Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Φρανκ Σινάτρα
Ο ταβερνιάρης μποξέρ πατέρας, τα 11 Γκράμι και το ένα Όσκαρ.
- 12 Δεκεμβρίου 2018 07:08
Ο Φράνσις Άλμπερτ Σινάτρα, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1915, στο Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϊ, ήταν, κατά κάποιον τρόπο, η ενσάρκωση, η ιδανική έκφραση του Αμερικανικού Ονείρου.
Ο Σινάτρα γεννήθηκε σε μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Σικελικής καταγωγής πατέρας του, ο Άντονι Μάρτιν Σινάτρα, είχε ταβέρνα, αλλά έπαιζε και μποξ, ενώ η μάνα του η Νάταλι Ντέλα Γκαραβέντα, ανακατευόταν με τα πολιτικά σε τοπικό επίπεδο. Κανείς όμως από τους δύο, ούτε και όλη η γειτονιά στο Χομπόκεν, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο Φράνκι θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σταρ του τραγουδιού και του κινηματογράφου.
Μιλάμε για μεγάλη καριέρα: περισσότερες από 1400 ηχογραφήσεις, έντεκα βραβεία Γκράμι, κινηματογραφικές εμφανίσεις (στις οποίες πότε τραγουδούσε και πότε όχι) σε 58 ταινίες, και βέβαια Όσκαρ Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» (From here to eternity) του Φρεντ Τσίνεμαν, που βγήκε στις αίθουσε το 1953. Το ρομαντικό πολεμικό δράμα του ουγγρικής καταγωγής σκηνοθέτη απέσπασε κι άλλα εφτά Όσκαρ, εκτός από αυτό του Σινάτρα (ενώ ήταν υποψήφιο για 13), θεωρούμενο ως μία από τις εκατό καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι βραβεύσεις, ο Σινάτρα τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985, και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997.
Τώρα, όσον αφορά τις σχέσεις του Φράνκι με τη Μαφία, ε, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ας πούμε πως ο Σινάτρα ποτέ δεν πήγε κόντρα στο οργανωμένο έγκλημα της Αμερικής, ενώ είχε γνωστές διασυνδέσεις με αρχηγούς της Μαφίας, όπως ο Λάκι Λουτισάνο. Επίσης, ο ιδιωτικός του βίος, μόνο ιδιωτικός δεν έμεινε, καθώς οι ερωτικές του σχέσεις και οι γάμοι του ήταν μια μόνιμη πηγή ειδήσεων για τα κουτσομπολίστικα μίντια. Ο Σινάτρα είχε τρία παιδιά από την πρώτη του σύζυγο, Νάνσι Μπαρμπάτο, ενώ έκανε τρεις ακόμα γάμους, με την Άβα Γκάρντνερ (1951-7), τη Μία Φάροου (1966-8) και τη Μπάρμπαρα Μαρξ (από το 1976 μέχρι το θάνατό του).
Πάντως, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του: ο Φρανκ Σινάτρα, γνωστός και ως «The Voice», δηλαδή «Η Φωνή», έκανε τα πάντα με τον δικό του τρόπο, τον οποίο και ύμνησε στο διάσημο σουξέ του «My way», που κυκλοφόρησε το 1969 και παίζεται αδιαλείπτως έκτοτε. Και τα έκανε καλά, για τον ίδιο τουλάχιστον – το παιδί των Ιταλών μεταναστών απ’ το Χομπόκεν όντως έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, κι έφτασε πολύ μακριά, πριν φύγει από αυτό τον κόσμο εν δόξη και τιμή, το 1998, στα 83 του.
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.