Στην Κουμουνδούρου δείχνει να χάνεται εκτός από την πολιτική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης

Στην Κουμουνδούρου δείχνει να χάνεται εκτός από την πολιτική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Πώς αναδιατάσσονται οι ομάδες. Ο διχασμός της κορυφής μεταφέρεται στις οργανώσεις και τη βάση. Στελέχη εκλαμβάνουν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ως αδυναμία.

Εκτός από την πολιτική, στην Κουμουνδούρου δείχνει να χάνεται και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εισόδου σε μια περίοδο μεγάλης εσωστρέφειας, με άγνωστες, προς το παρόν, συνέπειες και εξελίξεις.

Ο διχασμός της κορυφής, μάλιστα, έχει μεταφερθεί σε μεγάλο μέρος της παραδοσιακής και όχι μόνο βάσης του κόμματος, με την κατάσταση να θυμίζει τις …«εμφυλιοπολεμικές» συγκρούσεις σε περιόδους κρίσης κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς! Η έλλειψη ουσιαστικά της πολιτικής από τις σφοδρές αντιπαραθέσεις των μηχανισμών στο παρασκήνιο, όσο και αν επιχειρούν κάποιοι να ντύσουν με πολιτικό μανδύα την αντιπαλότητα για τη νομή της κομματικής εξουσίας, καθιστά τις συγκρούσεις τυφλές και μεγαλώνει όλο και περισσότερο την ψυχική απόσταση μεταξύ των στελεχών, με τον κίνδυνο μια κατάσταση να καταστεί μη αντιστρεπτή.

Οι τάσεις, πλέον, πολυδιασπώνται και αναδιατάσσονται. Μέρος, τουλάχιστον, του «Δικτύου» που έχει αναφορά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Δημήτρη Βίτσα, φέρεται να συμμαχεί με την «Κίνηση των 53+», στην οποία δημιουργείται μια «σκληρή ομάδα» (όπως τη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου), που επιμένει στην ακραιφνώς «αριστερή» φυσιογνωμία του κόμματος, όπως οι Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος, Κατερίνα Κνήτου και άλλα στελέχη από την οργάνωση της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, κατηγορούνται όχι απλώς ότι αντιπαρατίθενται με τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι έχουν ως στόχο την …πρωτοκαθεδρία έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου(!), ο οποίος εν τοις πράγμασι διαθέτει την κοινωνική αποδοχή εκείνη που τον καθιστά αντικειμενικά το «νούμερο 2» της Κουμουνδούρου, μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή οι «πασοκογενείς» δεν πηγαίνουν εν μπλοκ στην λεγόμενη «προεδρική τάση» των Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, ενώ οι σοβαροί εξ αυτών αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στις τάσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ασφαλώς και η τοποθέτηση- προειδοποίηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στον «Κόκκινο» πως «Ο Τσίπρας δεν έχει ανάγκη από τσιπροφύλακες», κάτι που είναι σωστό αλλά και ταυτόχρονα –όπως τονίζουν στελέχη- μισή αλήθεια, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ανάγκη και από …«υπονομευτές» σε όποια τάση και αν ανήκουν!

Την ίδια στιγμή σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που προετοιμάζεται για το Συνέδριό της, στις 6-8 Μαρτίου. Η προσπάθεια να ενταχθεί στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, δημιουργεί αντιδράσεις, ενώ με την εμπλοκή κομματικών στελεχών το πρόβλημα μεγεθύνεται, παρά την προσπάθεια του Γραμματέα της Σωτήρη Αλεξίου, πολύ περισσότερο καθώς η Νεολαία του κόμματος σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχείται με τους νέους που ψήφισαν Τσίπρα στις εκλογές και που ανέρχονταν κοντά στο 40% των νέων που προσήλθαν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες συνεδριάζει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, να δημιουργήσουν νέα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα στην Κουμουνδούρου και στην ηγεσία της. Το νέο στοιχείο, τέλος, στην εσωκομματική αντιπαράθεση που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στελέχη του κόμματος, ακόμα και κάποια από αυτά που ομνύουν στο όνομά του, θέτουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών. Και αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει, καθώς στελέχη αντιλαμβάνονται τη σιωπή του και τους συμβιβασμούς που κάνει ως… αδυναμία!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα