Σαν σήμερα οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι

Σαν σήμερα οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι

Η άχρηστη γραμμή Μαζινό, ο μπλιτς κριγκ και η Εθνική Αντίσταση

Στις 25 Αυγούστου του 1944 ο στρατηγός Φιλίπ Λεκλέρκ μπαίνει στο Παρίσι, απελευθερώνοντάς το από τους Γερμανούς, επικεφαλής της Δευτέρας Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, δυόμιση μήνες μετά τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία. Έτσι, τερματίζεται επισήμως η ναζιστική κατοχή της Γαλλίας, που άρχισε τέσσερα χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1940.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η Γαλλία δεν αντιστάθηκε και πολύ στη Γερμανία, όσο τουλάχιστον θα περίμενε κανείς από ένα κράτος του δικού της βεληνεκούς. Αρχές Μαίου του 1940 οι Ναζί επιτέθηκαν στη Γαλλία, κι ένα μήνα μετά, αρχές Ιουνίου, η σβάστικα κυμάτιζε στο Παρίσι. Αυτό ονομάστηκε «blitz krieg» – ο αστραπιαίος πόλεμος.

Ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφτηκε την κατακτημένη Πόλη του Φωτός λίγες μέρες μετά, στις 23 Ιουνίου 1940, έκανε ένα τουρ στα βασικά αξιοθέατα για λίγες ώρες και μετά έφυγε… Για να καταλάβουμε καλύτερα το πόσο εύκολα και γρήγορα κατακτήθηκε ολόκληρη Γαλλία, να θυμίσουμε πως οι δυνάμεις του Άξονα επιτέθηκαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1940, όμως οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα τον Απρίλη του 1941: σχεδόν έξι μήνες μετά.

Είναι γεγονός πως ο Γαλλικός στρατός δεν έκανε καθόλου δύσκολη τη ζωή των Γερμανών στρατιωτών. Ακόμα θυμούνται οι παλιοί Γάλλοι αυτό το πελώριο φιάσκο της αμυντικής γραμμής Μαζινό, που αποδείχτηκε άχρηστη, μια τεράστια σπατάλη πολύτιμων πόρων, μιας και ο Χίτλερ απλώς μπουκάρισε στη Γαλλία από το Βέλγιο, παρακάμπτοντας τη γραμμή των οχυρών. Επίσης, δεν μπορεί να ξεχαστεί η φιλογερμανική κυβέρνηση του Βισύ, υπό τον στρατάρχη Πεταίν, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο του 1940.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το ρόλο που έπαιξε η Γαλλική Εθνική Αντίσταση, σώζοντας, κατά κάποιον τρόπο, την τιμή της μεγάλης αυτής χώρας – το γαλλικό κράτος, υπολόγισε, μετά τον πόλεμο τον αριθμό των μελών της Αντίστασης, των «Μακί», σε 220 χιλιάδες περίπου, άντρες και γυναίκες. Η Γαλλική Αντίσταση άρχιζε να ογκούται όταν, από το 1942, οι Ναζί στη Γαλλία άρχιζαν να εφαρμόζουν αντισημιτική πολιτική στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες Γάλλων πολιτών εβραϊκής καταγωγής στα κρεματόρια. Να πούμε πως δημιουργήθηκαν πολλές αντιστασιακές ομάδες, που μπορεί να είχαν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, αλλά όλες όμως αντιστρατεύονταν τους Γερμανούς και την Κυβέρνηση του Βισύ, πραγματοποιώντας πράξεις κατασκοπίας, δολιοφθορές και ανταρτοπόλεμο.

Λίγο μετά την απόβαση στη Νορμανδία δημιουργήθηκαν οι Γαλλικές Δυνάμεις Εσωτερικού. Αυτή ήταν μια άρτια οργανωμένη ομάδα αντιστασιακών, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση της Γαλλίας. Στις 19 Αυγούστου του 1944, η Γαλλική Εθνική Αντίσταση, υποκίνησε εξέγερση στο Παρίσι, που οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση της πόλης, με την είσοδο, στις 25/8/44, του στρατηγού Λεκλέρκ.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα