Προς “βέτο” ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για ψήφο ελλήνων του εξωτερικού, μόνο με ΝΔ οι 151 για τον ΠτΔ

Προς “βέτο” ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για ψήφο ελλήνων του εξωτερικού, μόνο με ΝΔ οι 151 για τον ΠτΔ
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Έντονες διεργασίες στα κόμματα, ενδιαφέρον πώς θα επηρεάσει η υπόθεση Novartis τη συναίνεση

Έντονες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, προκειμένου να εφαρμοστεί η ρύθμιση που προγραμματίζει να φέρει η κυβέρνηση για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει ως βάση τίποτε άλλο πέραν του πορίσματος της “Επιτροπής Κώστα Πουλάκη” επί υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ενώ και ο Περισσός δεν δείχνει διατεθειμένος να δεχθεί “πολιτικά παιχνίδια με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος”, όπως προειδοποιούν σχετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, πάντως, διαθέτουν 101 ψήφους, γεγονός που σημαίνει πως και να συμφωνήσουν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όλα τα άλλα κόμματα, η σχετική ρύθμιση δεν μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πολλά, ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται από την Κυριακή για σειρά κορυφαίων συναντήσεων-μεταξύ των οποίων Τραμπ και Ερντογάν- αλλά και με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και μεγάλα funds.

Όπως όλα επίσης δείχνουν, το άρθρο 32 του Συντάγματος, για το οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί να τροποποιηθεί κατά τρόπον ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με 151 ψήφους, θα περάσει μόνο με “γαλάζιες” ψήφους και με πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Το ΚΙΝΑΛ, βλέπετε, προσανατολίζεται να μην κάνει πίσω από την πρότασή του, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν λαμβάνει 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, να παρατείνεται η θητεία του για ένα έτος και μετά, εφόσον δεν συγκεντρώνει 180 ψήφους, να εκλέγεται με 160 ψήφους.

Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, πάντως, συμμετέχουν οι εξής βουλευτές:

ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ: Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μανούσος Βολουδάκης, Μαριέττα Γιαννάκου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλογιάννης, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κατσαφάδος, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κώτσηρας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ζωή Μακρή, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπούγας, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, ΘόδωροςΡουσόπουλος, Χρήστος Ταραντίλης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης και Βασίλης Υψηλάντης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Θόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παπαηλιού, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ: Γιώργος Καμίνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ: Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Κώστας Χήτας.

ΑΠΟ ΤΟ ΜέΡΑ25: Αγγελική Αδαμοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα