Σαν σήμερα το 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Σαν σήμερα το 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
Φωτογραφία από τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο AP

Οι υπόδουλοι στον Σουλτάνο απελευθερώνονται, και η Ελλάδα παίρνει τη ρεβάνς από τον πόλεμο του 1897.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1912 οι τέσσερις συμμαχικές χριστιανικές βαλκανικές χώρες, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, επιδίδουν συλλογικό τελεσίγραφο προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, απαιτώντας την αυτονόμηση των ευρωπαϊκών περιοχών της Αυτοκρατορίας.

Βεβαίως, η Υψηλή Πύλη απορρίπτει τη διακοίνωση ως «θρασεία προσπάθεια επεμβάσεως εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Αυτοκρατορίας» και ανακαλεί τους πρεσβευτές της από την Αθήνα, τη Σόφια και το Βελιγράδι. Αμέσως, η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία σπεύδουν να δηλώσουν πως δεν θα επιτρέψουν την όποια αλλαγή του στάτους κβο στα Βαλκάνια – όμως οι τέσσερις σύμμαχοι αδιαφορούν για τις απειλητικές προειδοποιήσεις τους.

Έτσι ξεκινά ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Η Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου 1912 κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα ελληνικά στρατεύματα περνούν τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θεσσαλία, και φτάνουν έξω από την  Ελασσόνα. Ο ελληνικός στρατός, κατά τη διάρκεια του πολέμου,  θα απελευθερώσει τα υπό οθωμανική κατοχή εδάφη ενός μεγάλου μέρους της Μακεδονίας, της Ηπείρου και αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Κάποιες μάχες αφήνουν εποχή – σήμερα μπορούμε να δούμε τα τοπωνύμια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα: Σαραντάπορο, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Καστοριά, Κορυτσά…

Αλλά και στη θάλασσα, το θωρηκτό Αβέρωφ κυριαρχεί στο Αιγαίο – ιστορικές οι ναυμαχίες του στο Ακρωτήριο της Έλλης, (στη χερσόνησο της Καλλίπολης), αλλά και στη Λήμνο. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανατινάζεται από ελληνικό τορπιλοβόλο το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέν», ενώ το Ναυτικό απελευθερώνει τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου. Συγχρόνως, οι χερσαίες δυνάμεις ανακτούν την Πρέβεζα, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα, αλλά και τη Βόρειο Ήπειρο.

Ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος, που σε γενικές γραμμές έχει διώξει τους Οθωμανούς από την Ευρώπη, αποδίδοντας στους υπηκόους του Σουλτάνου την ελευθερία τους, τερματίζεται τον Μάιο του 1913, με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης στο Λονδίνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χάνει τα ευρωπαϊκά της εδάφη δυτικά της γραμμής Αίνου – Μηδείας, που εκχωρούνται στους νικητές, εκτός από την Αλβανία. Σε εκκρεμότητα παραμένει το καθεστώς των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου και του Αγίου Όρους. Στην Κρήτη, οι Οθωμανοί παραιτούνται των δικαιωμάτων τους κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένωσή της με την Ελλάδα. Όσο για τα Δωδεκάνησα, τελούν ακόμα υπό την προσωρινή κατοχή των Ιταλών.

Μετά την συντριπτική και ταπεινωτική ήττα που βίωσε η Ελλάδα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τώρα, με τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, φαίνεται πως η κατάσταση έχει αλλάξει – είναι, πλέον, δύσκολοι καιροί για Αυτοκρατορίες…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα