Σαν σήμερα η 17 Νοέμβρη δολοφονεί τον Γουέλς

Σαν σήμερα η 17 Νοέμβρη δολοφονεί τον Γουέλς
sansimera.gr

Το χριστουγεννιάτικο πάρτι, το σαρανταπεντάρι και ο Ζαν Πολ Σαρτρ.

Στις 10.30 το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 1975 ο 46χρονος διευθυντής του σταθμού της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στην Αθήνα, ο Ρίτσαρντ Γουέλς, επιστρέφει στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, μετά από χριστουγεννιάτικο πάρτι, με τη γυναίκα του Μαρία Χριστιάνα. Λίγο πριν μπει στην έπαυλή του, ένα αυτοκίνητο μάρκας Σίμκα πλευρίζει τη λιμουζίνα του Γουέλς.

Από μέσα βγαίνουν τρεις  μασκοφόροι. Ο ένας από αυτούς πυροβολεί τον «Σταθμάρχη» της CIA στην Ελλάδα τρεις φορές σχεδόν εξ επαφής, αφήνοντάς τον στον τόπο. Οι τρεις εκτελεστές δεν πειράζουν τη σύζυγο του Αμερικανού πράκτορα, ξαναμπαίνουν στο Σίμκα και εξαφανίζονται. Αυτό είναι το πρώτο χτύπημα της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη» και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το γνωστό «σαρανταπεντάρι», το πιστόλι Κολτ των 45mm, που χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα χτυπήματα της οργάνωσης, και δεν βρέθηκε ποτέ.

Την επομένη η 17Ν στέλνει προκήρυξη στις αθηναϊκές εφημερίδες, η οποία όμως δεν δημοσιεύεται, με εντολή του εισαγγελέα.  Η Οργάνωση στέλνει την μεθεπόμενη και δεύτερη προκήρυξη, που ούτε κι αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές, αλλά και μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου πιστεύουν πως η δολοφονία Γουέλς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ οι προκηρύξεις θεωρούνται από πολλούς πλαστές.

Αυτή η αβεβαιότητα για την πατρότητα της εκτέλεσης διαρκεί ένα χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα του 1976, όταν η προκήρυξη της 17Ν, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δολοφόνησε τον Αμερικανό κατάσκοπο, δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Η προκήρυξη έχει φτάσει στην γαλλική εφημερίδα με ένα παράξενο τρόπο: Μια άγνωστη  γυναίκα την είχε παραδώσει λίγους μήνες μετά την εκτέλεση Γουέλς, μέσα σε ένα φάκελο, στον διάσημο Γάλλο φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο οποίος την έδωσε στον εκδότη της «Liberation» Ζορζ Ζιλί.

Αλλά ούτε κι οι Γάλλοι την πήραν αρχικά στα σοβαρά. Κατάλαβαν ότι είναι γνήσια όταν η 17 Νοέμβρη εξετέλεσε στο Φάληρο τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της  Χούντας Ευάγγελο Μάλλιο στις 14 Δεκεμβρίου του 1976. Μετά από αυτό το χτύπημα δημοσιεύτηκε στη Λιμπερασιόν η προκήρυξη για τον Γουέλς, κι έτσι έγινε γνωστό το γιατί η 17 Νοέμβρη τον σκότωσε: « Έτσι αποφασίσαμε να εκτελέσουμε υποδειγματικά τον αρχιπράκτορα της CIA, αρχηγό του κλιμακίου της στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς. Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ως αρχηγός είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας», όπως αναφέρεται στην προκήρυξη.

Να πούμε πως ο Αμερικανός πράκτορας στρατολογήθηκε από την CIA το 1951, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στην Αθήνα. Ως προκάλυμμα εργάζονταν ως πολιτικός υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου στρατού. Την περίοδο 1960–64 υπηρέτησε στη Κύπρο και αργότερα στη Γουατεμάλα (1965–67), στη Γουιάνα (1967–69), και στο Περού (1972–75). Η ιδιότητά του, όμως, ως σταθμάρχης της CIA, στη Λίμα του Περού, είχε αποκαλυφθεί από τον Ιανουάριο του 1975, σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης «Counter Spy» (Αντικατασκοπία).

Η δολοφονία του έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την «Counter Spy» ως υπεύθυνη. Ο Γουέλς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λατινική Αμερική έπειτα από κατηγορίες ότι οργάνωσε την αντικυβερνητική εξέγερση που οδήγησε στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Λίμα, στις 5 Φεβρουαρίου 1975….

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα