τόνισε ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό “TELMA”, η Εκτελεστική Επιτροπή επιβεβαίωσε την στάση του VMRO-DPMNE για μη υποστήριξη της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος και αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την προετοιμασία του κόμματος για εκλογές – σύνταξη εκλογικού προγράμματος, αναδιοργάνωση κομματικών οργανώσεων κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής πρότεινε το VMRO-DPMNE να προσέλθει στην συζήτηση που ξεκινά σήμερα στο Κοινοβούλιο με τρεις θέσεις-“τροπολογίες”: η πρώτη θα αφορά την κατοχύρωση της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας, η δεύτερη θα προβλέπει ότι η διεθνής χρήση του νέου ονόματος Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η τρίτη θα προβλέπει ότι η χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Επίσης, το ίδιο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής πρότεινε να ζητήσει το κόμμα από την κυβέρνηση πλήρη αμνηστία για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, «για λόγους ενότητας του λαού». Σύμφωνα με την πρόταση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, αν οι θέσεις αυτές γίνουν αποδεκτές, τότε οι βουλευτές του VMRO-DPMNE θα μπορούσαν, εφόσον επιθυμούν, να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE απέρριψε την πρόταση αυτή, η οποία δεν τέθηκε καν προς συζήτηση και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα πρέπει να πάει σε εκλογές, στις οποίες θα νικήσει. Η θέση αυτή του Μίτσκοφσκι υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή.
Αντίδραση SDSM: Ο Μίτσκοσκι έχασε την ευκαιρία να συνταχθεί με το μέλλον, αν συνεχίσει τις παρεμποδίσεις ο μόνος δρόμος είναι πρόωρες εκλογές αμέσως.
Σχολιάζοντας το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου του VMRO-DPMNE, το κυβερνών SDSM σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
«Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχασε την ευκαιρία να συνταχθεί με το μέλλον και αποφεύγει την κοινή γνώμη, όμως δεν μπορεί να αποφύγει την βούληση των πολιτών.
Ο Μίτσκοσκι έχασε μία ακόμα ευκαιρία να καλέσει τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, που εγγυούνται την “μακεδονική” ταυτότητα και ανοίγουν τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Με μηνύματα που έχουν βιντεοσκοπηθεί από πριν, ο Μίτσκοσκι αποφεύγει την κοινή γνώμη, αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για τις προσπάθειές του να παρεμποδίσει το “μακεδονικό” μέλλον.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μίτσκοσκι έχασε την ευκαιρία να συνταχθεί με το μέλλον και την πρόοδο και παρέμεινε όμηρος του παρελθόντος της απομόνωσης και της οπισθοδρόμησης.
Ο Μίτσκοσκι παραμένει πιόνι του Νίκολα Γκρούεφσκι και επιθυμεί με κάθε κόστος την αμνήστευση του προκατόχου του. Είναι προφανές ότι ο Μίτσκοσκι θα ήθελε κρίση, προκειμένου να μπορέσει να κάνει παζάρια για λογαριασμό του Γκρούεφσκι. Αλλά δεν θα υπάρξει αμνηστία, ούτε κρίση.
Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές και να επιλέξουν ένα μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αντί της αμνηστίας και της απομόνωσης.
Όμως, αν ο Μίτσκοσκι συνεχίσει να παρεμποδίζει μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει αμνηστία για τον Γκρούεφσκι, τότε ο μοναδικός δρόμος είναι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αμέσως. Ο Μίτσκοσκι αποφεύγει την κοινή γνώμη, αλλά δεν θα αποφύγει την βούληση των πολιτών»
Νωρίτερα, σε άλλη ανακοίνωσή του, το SDSM είχε καλέσει τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να αναλάβουν την ευθύνη και να στηρίξουν την αλλαγή του Συντάγματος στο Κοινοβούλιο. Στην ανακοίνωσή του το SDSM ανέφερε:
«Οι συνταγματικές αλλαγές που έχουν υποβληθεί στο Κοινοβούλιο αποτελούν κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εξασφαλίζει το μέλλον της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αναγνώριση της “μακεδονικής” ταυτότητας από όλον τον κόσμο…
Η βούληση των πολιτών είναι σαφής. Πάνω από το 80% του συνόλου των πολιτών και πάνω από 90% των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα δήλωσαν σαφώς ότι επιθυμούν μέλλον στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα αυτοί του VMRO-DPMNE, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και αντί για τα συμφέροντα της ηγεσίας του κόμματος σχετικά με την αμνηστία να θέσουν ως προτεραιότητα τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας, που είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η όλη διαδικασία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής και στη βάση της βούλησης της πλειοψηφίας των πολιτών.
Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE πρέπει να σεβαστούν την βούληση της πλειοψηφίας και να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, που ενισχύουν την “μακεδονική” ταυτότητα και ανοίγουν την πόρτα για είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Ανευθυνότητα να ζητείται επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “360ο” του τηλεοπτικού σταθμού“ALSAT-M” ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ως ανευθυνότητα τις προτάσεις ορισμένων πολιτικών και αναλυτών στα Σκόπια για επαναδιαπραγμάτευση σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου η ΠΓΔΜ να πετύχει την βελτίωσή τους.
Ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να είχε κανείς άμεση εμπλοκή στην διαπραγμάτευση, αρκεί να ήταν προσεκτικός εξωτερικός παρατηρητής για να δει πόσο δυσκολεύτηκαν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ να καταλήξουν στο κείμενο της Συμφωνίας και πόσο δύσκολα η Συμφωνία αυτή “περνάει” στις δύο πλευρές. Ανέφερε ότι η αποδοχή ενός ονόματος για όλες τις χρήσεις ήταν δύσκολος συμβιβασμός για τα Σκόπια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει και άλλα σημεία που αποτελούσαν δύσκολο συμβιβασμό για την Αθήνα και αυτό φαίνεται «από τις εκατοντάδες ανακοινώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης». «Είναι λοιπόν ανεύθυνο, όταν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια έχουμε λύση, να λέει κάποιος “αυτό το σημείο της Συμφωνίας δεν μου αρέσει, ας ξανακάνουμε διαπραγμάτευση”», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” περί ρωσικών προσπαθειών να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και ερωτηθείς αν τα Σκόπια γνώριζαν σχετικά, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι αρχές των Σκοπίων και της Αθήνας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Πρόσθεσε ότι η αποφασιστικότητα της ΠΓΔΜ να επιλύσει το θέμα του ονόματος και να προχωρήσει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ έθεσε την χώρα στο επίκεντρο «διαφορετικών συμφερόντων». Σε ερώτηση αν οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΓΔΜ στην απόφαση να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη τον Μάρτιο ήταν οι ίδιοι με τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών τον Ιούλιο, ο Ντιμιτρόφ είπε πως «δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους του να σχολιάζει δημόσια και να δίνει πληροφορίες για τέτοια λεπτά θέματα»…