Σαν σήμερα οι Ιάπωνες βομβαρδίζουν το Περλ Χάρμπορ
Το Λιμάνι του Μαργαριταριού, ο Ναύαρχος Γιαμαμότο και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ
- 07 Δεκεμβρίου 2018 07:34
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 η εσωστρεφής ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήδη μαίνεται στην Ευρώπη, τελειώνει απότομα και οριστικά. Η πολεμική αεροπορία του αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού απρόκλητα και εντελώς απροσδόκητα επιτίθεται με ό,τι έχει και δεν έχει εναντίον της Αμερικανικής Ναυτικής, Στρατιωτικής και Αεροπορικής Βάσης στο Περλ Χάρμπορ, στο νησί Οάχου, των νησιών της Χαβάης. Σημειωτέον πως Περλ Χάρμπορ (Pearl Harbor) σημαίνει το «Λιμάνι του Μαργαριταριού».
Οι Αμερικανοί πιάνονται στον ύπνο, κυριολεκτικά, μιας και η επίθεση από τα αλλεπάλληλα κύματα των ιαπωνικών αεροπλάνων, γίνεται νωρίς το πρωί. Στην επίθεση κατά του Αμερικανικού Στόλου συμμετέχουν 22 πολεμικά σκάφη, 28 υποβρύχια, καθώς και έξι ιαπωνικά αεροπλανοφόρα, από τα οποία απονηώνονται για να επιτεθούν στοιυς Αμερικανούς 414 αεροσκάφη. Την γενική διοίκηση των Ιαπωνικών Δυνάμεων έχει ο Ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο.
Όλη αυτή η δύναμη πυρός καταφέρνει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στους Αμερικανούς: 2403 νεκροι, 1178 τραυματίες, τέσσερα βυθισμένα θωρηκτά, άλλα δέκα πλοία με βαριές ζημιές και γύρω στα διακόσια αεροπλάνα καταστρεμμένα – όταν οι επιτιθέμενοι χάνουν μόνο 64 άτομα και 29 αεροπλάνα… Αλλά μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στο γόητρο της υπερδύναμης, που έφαγε ένα ηχηρό χαστούκι από την Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες θέλησαν με ένα συντριπτικό αρχικό χτύπημα να αποδυναμώσουν τους Αμερικανούς στην διεκδίκηση της κυριαρχίας στον Ειρηνικό. Αν η Ευρώπη ήταν πολύ μακρικά, ο Ειρηνικός Ωκεανός και το αχανές τους Αρχιπέλαγος ήταν δίπλα και στις δυο χώρες.
Την επομένη της επίθεσης, o Φραγκλίνος Ρούσβελτ χαρακτηρίζει την 7η Δεκεμβρίου «ημέρα ντροπής». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κηρύσσει «περιχαρής» τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και των συμμάχων της, τής ναζιστικής Γερμανίας και τής φασιστικής Ιταλίας.
Τώρα, όσον αφορά το αναπάντεχο της Ιαπωνικης επίθεσης, υπάρχουν εικασίες πως οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες για την επικείμενη επίθεση, αλλά δεν έκαναν τίποτα, την άφησαν να συμβεί, ώστε να βρεθούν οι ΗΠΑ προ τετελεσμένου γεγονότος, και να μπουν έτσι στον πόλεμο, καθώς η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν, μέχρι το Περλ Χάρμπορ, υπέρ της ουδετερότητας, και της μη-εμπλοκής στον ευρωπαϊκό πόλεμο…
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.